www.ribar.com.mk

Вашите рибарски приказни...
Сега е точно : Пон Дек 23, 2024 8:41 am

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «123456ELLIPSIS36»
Автор Порака
ТемаИспратеноCOLONСре Maр 28, 2012 10:26 pm 
Отсутен
Админ
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Oкт 07, 2010 10:26 am
МислењаCOLON4637
ЛокацијаCOLONSkopje
хммм, добро е поискусниве да кажат од прилика колку чекори прават пред да зафрлат, (знам дека зависи од далечината, ама да речеме отворен простор пред нас), јас до сега сум зафрлал со двочекор :D т.е застанувам со левата нога напред, десната позади и при зафрлувањето правам чекор со десната и уште еден со левата и испалување.....ама сега го гледам она типчето од Србија на првото клипче од Сергеј, добро затрчување дава и добра далечина стига, па....има ли тоа улога

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Maр 28, 2012 10:39 pm 
Отсутен
Ветеран

РегистриранCOLONВто Ное 08, 2011 12:17 am
МислењаCOLON10473
moze i so dvocekor se frla podaleku ,ne kojznae kolku , pravilno frlanje e u normalana polozba so ednata noga napred da zavzemes po stabilna pozicija okolu frlanjeto,taka po precizno go plasiras mamecot,,

samo ima druga bolna rabota za toj dvocekor,, koga frlas taka obicen sistem nikogas na toa mesto ne mozes da prihranis stalno si kratok ;) ;) ;) a inace pomaga vo mnogu situaacii pogolemite dalecini, na natprevari kaj sto ima golema posetenost i galam i ribata se povlekuva podaleku od obala , koj na toj nacin samo isfrluvame sto podaleku da bideme pred markerite, bez nikakva prihrana , a i nemozes da hranis, sto imalo i rezultati,,

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Maр 28, 2012 10:58 pm 
Отсутен
Дружељубив

РегистриранCOLONНед Maј 01, 2011 1:26 pm
МислењаCOLON3505
[ img ]

Користам конусен најлон на Германската фирма Climax со должина од 220м и дебелина на почеток 0,28 а на крај 0,58мм. во различни бои така да имате можност да знаете на која далечина фрлате.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Maр 28, 2012 11:03 pm 
Отсутен
Модератор
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Maј 19, 2011 2:20 pm
МислењаCOLON6956
Па и не мора да имаш скапа машина, лично на мене ке ми заврши awa-shimata за спин.
35 собира некаде до 150 метри....таман да знам колку ми е лимитот!
Шок лидерот мислам дека врши голема работа, и на Ицо не му е лошо решен проблемот...
али шоклидерот стварно ублажува и полесно дава да исфрлаш.

Која цена доаѓа тој котур чичко Васил и како ја осеќаш ти разликата со шоклидерот?

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Maр 28, 2012 11:15 pm 
Отсутен
Ветеран

МислењаCOLON10473
sok liderot e potreben za daleku frlanje , se vo zaviosnost kaj lovis ,,zboruvam za trskite sto lovis,, ne za spod rodovi,, do 90 m za K,,R ti e sok lidr nema potreba,,ni eden monofil od 0.30 do 35ka nema da ti se skine ako olovoto e vo soglasnost so librazata na trskata,,

znaci sega mislam deka treba da gi dvoite tie 2 raboti ,,sok lider za spod i sok lider za trskite so koi lovis, ama za golemi dalecini,, do 90 metra ne se zamarajte,,za spod trska dovolna vi e i 0.40 obicen konec,, :D :D
e sega voj na vasile e odlicen ama kosta,, toa e razlikata vo parite,,

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Maр 28, 2012 11:21 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONВто Феб 08, 2011 10:44 pm
МислењаCOLON4404
Boris -ribar.com.mk НапишиCOLON
хммм, добро е поискусниве да кажат од прилика колку чекори прават пред да зафрлат, (знам дека зависи од далечината, ама да речеме отворен простор пред нас), јас до сега сум зафрлал со двочекор :D т.е застанувам со левата нога напред, десната позади и при зафрлувањето правам чекор со десната и уште еден со левата и испалување.....ама сега го гледам она типчето од Србија на првото клипче од Сергеј, добро затрчување дава и добра далечина стига, па....има ли тоа улога
Koga se zafrluva so povece iscekori treba da se ima 100% doverba vo opremata,inaku rezultatot e poznat ali datumot ne ili so drugi zborovi obavezno strada stapot,ke pukne.Druga rabota e sto taka mnogu se gubi na preciznost,retko koga moze da se izvedat dve vrzani zafrluvanja na ista dalecina,sekogas sme napred ili nazad.Ima tuka ribari koi lovele na site krapski vodi po Makedonija,taka da znaat deka nemame voda kade se lovi na 100+ metri.Edinstveno jas kade sto sum bil na ribolov za Prespansko mozam da kazam deka se lovi daleku od obalata,ali za tamu pak se razvlekuvase na nekoi 160+ taka da pak ne ni vredi zafrluvanje od raka.Kako i da vrtime pak doadzame do nekoi prosecni 70-90metri koi se postizaat polesno i skoro sekogas so stap od 3-3,5lb.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Maр 28, 2012 11:30 pm 
Отсутен
Дружељубив

МислењаCOLON3505
Spaiva НапишиCOLON
Која цена доаѓа тој котур чичко Васил и како ја осеќаш ти разликата со шоклидерот?
Не се сеќавам Диме , мислам дека е околу десетина евра. Го користам само за сподот, нема чворови и бидејки е целиот конусен лета одлично.
Треба да разграничите користење на шок лидер кога е на спод трска и кога ловите.
Ако за спод користите монофил нека тој биде дебел околу 0,25 до 0,28мм со шок лидер конусен или од некој добар монофил 0,40 до 0,50мм не пократок од 10метра.
На шпулните каде имам намотано 0,28 ловам обавезно со шок лидер, нема како добро да зафрлам без да ризикувам кинење.
Сега примерно кога одам на Сарулешти ловам со 0,35 основно и 0,50 монофил за шок лидер но таму е друга приказна.
Предпрошла година ловев на 50 сантиметра од овостарник и оставив околу 300m. шок лидер.
И еден совет, коза прихранувате со ракета, користете кожен напрсток , ако немате малку ханзапласт намотан на показалецот ке заврши работа. Да не останете без дел од прстот

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Maр 28, 2012 11:34 pm 
Отсутен
Ветеран

МислењаCOLON10473
znaci dalecinata vo koja najdobro mozes da prihranis e do 100 metra , a i toa e mnogu vo normalen ribolov, so sekoja krapska trska bez razlika na librazata ke frlas bez problem 90 metra,,

krapska trska so dvocekor retko se krsi, ako pratis tezinata na olovoto so jacinata na trskata , togas mavaj slobodno,,problem e opteretuvanjeto,,
pr,,2,5lb so 110 gr olovo e tuka e problemot na daleku,,

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Maр 28, 2012 11:43 pm 
Отсутен
Дружељубив

МислењаCOLON3505
Ицо појасни малку што ќе фрлаш со секоја крапска трска без проблем , ракети ли ?

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Maр 28, 2012 11:47 pm 
Отсутен
Ветеран

МислењаCOLON10473
kaj procita raketi,,,

rekov dalecina koja dobro mozes i sigorno da prihranis e 100 metra,,, se odnesuva za spod,,da ne naglasuvam ,,

a na toa mesto so sekoja krapska trska ke si gi frlis sistemite i bez sok lidr,,,

ne si me razbral

Кон врв
Покажи постара темаCOLON Сортирај по 
Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «123456ELLIPSIS36»

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Кој е Присутен

Членови кои ја разгледуваат оваа тема: 13 and 0 гости

Вие Не може да поставите нова тема на овој форум
Вие Не може одговорите на теми на овој форум
Вие Не може да промените мислења на овој форум
Вие Не може да го бришите вашето мислење во овој форум

Оди доCOLON