Ljupce, super objasnato, znaci ti imas sistem vozdusna pumpa od filter kon akvarium, a od akvarium do filter po gravitacija. I normalno na ista visina treba da se filterot i akvariumot oti zamisli da snema struja ti da ne si doma, a filterot da e pod akvariumot....
. Koi creva vo precnik gi imas? Fi=10mm;6mm ?
Znaci isto mislam da napravam i jas, no filterot mi e pozadi akvariumot i podelen na 4 dela so pregradi. Vo edniot, po gravitacija ke se nosi necista voda od akvariumot, vo vtoriot ke bide sungerot, vo tretiot mislev aktiven jaglen i pesok(2-3 vrsti razlicni po granulacija), a vo cetvrtiot cevkata za vozduh(meurcinja) i greacot....znaci nisto da nemam vo akvariumot.
Bi mi uspealo?
Kako dete imav najobicen sunger vo nadvoresen filter i vodata ja menuvav ednas godisno, samo mu doturav so isparvase i bese najprost sistem.
Ova so jaglenot mi e i mene cudno i se dvoumam dali da stavam ili ne. Inaku aktiven jaglen NORIT2040 sluzi za filtracija na voda. Imam prijateli tehnolozi i bas ke prasam sto oddeluva od vodata i od sto ja procistuva...
Kaj mene na rabota aktiven jaglen koristime za oddeluvanje na mirisi, aromi, Benzen, Benzoli, Acetaldehidi .....
Aj sledno prasanje: imam keramicki kugli 1cm vo dijametar. Gledam deka nekoi stavaat originalni keramicki stvari. Pojma nemam sto e fintata so keramickite kugli. Znaj nekoj? Ako ima vrska keramikata ke mu iskrsam parcinja keramiki plocki...
Momentalno mi se praj akvariumot, pa ke potrae do finalno....