www.ribar.com.mk

Вашите рибарски приказни...
Сега е точно : Чет Ное 07, 2024 9:24 am

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «1ELLIPSIS1112131415ELLIPSIS28»
Автор Порака
ТемаИспратеноCOLONСаб Oкт 25, 2014 4:36 pm 
Отсутен
Конструктивен
Членски аватор

РегистриранCOLONСаб Ное 19, 2011 7:29 pm
МислењаCOLON698
ЛокацијаCOLONСвети Николе
Дали некој знае каква почва (земја) е погодна за аквариумски треви нормално за во аквариум а да не им штете на рибите? ? ?
И каде може да се набаве ?
Благодарам

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСаб Oкт 25, 2014 4:53 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONПет Сеп 21, 2012 2:25 am
МислењаCOLON1322
ЛокацијаCOLONПрилеп

Постои само една солуција - РЕВОЛУЦИЈА !!!

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСаб Oкт 25, 2014 4:53 pm 
Отсутен
Модератор
Членски аватор

РегистриранCOLONПет Феб 18, 2011 11:50 pm
МислењаCOLON8361
ЛокацијаCOLONSkopje
Kristijan poveli na ovoj forum i mislam deka ke gi najdes odgovorite na tvoite prasanja
http://www.akvarium.mk

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСаб Oкт 25, 2014 5:24 pm 
Отсутен
Конструктивен
Членски аватор

РегистриранCOLONСаб Ное 19, 2011 7:29 pm
МислењаCOLON698
ЛокацијаCOLONСвети Николе
Ви благодарам, сега ги гледав видеата и во еден помал аквариум (70л) ке направам така се додека не пораснат барем 10см па потоа ке ги префрлам во големиот и ке купам губриво за билки Rastol нормално за аквариумски гледам во Штип го има, па ке видеме што ке биде, но се надевам на позитивно.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСаб Oкт 25, 2014 5:38 pm 
Отсутен
Конструктивен
Членски аватор

РегистриранCOLONПет Jул 05, 2013 5:01 pm
МислењаCOLON621
Za bilkite normalno da funkcioniraat potreben im e CO2 daleku povekje otkolku ovie gjubriva. Vidi nekoj napravi sam CO2 sistem ili pobaraj EasyCarbo ili CO2 tableti. Jas tabletite gi kupiv od Skopje. Gi stavas do korenjata i gajle nemas. A mozes i bilo kakva zemja da stavis za cvekinja pod podlogata kako rastenijata bi bile prihraneti, no moras da im dades CO2, a bez ribi vo pomaliot tesko deka ke go imaat.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСаб Oкт 25, 2014 6:34 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

МислењаCOLON1322
ЛокацијаCOLONПрилеп
Таблетите за прихрана се одлична табота, ја забодуваш околу коренот и раат си два месеци...
Исто битно е да не го попаруваш песокот пред да го ставиш, туку само да го измиеш неколку пати со ладна/млака вода за да не ги уништиш природните хранливи материи кои ги има.
ЦО2 генератор ќе направиш ептен лесно и сам, ако имаш потопна пумпа со отвор цревце горе како ова :arrow:
[ img ]

само стави го цревцето од ЦО2 генераторот и фурај...

Еве добра статија за како да направиш сам ЦО2 генератор
http://akvaristika.weebly.com/napravi-sam.html
само би додал да ставиш регулатор од систем за инфузија за да можеш да го регулираш протокот на ЦО2 или пак ќе го поодвртуваш капачето на големото шише по маааалку...

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПет Maр 13, 2015 1:47 am 
Отсутен
Воздржан
Членски аватор

РегистриранCOLONНед Феб 12, 2012 12:08 pm
МислењаCOLON82
ЛокацијаCOLONBitola
Три прашања:

1. Кој тип на дрво во аквариумот нема да направи штета на рибите?знам дека се вари и т.н. но кое дрво?
2. Дали некој знај како да направам позадина од стиропор, односно со што да ја премачкам(инаку ги изгледав сите видеа на youtube, но тие брзосушечки бетони и материјали ги нема кај нас, има само акрилни бои)?материјали за базени има но двокомпонентни и од 4 кила(помали нема), а шо ке прам со 4кг.....
3. Дали ке задоволува за светло да ставам ленти со диоди што се продаваат во котурче на метро?

:confused: :confused:

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПет Maр 13, 2015 3:18 am 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

МислењаCOLON1322
ЛокацијаCOLONПрилеп
Мое скромно мислење:
1. Најчесто се става винова лоза поради интересните облици, може и други, пример врба, цреша и др. Имам читано за начини на припрема на дрвото, има доста работа пред да го ставиш како декор (затоа се и толку скапи да ги купиш готови,направени)
2. Незнам...
3. Зависи за колкав аквариум станува збор. За мал ќе брка работа, ама за над 100 литри мислам дека нема... Имаше некоја формула по која се пресметува колкава светлина е потребна на колкав простор, разбарај се по форумиве за акваристика ќе добиеш сигурно одговор. А и за второто ќе добиеш сигурно од некој кој веќе го направил, а сум гледал дека ги прават.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПет Maр 13, 2015 7:17 am 
Отсутен
Конструктивен
Членски аватор

МислењаCOLON621
1. Magrovan. Go ima skoro vo site prodavnici za ribicki. Ako sakas sam da go napravis togas koren od vinova loza, breza i slicni beli drva za vodata da dobie kiselost.
2. Lepak za plocki. Ke go napravis da bide cementno mleko, potecno i nekolku pati ke go premackas stiroporot so nego. No otkako ke go stavis vo akvariumot, istiot ke treba 5-6 pati da go napolnis i ispraznis poradi namaluvanje na tvrdina na vodata koja ke dojde od cementnoto mleko. Ako go pravis ova, ne stavaj skolki vo akvariumot.
3. Ledot mozes za ukras. Stavi si neonka ili stedlivi. Moja preporaka.

Ovde mozes da procitas mnogu raboti
www.akvarijumi.net

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПет Maр 13, 2015 9:51 am 
Отсутен
Конструктивен
Членски аватор

МислењаCOLON621
Se izvinuvam za gorniot link. Moja greska... Eve go linkot...

http://www.akvarijum.org/forum/

Кон врв
Покажи постара темаCOLON Сортирај по 
Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «1ELLIPSIS1112131415ELLIPSIS28»

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Кој е Присутен

Членови кои ја разгледуваат оваа тема: 0 and 0 гости

Вие Не може да поставите нова тема на овој форум
Вие Не може одговорите на теми на овој форум
Вие Не може да промените мислења на овој форум
Вие Не може да го бришите вашето мислење во овој форум

Оди доCOLON 

POWERED_BY
Преведено на Македонски од : nescafe, Read Here Forum