Брада бугери су најуниверзалније варалице за које знам, уз то и једне од најловнијих, управо због могућности да се њима оствари веома различита презентација. Има их у великом распону величина – 6 величина/грамажа од 5 до 25гр., а у припреми су и специјалне веће и теже..., са крилцима у две форме – тзв. ''френч''/као мепс аглиа и ''врбов лист''/као мепс лонг, у две обраде – никл/сребрно и месинг/златно, тако да су на располагању, уствари 24 различита модела... Оријентационо, те ако није у питању величина рибе – јер за веће комаде треба употребити и веће варалице, јер носе и веће/јаче удице..., ОПТИМАЛНО је употребити бугера са оноликом грамажом колика је дубина на којој тражимо рибу, са +/- неколико метара... Дакле, са Брада бугером од 12 гр је оптимално ловити на максимално око 12м дубине, односно на максимално 10-15м дубине, а са Брада бугером од 25 гр је оптимално ловити на максимално око 25м дубине, односно на максимално 20-30м дубине. Зависно од начина презентације, лове од површине до постигнуте дубине, а веома често се добијају ударци и у самом пропадању, па одмах након забачаја треба окренути преклопних машинице и бити спреман за контрирање...
Једна од најбољих особина Брада бугера (што је реткост међу варалицама) је прилагодљивост конкретним и специфичним условима на води, зависно и од циљне врсте рибе... односно, сваки бугер се може прилагодити неким посебним захтевима... Ја посебно подешавам бугере за одређену врсту рибе коју ловим на одређеном месту, тако да добијем особине варалице/бугера какве не могу да постигнем ни са једним другим моделом/типом варалица... Например, за сома подесим тежину бугера/величину и облик крилца каква ми треба вибрација/величину и тип удице..., тако, окачим тог бугера и не скидам са штапа цео дан – ако пецам на истом месту...
Ово је улов 2010. г. на Власинском језеру.