Vaka znaci tocno e toa deka nekoj od lokalnite mestani stavaat mrezi i toa non stop,eden od tie e vo ministerstvoto i e megu prvite do ....?Za vadenje riba vo mreza vadat,ali kostres som i karas,a za krapot sega na golema voda malku teska rabota,krapot i ostanatata riba se unisti koga presusi ezeroto.Naj golem problem e sto so mrezite ja vadat od pamet ribata-zatoa i nema nekoe si jadenje
Naj losoto se desava koga tie,,mrezarite,,ke vidat ili doznaat deka se izvadilo nesto pokrupno,uste istata den i nok reseto pravat so mrezi.I ne deka ke ja fatat sepak mestoto si ima dupka i uspeva da kurtuli od mrezite.Vo sredinata na ezerceto postoi kanal -toes rekickata sto postoese pred polnenjeto,takada tuka si naoga prostor za begstvo
E sega sto bi se desilo da e vo necii race,,pravi race,, bi bilo broj eden,izobiluva so hrana,flora i fauna,i e mnogu pogodna voda za bilo koja riba,plus i sekoja si ima priroden mrest i se razviva obilno,zamislete si samo so nekolku linjaka bese poribeno,a za nekolku god veke imase obilen broj i toa so golemina od 200-300+gr.Istoto se desi i so kostrezot i crveno perkata,bef i svedok koga se izvadi i crveno perka so golemina od 500gr,A za krapot da ne zboram....Od prvite 500 kg sto bea pusteni vo dalecnata 94-95 ne se sekavam bas,veke vo 99-2000 imase izobilie od mali krapcinja,no nerazumni ribari vo toa vreme i ,,jas,,
ajde jas bev mal i nemalo koj da me poduci
si lovevme po nekoe kilo.Koga ke se potsetam deka vo eden den lovele nad 100-150 dusi i istite vadele od 2-do neznam kolku kg,prosto sega mi ide da puknam od maka
Ali toa e toa,i vo idnina da bi se deselo istoto ke bide druga pesna,bi bil prvjot sto ke soberam uste nekoj so mene i ke se tepame ako treba za da ne go pravat toa
Takada sovet bi bilo ako vidite nekoj da stava mreza,ili nafatete se na fizicka presmetka ili kutete si,posto badijala e kade i da se obratite...Ako ve interesira dr nesto slobodno prasajte