www.ribar.com.mk

Вашите рибарски приказни...
Сега е точно : Пет Ное 15, 2024 7:20 pm

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна 123456»
Автор Порака
 Наслов на мислењетоCOLON Kade e stariot ribolov?
ТемаИспратеноCOLONЧет Дек 13, 2012 2:08 am 
Отсутен
Воздржан

РегистриранCOLONНед Maј 22, 2011 5:56 pm
МислењаCOLON29
Prvo zapocnav so bambus ,na tulana.Karasi po pola kilo redum da gi vadis.Od vreme na vreme nekoj linjak.Posle si kupiv dvodelna pracka 1.60 i masinka krckalka.E posle bese druga pesnata,polesno se vadeja ribite.Pa potoa teleskop.ruskikaskat,rakata ja imav istrenirano nebare bilder,teska kamen.Prviot krap go izvadov na 12 godini .Pa se otvori drug teren CRNA REKA -Novaci staroto korito.Vrbi i mirni delovi.Ribi kolku sakas.Zimno vreme Skocivir,so avtobusot nazad kaj muzikata.Na glata si klavavme pernice da ne probieme vo tavanot od dupki po patot :lol: :lol: .A koga ke ja videvme Crna milina uste od avtobusot se gledaja ribite kaj sto ripaat i se prasuvam kade e stariot ribar,ribite i ribolovot.Sega ni preostanuva samo memoari da pisam i da gi poducuvam pomladite. :hit_head:

Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Kade e stariot ribolov?
ТемаИспратеноCOLONЧет Дек 13, 2012 4:35 am 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONПет Сеп 21, 2012 2:25 am
МислењаCOLON1322
ЛокацијаCOLONПрилеп
Екстра.... :cray: :seir:

Постои само една солуција - РЕВОЛУЦИЈА !!!

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONЧет Дек 13, 2012 9:15 am 
Отсутен
Дружељубив

РегистриранCOLONЧет Aпр 14, 2011 11:43 pm
МислењаCOLON2377
Е тоа е за се и сешто. Каде е стариот спорт (од љубов а не за пари), каде се старите игранки а не сега овие модерни, каде е стариот риболов со многу риби, каде е стариот крапски риболов со 1-2 зрна пченка и тоа на јадица ( а не сега подвез, влакно, боила, хемија, прашкаста, дип, макалка, сонар, бротче....)

од старото дефинитивно само сеќавање и :cray:

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПет Дек 14, 2012 1:55 am 
Отсутен
Воздржан

МислењаCOLON29
I kako sto ni ostana samo malce od ribolovot,imam 24 pracki za krapski ribolov,ke gi konzerviram i ke nabavam igri so fakanje na ribi i ke si lovam ili ne , ke si pisam na forumot.Kako e dobro sto namesto 2 zrna pcenka i eden kup ribi sega go imame RIBAR Forum za da se tesime.A ne nie jasno deka se pretvorivme vo lajna,i site ribi zaminaja po kanalizacija.A zgora na seto toa uste i se slikaat poedinci so eden kup fateni krapovi,somovi i demek bile golemi ribari.Abe krapcinja mali vo cuvarkite gi stavaja,a kamoli golem.Nikoj od Bitola so isklucok na 2 -3 ama bukvalno se sto ke se fati mora da se zemi .SE UNISTIJA i sega kade se ribite, denes ne jadi,duva veter, mnogu e zesko,ne jadi na malina,saka mesnata,mozi saka visna i na krajot jadi na m.de od bolva. :eusa_dance:

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПет Дек 14, 2012 2:05 am 
Отсутен
Уредник
Членски аватор

РегистриранCOLONПет Maј 04, 2012 8:51 pm
МислењаCOLON3008
:lepi:

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПет Дек 14, 2012 10:43 am 
Отсутен
Уредник
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Maј 24, 2012 11:03 am
МислењаCOLON2236
ЛокацијаCOLONСкопје
Каде е стариот риболов?

Подобро би било насловот да биде
Собир на старци
Ќоше (рамо) за плачење
Денови и години (на денешен ден 197. )
. . . :hit_head: :hit_head: :hit_head:

А и мене ме навлековте да се присетам на почетоците.

Дојде лето и сите другари се спремаат за море, езеро. А ја едвај чекам да отидам кај вујнами во
Криволак. Прва куќа до железничката станица, а Вардар веднаш тука под пруга. Стотина метри.
Одиш зафатиш место и чекаш да дојде шинобусот од Скопје. Чуваш место и чекаш да дојде некој
постар рибар кого си го запознал тука на вода. Он раскажува а ти немаш душа. Така да слушав
во школо денес ка бев накој доктор на науки, нобеловец. Слушаш и учиш.

Подоцна осумдесетите а дојде петок, и јас во шинобус. Не седиш во купето туку во товарниот дел.
Тука се собираа рибарите. И секој раскажува.

Па купив и кола и преполн со знаење (впиено во дебатите во шинобус) киднав од работа со Николчо
(а и он е овде негде на форумов) правец Велешко. За крап знам се ама од муабети. И извадив 2
крапа околу 2 - 3 килограма. Следниот викенд на Вардар и пак два крапа.

И така се всушност започна но немаше многу крапови. Имаше многу удари но резултатот стално
беше во позитива за краповите. Знаење (???) да но искуството, е тоа си дојде со години.

И денес по толку години сеуште има работи кои ми фалат. И денес сеуште учам . . .

Кога ке почне човек да евоцира спомени, тоа е сигурен знак дека старее (остарел). Но јас не се
давам и не признавам. На вода секогаш се чуствувам како она дете пред многу години. Штом ја
видам водата адреналинот на максимум.

Ми останаа врежани во меморијата зборовите на еден стар рибар:
:saso: Кога ќе ти влезе ТАПАТА во газ таа не излегува туку влегува се подлабоко.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПет Дек 14, 2012 9:46 pm 
Отсутен
Воздржан

МислењаCOLON29
Temata ne mi e tolku za da napravime sobir na starci nego da se prisetime na nasite spomeni.I da kazam pravo cela kniga imam da napisam od uskustva so ribite i ribolovni slucki.Barem nie postarite imame sto da kazuvame .Ovie mladite ribari nemaat sto da kazat ,nazalost nemaat kade da naucat vo praksa ribolov.Samo teorija ,recepti za bojli,nebare kuvari.A koga seto toa ke go spremaat i izlezat na teren ,,NULA,, krap.Jas sum za site uloveni ribi da se vrakaat nazad ednostavno da go pretvorime ribolovot vo vistinski sport.Sekade vo sovremenite drzavi lugjeto si uzivaat ,gi sobiraat ribite vo dlaboki cuvarki i na krajot od ribolovot gi vrakaat nazad.Ako ne se gledame eden so drug, ako razmisluvame deka na toj nacin ke ja spasime prirodata,ribite ke gi ima kako i porano, i ke ima i ribolov .Vaka kako sto odi rabotata , kaj nas se se ispuste,i Grcija ke ja ispustime .Ama nie sme MAKEDONCE ako treba za inaet sve ke napravime.Sami si ja sekovme grankata i sega ke go dosecime i drvoto.Mene za inaet mi go ispustija ribnikot,a bese prekrasno mesto za site i za mene.Taman na kamenot posadiv cveke go porasnav i nekoja budala vo eden mig se mi ispuste i mene i na site drugi.Ete toa e MAkedonce treva ke pasi i pak ke si plati, a kuburo go nosel za zol cas.
P.S Ne sum star,star sum so iskustvo :saso:

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПет Дек 14, 2012 10:00 pm 
Отсутен
Дружељубив

РегистриранCOLONНед Сеп 11, 2011 8:30 pm
МислењаCOLON1171
i mene ova me vrati nazad edno 35 godini koga pocnuvav da odam po riba so tatkomi.
Trskite od trska gi vrzuvavme na nekoj si bagaznik na kola i po pat nakaj klisura prozorite otvoreni i pridrzuvanje so dignati race.......
e da zaboraviv, od mashinki site imavme stelli :eusa_dance: so 15 lageri min.
komsijata seuste gi cuva nekoi od tie trski vo podrum mislam deka eden den treba da se proba...

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПет Дек 14, 2012 10:15 pm 
Отсутен
Уредник
Членски аватор

РегистриранCOLONПет Maј 04, 2012 8:51 pm
МислењаCOLON3008
Си остарел во душата пријателе, иако не те познавам, го читам чемерот. Не паѓај, крени глава, за младиве и за тие после нив. Ќе има и утре и риба. Заборавивме да се сакаме, да ја сакаме и рибата.

Кога на Козјак вратив 100-тина кгр крап, чуварите ме прогласија за ненормален. Си реков ако, мене ми е убаво. Кога на реката Треска вратив 10-тина кгр попадики, кленови и сл. во вода, РИБАРИТЕ ме избркаа со зборовите "ти не си за тука". Ако, мене ми беше убаво.

Следниот пат, не знам како ни зошто отспротива кај Беличка, еден прилепчанец ми довикна " професореее, еве една мала пастрмка, ја вратив во вода и малите пастрмки, сите ги враќаме назад". Ми се наполни и наежи душава. Ова ми значеше повеќе од 4-те светски крапски првенства.

Нема кому да докажуваме. Само себе си. Да појдеме од себе и навечер пред огледало, да можеме да се погледнеме и да се насмевнеме. Добри луѓе сме. А тивката вода брег рони.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПет Дек 14, 2012 10:27 pm 
Отсутен
Ветеран
Членски аватор

РегистриранCOLONСаб Феб 26, 2011 4:07 pm
МислењаCOLON5851
ЛокацијаCOLONbitola
ех - болна тема
само едно ке кажам. Онај кој го фатила еврејската клетва (ДА ИМАШ МНОГУ - ПА ПОСЛЕ ДА НЕМАШ ИЧ). нај добро знае за што се зборува овде во темата. А на младите кои навистина не виделе од тие благодети ПОРАНЕШНИ, неможеш ни со збор нит со слика да им кажеш. Зошто дојдоа будалите ги избркаа паметните е работата - па колку јас гледам се ствара некој мегдан по риболовците кој колку повеке риба ке улови(ИСПУСТИ) е подобар рибар во очите на другите и така натаму. - да не пишам цели реферати :(

-Среќа што еве вака така го имаме форумот па можеби некој ке ја види разликата и ке размисли по кој пат да тргне. Дали ке се огледа на Паталецот или на Гаталецот

стариот риболов, старите реки и езера старите спомени - ЗАМИНАА во НЕПОВРАТ.

Кон врв
Покажи постара темаCOLON Сортирај по 
Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна 123456»

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Кој е Присутен

Членови кои ја разгледуваат оваа тема: 11 and 0 гости

Вие Не може да поставите нова тема на овој форум
Вие Не може одговорите на теми на овој форум
Вие Не може да промените мислења на овој форум
Вие Не може да го бришите вашето мислење во овој форум

Оди доCOLON 

POWERED_BY