www.ribar.com.mk

Вашите рибарски приказни...
Сега е точно : Чет Ное 07, 2024 10:37 am

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «1ELLIPSIS1516171819ELLIPSIS28»
Автор Порака
ТемаИспратеноCOLONЧет Aпр 30, 2015 9:04 am 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONСре Aвг 15, 2012 11:28 am
МислењаCOLON2075
ЛокацијаCOLONKumanovo
Ne se tie tolku visoki kako tie od pozadi sto se ... Mnogu poniski se i so sreduvanje moze da se odrzuvaat na sredina ...

Vremeto tamu mi e dragoceno za da si go gubam izigruvajci deka sum Stevo Karapandza

Alliance Carp Team

Предупреден

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПон Jун 08, 2015 12:14 pm 
Отсутен
Воздржан
Членски аватор

РегистриранCOLONНед Феб 12, 2012 12:08 pm
МислењаCOLON82
ЛокацијаCOLONBitola
Ајде некој да ме потсети за надворешен филтер....како дете имав прост надворешен филтер и ја праеше водата стакло...Не ми текнува дали водата од аквариумот одеше по гравитација во надворешниот филтер па од таму со воздушна пумпа назад во аквариумот или обратно? :confused: Дајте некоја шема, идеа...

Во план сум да направам 50х50х50 со задна преграда на 10смна задна страна, која ке биде надворешен филтер(таму ке биде и греач и филтер и црева од воздушна пумпа...се сакам назад да ставам. Мислење?

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПон Jун 08, 2015 12:22 pm 
Отсутен
Конструктивен
Членски аватор

РегистриранCOLONСаб Ное 19, 2011 7:29 pm
МислењаCOLON698
ЛокацијаCOLONСвети Николе
Јас ваков принцип на филтер имам
Лево е цревото што доага гадна вода од аквариумот, во средина стојат филтрите и десно стои утопна пумпа која ја врака прочистената вода назад во аквариумот.
[ img ]

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПон Jун 08, 2015 12:30 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

МислењаCOLON2075
ЛокацијаCOLONKumanovo
Vnatresna pumpa ke ti e dovolna za taa litraza ....

Vremeto tamu mi e dragoceno za da si go gubam izigruvajci deka sum Stevo Karapandza

Alliance Carp Team

Предупреден

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПон Jун 08, 2015 7:44 pm 
Отсутен
Воздржан
Членски аватор

МислењаCOLON82
ЛокацијаCOLONBitola
Даниел, сум видел аквариуми со внатрешна пумпа и некако многу ја кружат водата. Па ако е некоја појака ги турка рибите. Затоа ама ич не ги сакам тие пумпи, па затоа сакав надворешен филтер каде иста таква пумпа ке ја враќа водата во аквариумот. Кристијан до негде е ОК но во тој случај мора да има некои дупки горе на преградното стакло во случај да се затни доводното црево а пумпата продолжи да пумпа вода во аквариумот.(би дожло до прелевање). Има многу модели на external sump филтри, но јас барав да се потсетам, ако знае некој, систем со воздушна пумпа(му носи кислород во аквариумот).

Фала ви колеги :NotWorthy: . Моментално уште се двоумам дали потопна пумпа што враќа чиста вода или потопна пумпа на црево кое носи нечиста вода во надворешниот филтер? А што мислите за активен јаглен ?... имам неколку буриња :D да ставам во филтерот или не?

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПон Jун 08, 2015 9:26 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

МислењаCOLON2075
ЛокацијаCOLONKumanovo
Ne turaj mnogu posto moze da ti gi unisti trevite, jaglenot treba da stoi najmnogu 2-3 sata vo vodata za da gi ubie bakteriite, povekje od toa moze da deluva negativno na ribite i na trevite.

Alliance Carp Team

Предупреден

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONВто Jун 09, 2015 8:17 am 
Отсутен
Воздржан

РегистриранCOLONНед Ное 30, 2014 5:18 pm
МислењаCOLON43
ako imas trevi jaglen nikako im gi apsorbira hranlivite materii od vodata. A za protok ako sakas da cuvas trevi vazi pravilo x 10 vo litri jacina na pumpata na 1 litar voda vo akvariumot, taka da ako imas akvarium od 50 litri ti treba pumpa od 500litri na cas

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONВто Jун 09, 2015 11:01 am 
Отсутен
Конструктивен
Членски аватор

РегистриранCOLONПет Jул 05, 2013 5:01 pm
МислењаCOLON621
Од каде испадна ова со јагленот сега, не знам. Имам активен јаглен во филтерот и го менам на секој 3-4 месеци и никогаш не сум го извадил. Растенијата пред една недела морав да ги ретчам оти џунгла стана аквариумот. Мое мислење е дека јагленот ама воопшто не им смета, може некој друг проблем имаат растенијата кај вас... Филтерот кај мене е во самиот капак и по пумпата оди прво преграда со сунгер ( специјален за во аквариум), па преграда со биокугли и на крај преграда со активен јаглен и водата се враќа во аквариумот... Владимир ако сакаш надворешен филтер, ќе мора га го преправиш капакот, аквариумот и филтерот да дојдат под него за да немаш пречки при префрлање на водата од цревата/цевките. Јас системот за прелевање го правев со стаклени цевки ( мислам дека можеш да ги купиш од секоја продавница за аквариумски рибички). Едната од аквариумот во филтерот, а едната од филтерот во аквариумот. Во оваа од филтерот во аквариумот водата ја враќав на тој начин што од пумпата за воздух што оди до распрскувачите со редуцир вадев посебно црево до неа и истото го ставав во цевката што ја враќа водата од филтерот. Со помош на редуцирот и можеш да го контролираш протокот на воздух, со тоа и протокот на вода. За да не ти дојде до претекување на водата од филтерот наадвор, гледај филтерот да ти е на иста висина со аквариумот. Со тоа по сите закони на физиката, водата не може да ти претече надвор туку ќе ти кружи низ филтерот и аквариумот. Во тој случај ќе ти функционира системот што ти го нацрта Кристијан без проблем.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONВто Jун 09, 2015 4:17 pm 
Отсутен
Воздржан

РегистриранCOLONНед Ное 30, 2014 5:18 pm
МислењаCOLON43
zboram taka zatoa sto jaglenot gi apsorbira materiite od vodata a voedno so toa apsorbira i zelezo magnezium i razni drugi elementi koi se dodavaat a im trebaat za rast na trevite. Taka da ako dodavas tecni gjubriva dozata ke treba da e dupla za da ostane vo vodata za hrana na rastenijata. I sve zavisi kakvi rastenija ima vo akvarium kaj tie poslozenite sto baraat povekje hranlivi elementi ne e preporaclivo da se stava aktiven jaglen. I voedno jaglenot ne gi ubiva bakteriite tuku gi apsorbira toksinite od vodata.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONВто Jун 09, 2015 8:15 pm 
Отсутен
Воздржан
Членски аватор

МислењаCOLON82
ЛокацијаCOLONBitola
Ljupce, super objasnato, znaci ti imas sistem vozdusna pumpa od filter kon akvarium, a od akvarium do filter po gravitacija. I normalno na ista visina treba da se filterot i akvariumot oti zamisli da snema struja ti da ne si doma, a filterot da e pod akvariumot.... :filip: . Koi creva vo precnik gi imas? Fi=10mm;6mm ?
Znaci isto mislam da napravam i jas, no filterot mi e pozadi akvariumot i podelen na 4 dela so pregradi. Vo edniot, po gravitacija ke se nosi necista voda od akvariumot, vo vtoriot ke bide sungerot, vo tretiot mislev aktiven jaglen i pesok(2-3 vrsti razlicni po granulacija), a vo cetvrtiot cevkata za vozduh(meurcinja) i greacot....znaci nisto da nemam vo akvariumot.
Bi mi uspealo?
Kako dete imav najobicen sunger vo nadvoresen filter i vodata ja menuvav ednas godisno, samo mu doturav so isparvase i bese najprost sistem.

Ova so jaglenot mi e i mene cudno i se dvoumam dali da stavam ili ne. Inaku aktiven jaglen NORIT2040 sluzi za filtracija na voda. Imam prijateli tehnolozi i bas ke prasam sto oddeluva od vodata i od sto ja procistuva...
Kaj mene na rabota aktiven jaglen koristime za oddeluvanje na mirisi, aromi, Benzen, Benzoli, Acetaldehidi .....
Aj sledno prasanje: imam keramicki kugli 1cm vo dijametar. Gledam deka nekoi stavaat originalni keramicki stvari. Pojma nemam sto e fintata so keramickite kugli. Znaj nekoj? Ako ima vrska keramikata ke mu iskrsam parcinja keramiki plocki... :D

Momentalno mi se praj akvariumot, pa ke potrae do finalno....

Кон врв
Покажи постара темаCOLON Сортирај по 
Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «1ELLIPSIS1516171819ELLIPSIS28»

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Кој е Присутен

Членови кои ја разгледуваат оваа тема: 1 and 0 гости

Вие Не може да поставите нова тема на овој форум
Вие Не може одговорите на теми на овој форум
Вие Не може да промените мислења на овој форум
Вие Не може да го бришите вашето мислење во овој форум

Оди доCOLON 

POWERED_BY
Преведено на Македонски од : nescafe, Read Here Forum