Epa vaka bidejki Ilija chuval ribi mnogu odamna sega jas ke ti kazam kako e po novo
...
(Po mene najdobar akvarim za edna soba, 4x4 e 100x50x50)
Jas imam akvarium od 130 litri, nadvoreshen filter so 3 komori...
-PODLOGA: imam kvarcen pesok sitna granulacija, vo preden del imam 8cm a vo zadniot nekade 12cm... na dnoto mislev da stavam zemja nekoja za cvekje ali se predomisliv bidejki nemam nekoi trevi koi se mnogu zahtevni.
-VODA: cheshmovacha, direktno sipana vo akvariumot so toa shto chekav eden mesec da zavrshi cikliranjeto pred da stavam ribi vo nego... toj mesec stavav hrana vo nego isto kako da imam ribi, bidejki od hranata se stvaraat potrebnite bakterii... Menuvam 1/3 voda na sekoi dve nedeli, radi bioloshkata filtracija na vodata, NEMOJTE VODI OD KLADENCI, IZVORI, BUNARI NIKAKO, tie vodi nemaat hlor no nivnata Ph vrednost mozhe da bide mnogu golema shto mnogu im smeta na akvariumskite ribi...
-OSVETLENJE: Edna od najbitni raboti za odgleduvanjeto na trevite e svetloto, planitajte najubavo (KOLKU LITRI, polovina wati) na 100 litri treba da ima najmalku 50watt svetlo... Jas imam 3 neonki od po 18w, od koi dve se GROLUX i ednata mi e AQUA FRESH... periodot na palenje: vo 12 popladne gi palam dvete grolux, posle 2 chasa ja palam i tretata, 2 chasa pred 12 navecher ja gasam tretata i vo 12 gi gasam i ostanatite dve, vkupno fotoperiod mi e 12h upaleno, 12h ugaseno...vaka nema da se stvaraat zelenite algi na stakloto...
-FILTER MASA: odozgora pa nadole... SUNGER, VATA, SUNGER, VATA, KERAMICKI PRSTENI, VATA i vo chistata voda do pumpata(gnjurcheto) se jaglenot i bio kuglite...
-RIBI: ribi kako i lugje
, ima razni, podeleni vo grupi i sekoja grupa si bara poseben nachin na odgleduvanje, ima nekoi grupi koi mozhat zaedno da se chuvaat, no ima nekoi shto nemozhat da se chuvaat. za kralskite ribi kako shto se Diskusite ima edno vazhno pravilo toa e vo 100 litri akvarium najvekje da ima eden par(mazhjak, zhenka) bidejki tie baraat komocija, baraat meka voda 4-6 Ph, temperatura 28-30 stepeni...
Ako nekogo go interesira neshto slobodno neka prasha, bidejki ima mnogu za pishuvanje... pozdrav