Во овие зимски денови,кога риболовот е лимитиран,ќе се навратам на некои стари архивирани излети за риба
Ова е Вардар под бензинската кај Удово**************************
Начeкав во риболовната продавничка во мојот град, пијавици(поретка појава отколку дожд во Сахара
)и без да му ја мислиме,со колегата Мики ги земавме сите 30 што ги имаше и правец Вардар,да пробаме за сомче.Пристигнавме накај 6 поручек и Вардар не пречека вака
Се наместивме брзо,фрливме трските на пијавиците,скапавме светлечките ампули,по некоја дубинска плус за адет и започнавме со слатко чекање
.Не помина многу време,започнаа дане напаѓаат лигавците,кои во моментот беа праќани да викнат некој постар роднина
И така 7-8 пати на мене и на Мики,кога наеднаш,удар како по книга.Еден пат удар на кусата дубинка од земја
додека трчав и второ бакнување на земјата,и таман да ја фатам и трет пат се поклони пред мене.Го имав во раце можеби 15-20 секунди,делуваше јако,но не ми е јасно како се откачи од големата остра јадица(удри на две пијавици)
Това беше во десет и пол.
В 12-30 повторно удар и излегува ова сомче
Брзо по него и брат му:arrow:
И тоа беше се...реката варираше цело време.Час паѓаше по 20-30 см,час се качување по 50 см.................