Fala na site.Nego nesto pocnaa da me zagolicuvaat izjavite na Lepi deka e mnogu vkusna pa razmisluvam da smenam orjentacija
Se cuvstvuvam kako ajkulite vo Nemo sto se otkazuvaa od meso
Ima nesto vo koe vistina veruvam.
C&R mozebi ne ja menuva rabotata vo momentot ama ostava traen zapis kaj sekoj koj bil svedok.Porano ili podocna ke "sozree".Poznavam ribari koj raskazuvaat za nekoj moment od 1975 god koga dosle nekoj ribari na Vardar i gi pustale ribite a ovie nasive se cudele.Ama gi zborat i posle 40 godini so posebno vnimanie.
Makedonija e siromasna so vodi.Nemame more a go nemame ni Dunav.Go imame Vardar koj dobro im sluzi na separaciite i na komunalec.Rekite po selata gi narekuvaat "буништа"
.
Dokolku nie sami ne investirame vo idninata na nasiot keif togas nikoj nema da go stori toa.
Za primer: Treska e dolga okolu 4 km.Kolku i da ima matici vo nea sepak ne se presusen izvor na ribi.Neka ima 30 saglam virovi.Od tie sto so mrezi,sto so harpuni,zivi mamci,.....ribata ja gubi borbata
.Pred dva dena zborev so Perun da mi posoci vo koj virovi ima golema pastrmka nad 70 sm.Mi kaza i ke probam da ja fatam.Ke probuvam 6 meseci a mozebi i godina, i eventualno ako ja fatam i ja izedam sto togas.Pa ziv ke se izedam od pomislata deka vo toj vir veke nema nisto "interesno" .Pa kako da prodolzam da lovam na toj vir?
E sega nekoj ke rece deka ne moze da se izlovi ribata so trska. I toa e tocno, ama toa vazi koga ne ja lovat so drugi nedozvoleni sredstva.Vaka koga site ja sardisale,bar jas nema da nadodadam