Нешто и јас да ви кажам за спортскиот риболов од мое мало искуство.Во МАКЕДОНИЈА има доста добри спортски риболовци кои верувам со малку подобра организација во своите клубови и нормално од МРФ за неколку години можеме да се приближиме до некое солидно европско ниво.За мене лично тоа е реално и не е невозможно ,но ке треба луѓе кои се одговорни за натпреварувачкиот дел во клубовите и МРФ да имаат одговорност за сработеноти во одреден период.
Еве во МРФ исти луѓе се со години а спортскиот риболов доаѓа што се вели до згаснување на истиот(Во 2011 во конкуренција на сениори се одржа само купот на МАКЕДОНИЈА ).
Пред десет години имаше и прва и втора лига со по десет екипи сега само 5-6 екипи се пријавуваат и тоа се истите (неми се верува дека Охрид,Струмица,Штип,Тетово,Струга и други градови да неможат една екипа да пријават)за купот на Македонија кој беше и се уште е еден од попрестижните натпреварувања кај нас .
Еве еден пример во 2010год трето коло од прва лига се одржува на река ВАРДАР во близина на Неготино во една зона се натпреваруваат ке им ги спомнам имињата ГЕГЕЦ-ВАРДАР,САШО -МАК-ДАМ,АНО-БАБУНА,ГОРАН -ПЧИЊА за мене супер натпреварувачи, за наши услови добро опремени а им се доделува место за ловење каде вода едвај има,зборот ми е дека со таква организација од страна на МРФ неможе да се напредува ,зошто,затоа што тие натпреварувачи се спремаат за тој натпревар трошат финансии ,се ослободуваат од обврските работни или домашни за да се натпреварууваат а некој од натпреварувачка комисија на МРФ да вели е тоа е среќа ,е со такви слични односи кон натпреварувачите и клубовите неможе да се оди напред.Јас лично имам следено две свтски првенства ,еден европски куп,едно свтско клупско првенство и доста квалитетни купови во Србија и Македонија а да се додели место на некој натпреварувач како што е кај нас се нема случено ни приближно .Оваа се само некои ситници што натпреварувачите не сакаат да купуваат подобра опрема и не напредуваат истите .За мене прво МРФ треба да обезбеди добри натпреварувачки патеки пред се а после тоа да бараме квалитет и успех меѓународен, до тогаш за жал ке стагнираме ,има уште доста да се пишува на оваа тема но засеге толку
поздрав до сите и бистро!
mnogu ubavo i realno kazano..
ovoj problem veke postoi poveke godini, i zatoa nema krapski ribolov vo mk, a sto se odnesuva do plivkarite, ne bi se slozil deka do sega ste nemale podrska od mrf.
mrf do sega gi ima pokrivano site trosoci za plivkarite, sto se odnesuva do svetskite prvenstva i medfunarondni nacionalni kupovi.
sto potrosila ovie god za krapdgiite
kolku kosta edn natprevar krapski od 72 saata, a sme bile dosega na poveke od 200, nikakva pomos od strana na mrf, samofinansiranje i mal del od sponzori..