Со ноќен спининг во лето до капитална пастрмка

Веднаш на почеток да споменам две работи, прво текстот што следи се однесува за законски дозволениот риболов ноќе(еден или два саата по залезот, или пред изгрев на сонцето) и второ, сето што подолу следи, се базира исклучиво на моите лични искуства а намерата ми е…

Сбирулино

Едно од најретко употребуваните методи на риболов кај нас е секако Сбирулиното. Што преставува Сбирото? Често нарекувано тапа за воблерџии и блинкерџии, тоа е едноставна направа која има разни облици, бои и тежини се во зависност од производителот. Сбирото е всушност алатка за што подалеку…

Дали боите се важни?

Прочитав одличен текст од Пјотр Пискорски за боите на вештачките мамки и нивното влијание на риболовот, на сајтот на Салмо: http://salmo.atn.pl/page.php?id=351 Мислам дека е добро да го имаме на Македонски, па ке пробам да го преведам овде колку што можам подобро. Дали боите се важни?Веројатно…

Воблер за клен- Owner Cultiva Bugeye Bait

Кога се зборува за ловење со воблери, зборуваме навистина за голема и содржинска тема. Секој риболовец со својот вкус, со своите познавања, со своите искуства, одново и одново се судира со огромна палета на видови, марки, бои, карактеристики, докажани и недокажани, познати и помалку познати,…

Воблери за сом

Колку е лесно да се пишува за ова толку е и неблагодарно. Лесно затоа што постојат воблери кои се фаворити за лов на сом, а неблагодарно затоа што сомот може да се фати на било кој воблер.Сомот е нашата најголема риба. Колку што видот му…

Лов на клен на воблер

Кленот е за мене многу убава риба како за ловење така и за јадење т.e конзумирање. Припага во шаранскиот род со изразито спортски карактристики. Широко е распространета од планинските потоци и реки па се до големите реки и езера. Кленот е сештојад или риба која…

Трска за спининг

Како и за секој вид риболов, така и за спинингот, една од основните алатки за успешен риболов е самата трска, или спининг стапот. Должина Должината на самата спининг трска најчесто се движи од 2 до 3 метри, иако се наоѓаат и трски под 2 метри,…

Воблерај

Историја на воблерајот Значењето на зборот “wobble“ на англиски значи “нишање“, “клатење“, “тетеравење“. Воблерот е мамец кој буквално тоа и го прави, имитирајки при тоа ранета риба која претставува лесен и предизвикувачки плен за сите грабливки. Воблерите се тип на мамци кои се употребуваат највеќе…

ПРИЈАТЕЛИ

Bistro logo          spin fly          pastrmka          bistroinspekcija