www.ribar.com.mk

Вашите рибарски приказни...
Сега е точно : Вто Ное 05, 2024 4:54 pm

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна 123»
Автор Порака
ТемаИспратеноCOLONВто Jун 12, 2012 10:11 pm 
Отсутен
Конструктивен
Членски аватор

РегистриранCOLONПон Maр 12, 2012 9:46 pm
МислењаCOLON384
ЛокацијаCOLONСкопје
Веке подолго време разговаравме со еден другар, новопечен рибар а ловец, за одење на риболов на Кадина Река. Се договоривме некако и тргнавме четири луѓе, јас, двајца ловци ( едниот новопечен рибар а другиот надежен ) и еден љубител на природа.
Главен подстрек беше тоа што зема џип и ајде да го тестира ;) Цело време муабетот беше Китка – Кадина Река. И така си возиме по пат ( ако може да се нарече тоа пат, само дрва исечени, со багер тргнати и израмнето уште на времето Тито) и возиме веке бајаги време. Патот од лошо – полошо. И застанувавме на места де овде ке почнеме, де онде ке почнеме. Така ми кажа другарот, ај ке почнеме ние овдека, па ке факаме нагоре по реката и ке се качиме до планинарскиот дом. Го загледав малку и си реков овој не е со сите :mrgreen: . Викам сосе комбилизон и опрема имам 10 килограми на мене и повеќе. А другите двајца да го однесат џипот до планинарскиот дом па да се спуштат надоле со факање. И држ, не дај, по преговарања се искачивме на самиот врв во планинарскиот дом после два часа возење кадешто не пречека домарот ( интересен лик).
И си зборам јас Китка, Китка они чудно ме гледаат. Никогаш не сум бил натаму, прв пат доаѓам, они ми викаат абе на Караџица сме :shock: :lol: Малку чудно ми беше возењето толку време, а него му се одело на Караџица. Нема врска, Караџица – Караџица тоа е. И велам јас, е убав планинарскиов дом, кога ке се вракаме назад на река ајде пали колата? Па не вика он, ке се спуштиме од тука. Нормално реката не тече на врв планина, таа си тече во подножјето. Им велам дека не сум дивокоза па да се пентарам со опрема и комбилизон на мене. Не, они беа сосема релаксирани за спуштањето и качувањето, ама ловци се. Јас работам 9-10 часа дневно пред компјутер. Кондиција имам како Бер Грилс :lol:
Спуштањето траеше 30-40 минути. И што ке видиш. Убавина. Не е ни река, прав планински поток.Прво нешто што ми падна во очи е дека небото сосема малку се гледа од дрвјата и си реков ке има многу закачувања. Ама фатална грешка од старт. Наместо трската за мушичарење од 2,45 цм јас ја земав таа од 2,75 цм (одлука донесена по многу сигурни информации од другар ми кој го познавал теренот :twisted: ) И додека си врзував типет и мушица, облекување комбилизон, другиот другар, надежен риболовец прво фрлање во едно вирче и улови убава пастрмка 200-300 грама. Тргна рибата надолу веднаш и конецот му го заглави во едно дрво потонато па влегував да одглавувам, рацете инстантно ми смрзнаа. Кога ја извадивме, и тоа како се наполнивме со енергија. Продолжи рибарењето. Првата пастрмка што ја фатив беше помала, на мушичка фазан со тунгстен глава. Приметив дека единствено што се роеше беа мали црни муви. Имаше милион на квадратен километар. И врзав таква со флеш крилца. Притисокот беше паднат и мувите беа пониско до водата. Почнаа да рипаат мали пастрмчиња да ги ловат. А почнав и јас да ги ловам нив, мали по 100 грама ама страшно борбени .
Теренот за мушичарење е страшен, ниски гранки, прерипуваш карпи по метар во висина, комбилизонот гарант на неколку места ми е искинат. Изгубив 5-6 мушици и повеке, да не зборам типети, па и лидери сменив бидејки беа испогребани од дрва и карпи. Како и да е присуството на риба тераше на продолжување. Се на се рибарењето траеше два часа бидејки веке немаше смисла од толку кинење. Седнавме со другар ми да одмориме и уживаме. Не ме држеше место морав пак да зафрлам. Зафрлување во мало вирче и од под каменот како торпедо искочи една убава пастрмка 200-300 грама. Личотија, убавина и не можам да кажам колкава радост. Дојде време за одење и најпеколниот дел од денот. Со фул опрема од доле до горе се искачував два и пол часа. Да не беше другар ми да помогне со опремата ке липсав. Среќа беше облачно и не печеше сонце. Застанав за одмор буквално 20 пати. Немам качувано планина од дете и тоа на Водно :D Горе во домот првин доагав на себе пола саат, па почнавме кафе, па скара, колбаси, вешалици и најубавото пиво што сум го пиел во живот. После таков ден и физички умор, колку добро беше ладно Скопско од пластично шише и пластична чаша, на врв планина... Небаре мислиш во рај си.
Таман јадевме и се спои небо и земја. Грмотевици мислиш до тебе маваат.
Се на се прекрасен ден. Ако ме праша дали некој би одел повторно, би рекол наредниве два месеца не, додека не бидам во форма. Не препорачувам одење доколку некој не е во одлична физичка форма, инаку треба спасувачи да те вадат, со сајла или хеликоптер. Се на се ден што нема да се заборави.

[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]

Лудо и незаборавно.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONВто Jун 12, 2012 10:34 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONВто Феб 08, 2011 10:44 pm
МислењаCOLON4404
Praznik za oci.
Me interesira dali osven pastrmkat postojat i drugi vrsti na riba vo rekata,ne za ribolov nego dali pastrmkata ima so sto da se hrani ili isektite se edinstvena hrana :?:

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONВто Jун 12, 2012 10:37 pm 
Отсутен
Дружељубив

РегистриранCOLONПет Maр 04, 2011 10:01 pm
МислењаCOLON2305
Bravo,bravo
Super provod.Steta slikite se malku matni ama uspeav da fatam sto se slucilo.Kadina reka e ludnica.Obozavam takvi rekicki.Bas me raduva kolicinata na ribi sto ste ja fatile.Mi se spremav i jas da odam samo odlozuvav poradi vrnezite.Patot lom se pravi i na osojni mesta znae da bide kalliv.Kazi mi od domot dali se spustavte prema kamenot Zaba ili mnogu podaleku nizvodno?Posleden pat bev na kadina vo noemvri.Edvaj cekam da ja posetam.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONВто Jун 12, 2012 10:51 pm 
Отсутен
Ветеран

РегистриранCOLONНед Jул 10, 2011 1:06 pm
МислењаCOLON5485
Odlicno druze ribi za merak dobro e sto gi ima pozdrav.....

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONВто Jун 12, 2012 10:52 pm 
Отсутен
Конструктивен
Членски аватор

МислењаCOLON384
ЛокацијаCOLONСкопје
Од планинарскиот дом се спуштивме лево по една патека, ако може така да се каже, бидејки се е прекриено од лисја и гранки, не е ништо обележано, освен некои места онакви знаци планинарски на по некој камен. Не се спуштавме многу надолу бидејки имаше многу кинења, се вракав назад и по истите вирови ловев, и пак даде по некоја мала пастрмка, и накрај една добра.

За друга риба незнам дали има освен пастрмка. Можеби по некоја кркушка. Се храни со тоа што е во водата. Имаше доста чаури под камењата, ларви и мал милион муви што летаат :) Во подолниот дел разбрав имало и доста кркушка, а веке на уливот накај Вардар и клен.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONВто Jун 12, 2012 11:45 pm 
Отсутен
Админ
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Oкт 07, 2010 10:26 am
МислењаCOLON4637
ЛокацијаCOLONSkopje
по пишувањето се гледа какво задоволство си доживувал ...секој да ти подзавиди

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONВто Jун 12, 2012 11:54 pm 
Отсутен
Мушичар
Членски аватор

РегистриранCOLONСре Oкт 27, 2010 7:55 am
МислењаCOLON11616
ЛокацијаCOLONСкопје
Драган, ти љубоморам. И мушиците си им ги погодил. Тонечки лидер или обичен?

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Jун 13, 2012 12:05 am 
Отсутен
Конструктивен
Членски аватор

МислењаCOLON384
ЛокацијаCOLONСкопје
На почетокот тонечки, плетеница, самошто не е конусен, немав таков, тука Корморан плетеница 0,22 и типет флуоркарбон (монофил основа). А потоа пловечки лидер бидејки на сува фрлав, тоа се роеше.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Jун 13, 2012 12:10 am 
Отсутен
Мушичар
Членски аватор

РегистриранCOLONСре Oкт 27, 2010 7:55 am
МислењаCOLON11616
ЛокацијаCOLONСкопје
За репортажава на прво гледање имаш од мене плетен-конусен-тонечки лидер :)

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Jун 13, 2012 12:30 am 
Отсутен
Ветеран
Членски аватор

РегистриранCOLONСаб Феб 26, 2011 4:07 pm
МислењаCOLON5851
ЛокацијаCOLONbitola
браво драган убавина и рај за очи и душа , со задоволство ке ја чекам наредната репортажа од кадина -

поздрав

Кон врв
Покажи постара темаCOLON Сортирај по 
Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна 123»

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Кој е Присутен

Членови кои ја разгледуваат оваа тема: 20 and 0 гости

Вие Не може да поставите нова тема на овој форум
Вие Не може одговорите на теми на овој форум
Вие Не може да промените мислења на овој форум
Вие Не може да го бришите вашето мислење во овој форум

Оди доCOLON