Dali boite se vazni ? Pa vazni se , zavisi od vodata , ako e malku zamatena pomagaat nekoi boi .Ama vo normalna bistra voda jas sakam prirodni imitacii na hranata . . . da receme za klen vo reka sakam po rapala SD dekor.i vo prosek taa boja vo takvi uslovi na relativno cista voda dava mnogu pokrupni primeroci na klen .Za razlika od nekoj saren Ujka , koj isto lovi ali vo prosek mnogu positni..Ova mi e dokazano edno iljada pati i nikoj nema da me ubedi vo sprotivnoto. Pa ajde da receme za klenot , toa sto se uste postoi i ne izumrel kako vrsta e dokaz deka sepak uspeva da lapne po nekoja plasica , belvicka ..kako li gi vikate ....iako i tie kako vrsta imaat nekoja svoja zastita , bel stomak zelen grb ..itn ?? Lovat milion razlicni dezeni i kombinacii na boi .Isto kako sto lovat milion razlicni vibracii sto istite tie milion razlicni vobleri gi stvaraat ? I sega sto e vazno ? BOJA , Vibracija ?? Logicki zaklucok bi bil . . .Kako klenot razmisluva , dobro ne razmisluva , nema mozok za toa
kako nagonski reagira , sto mu pali fitilot ?? Nesto vidov vo vodata . .. mrda . .. . . na momenti se ponasa kako nesto sto sum brkal , stasal i lapnal i bilo vkusno ....MORA da e hrana ... Istoto vazi i za pastrmkata . .. . Kraj na prikaznata za mene. A sum imal slucaj eden vobler da pocne da lovi tek posle otkacuvanje na sila od dnoto i koga pocna posle toa malku da zabeguva vo plivanjeto
Ezero i bistra voda e sosema druga prikazna i nema blaga veza so lov na klen vo reka ......