барбус е веке минато како што и многуте црна река наназад се минато, минато е и богатството од рибен фонд кој го имаше на овај ревир Ц.РЕКА- 3.
нај поке за тоа се виновни големите загадувања, труењата кој неколку пати ја опустошија реката од нај мало до нај големо рипче. секако тука се и мрежарите и динамитчиите со свој удел имаат удел и рибарите со неконтролирано земање на риби посебно земање на матиците, за мрестилиштата да не правиме муабет (баш на тие места се нај големите и нај загадени канали насочени).
според мене и според моите познавања од работа на терен и менталитетот на лугето
- за жал на овај ревир и маринци да викнеме нема да го запрат криволовот и унишувањето на рибниот фонд а не пак некој концесионер со 3-4 па нека се и 10 рибочувари
- во времето на концесионерство на барбус првата год се извадени 200 дозволи(ако се точно секавам), втората беа само 40(и за оваа бројка не сум скрос сигурен) и потоа им ја одзедоа концесијата
-трошоците за еден рибочувар на год ниво за плати и придонеси се некаде минимум 3 000 еура, без други тековни давачки горива, дневници, струи, води и ......
- БАРБУС имаше само две год. кариера во концесионирање за разлика од поке од пола концеионери во МК кој и не се нешто многу поагилни и поисправни(според информации кои пристигаат до мене а и на форумот) ама сеуште си се концесионери
- дечките пробаа и се изгореа од пробата, башка и казна си кркаа. сега на ред се рибарите кој ке се фатат на лице место од инспекторатот(а ке биде и тоа).
Многу од коректните риболовци кои наназад се плеткале во битолските здр. се изгориле и сега си седат на страна и не помислуваат да се пак активираат во некое здр. (освен за да извадат лег. и дозвола)
до сега во битола нај голема бројка на дозволи што е извадена е околу 1000(кога беа заедно сосе стрежево- некаде 2008ма - мислам беше) и кога за во грција требаа визи
јас не гледам дека за брзо во битола ке има здраво здр. - па и концесионер од рибарско здр. Останува да битолските риболовци си тераат риболов(КРИВОЛОВ), да поштениот риболовец и да сака нема од каде да си извади дозвола за ц.река 3
ДА концесија се одзема за неправилности, АМА неможеш да оставиш повеке од 1000 риболовци без да им се даде шанса да си извадат дозвола и да си на раат рекреираат во округот од 30 или ??? КМ. околу битола
според мене ова одземање на концесија(на овај начин) е тотален промашајјј на министерството затоа што нај погодени се риболовците
- казната за концесионерот е 3.500 евра
- казната за еден риболовец на дел без концесија е од 500 - доо ???? еура
нека повели сега истиот инспектор - да зврти по ревирот, има работа колку му душа сака рибарите нема да останат дома, рибарите се пак по реките и езерцата нема да чекаат нов концесионер па да одат по риба