www.ribar.com.mk

Вашите рибарски приказни...
Сега е точно : Пон Дек 23, 2024 5:49 pm

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «1ELLIPSIS7891011ELLIPSIS36»
Автор Порака
ТемаИспратеноCOLONПет Maр 30, 2012 4:24 pm 
Отсутен
Дружељубив

РегистриранCOLONНед Maј 01, 2011 1:26 pm
МислењаCOLON3505
Ееее немој да ме разочаруваш сега. Најголем противник сум на купување на такви трски ако тоа не е строго наменски, одење на надпревари и постигање на екстремни далечини од рака.
Јас примерно ловам со трски од 3,25lb. но се работи за трски од висока класа, едвај ли има аналог по тоа како ова работи по целата должина.
Немој да избрзуваш, Ти реши да купуваш , за изборот е најмал проблем.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПет Maр 30, 2012 4:40 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONСре Jун 15, 2011 3:06 pm
МислењаCOLON1998
vasil НапишиCOLON
Ееее немој да ме разочаруваш сега. Најголем противник сум на купување на такви трски ако тоа не е строго наменски, одење на надпревари и постигање на екстремни далечини од рака.
Јас примерно ловам со трски од 3,25lb. но се работи за трски од висока класа, едвај ли има аналог по тоа како ова работи по целата должина.
Немој да избрзуваш, Ти реши да купуваш , за изборот е најмал проблем.
Aха, сум приметил дека најлошо решение да купам на пример нешто за двојна употреба освен таа примарната. И јас сум противник некогаш на тие работи.

Без разлика колку и да чини, вреди да се почека и да се присоберат пари!

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПет Maр 30, 2012 5:37 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Jун 16, 2011 6:25 pm
МислењаCOLON1142
Се слагам со мислењето на Васил дека не потреба да се инвестира во Центури спод чија првенствена намена му е лансирање на тешки терети, иако многу добро се зафрлаат и полесни ракети со него со одредена техника.

Но не можам да се сложам дека со обичен параболик е исто толку или подобро да лансираш полесни ракети одколку со спод род за таа намена.

Секогаш она што е наменето за одредена работа е подобро одколку компромисното решение.

Импровизацијата е мајка на несупехот, пак ќе повторам.

Да не испадне дека само контрирам еве ќе образложам зошто е тоа така?

Значи, стапот кој е наманет за риболов е конструиран така да можеш да зафрлиш со него олово на пристојна далечина но и да ги амортизира ударите на рибата при нејзиното заморување.

Тој стап наменет за риболов, работи претежно со неговиот горен и среден дел а многу малку или само под екстремни оптеретувања попкажува снага и во долниот дел.

За разлика од нив, спод стаповите се конструирани исклучиво за зафрлување на тешки терети на далечина без потреба да се виткаат и амортизираат риба, пошто не се ни наменти за тоа. Нивната снага е во средишниот и долниот дел од стапот, па токму и затоа е епотешко со нив да се зафрлуваат полесни терети.

Една проста логика поврзана со физиката.

За да една полуга исфрли терет на одредена далечина, треба да биде соодветно оптеретена.

Значи ако успеет да го оптеретите при зафрлувањето средниот и долниот дел од спод стапот, ќе имате успешно зафрлување на далечина (под предпоставка да и другиот дел од опремата е укомпониран како треба), во спротивно ќе се искилавите и ништо нема да направите.

Тоа се прави или со соодветна тежина или со соодветна техника а помала тежина.

Токму и затоа , зафрлувањето од страна, со пуштена ракета поеќе од половина стап, го оптеретрува доволно стапот и со помали тежини да тој може да ја исфрли ракетата на пристоја далечина.

Спод стаповите наменети за полесни ракети имаат слична декларирана тежина на зафрлување како и стаовите за риболов (4 или 4,5 либри), но и сосема поразлична конструкција која и во најлош случај ќе резултира со подолг лет.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПет Maр 30, 2012 5:47 pm 
Отсутен
Дружељубив

РегистриранCOLONНед Maј 01, 2011 1:26 pm
МислењаCOLON3505
Се согласувам во целост со горе напишаното , затоа и нагласив , секое фрлање на ракета со параболик е на сопствен ризик !

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСаб Maр 31, 2012 12:35 am 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONСаб Ное 06, 2010 10:29 am
МислењаCOLON2030
ЛокацијаCOLONКочани
Јас најчесто ловам на езеро каде е дозволени и имам услови да прихранам со чамец,на другото езеро го заобиколувам одејки и кога ме мрзи користам ракета Корда мини и ја ставам на стапот за риболов од 3лб и зафрлувам без проблем,сега сакам да земам спод трска за да можам да користам поголема ракета или спомб,зошто за да со Корда мини ракетата,исфрлам 2кг прихрана треба да мавнам 20 пати.

Alliance Carp Team

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСаб Maр 31, 2012 8:52 am 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

МислењаCOLON1142
Golemite raketi popularno nareceni krmaci, sobiraat i po 200 grama prihrana pa i poveke, vo zavisnost od vidot na prihranata. Odlični se Za isfrlanje na pogolemi kolicestva na primama. Sekako deka za niv treba spod rod so odredeni performansi.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСаб Maр 31, 2012 8:56 am 
Отсутен
Ветеран

РегистриранCOLONВто Ное 08, 2011 12:17 am
МислењаCOLON10473
Dimitar НапишиCOLON
Јас најчесто ловам на езеро каде е дозволени и имам услови да прихранам со чамец,на другото езеро го заобиколувам одејки и кога ме мрзи користам ракета Корда мини и ја ставам на стапот за риболов од 3лб и зафрлувам без проблем,сега сакам да земам спод трска за да можам да користам поголема ракета или спомб,зошто за да со Корда мини ракетата,исфрлам 2кг прихрана треба да мавнам 20 пати.

ke seskrsi stapot pazi... :D kupuvaj spod ;) ;) ;)

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСаб Maр 31, 2012 10:12 am 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

МислењаCOLON1142
Па стапот можеби и нема да се скрши ако врлаш пажливо, но со соодветен спод стап ќе фрлиш подалеку и попрецизно, 100%.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСаб Maр 31, 2012 3:03 pm 
Отсутен
Ветеран

РегистриранCOLONВто Ное 08, 2011 12:17 am
МислењаCOLON10473
sum gi probal kaj jane trskite koj gi ima veke 3 godini,,,kako sto saka sergej da kupi..
i sum fakal so negovarta oprema mnogu pati, koj sega na 20april pa ke fakam so taa oprema vo srbija,,
gledam deka se fali century ng spodot ima i poobar,, lrs pet pati podobar i polesen od ng,,

gi ima i 2ta covekot i ja znam razlikata... prasajte go...i ve molam bez brisenje ;)

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСаб Maр 31, 2012 3:23 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

МислењаCOLON1142
Баш ме интересира, какви тоа трски јас сакам да купам, ајде гугни!

Нема бришење долколку не е оф топик ептен или нема навредливи или зајадливи коментари, мислам дека сме на чисто околу тоа!

Модераторската улога ја прифатиф со цел да помогнам а не да изигравам локално плашило! :)

Но некогаш едноставно не може поинаку!

Кон врв
Покажи постара темаCOLON Сортирај по 
Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «1ELLIPSIS7891011ELLIPSIS36»

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Кој е Присутен

Членови кои ја разгледуваат оваа тема: 8 and 0 гости

Вие Не може да поставите нова тема на овој форум
Вие Не може одговорите на теми на овој форум
Вие Не може да промените мислења на овој форум
Вие Не може да го бришите вашето мислење во овој форум

Оди доCOLON 

POWERED_BY
Преведено на Македонски од : nescafe, Read Here Forum