Здравейте,
Илия, в България флайфишинга се разви много в последните години. До преди 20 години имаше трима четирима мушичара, а сега има не по-малко от 200-300 активни мушичара! Има още толкова, които от време навреме хващат мухарката. Имаме 10-на мушичарски клубове ,като 6 от тях миналата година създадоха Българска мухарска Федерация. Останалите са регистрирани към Федерацията по риболовни спортове. Всяка година се организират състезания по риболов с муха. Обикновено са 2 или 3. Има и състезания,които се организират извън официалните Федерации. Има създадени три ИнтерНет форума имащи отношение към риболова на муха. Два от тях са само мушичарски. Имаме и 7-8 мушичарски лични блога. Имаме и специализирани вносители на мушичарска опрема, освен останалите вносители, които продават и други риболовни неща. Всяка година се провежда поне един национален събор на мушичарите от България - на различни места по страната. Отделно си правим срещи, на некоя река на които се правят училища по кастинг, връзване на мухи, риболов и опити да пресушим някое шише хубава ракия!
От тази година в България има официално обявени реки ,които са C&R, но не са само за мушица. Нямаме ревир определен само за флайфишинг. Имаме колеги, които се справят отлично във връзването на мухи, както и в родбилдинга и правенето на кепове напр. Клубовете организират и зарибяване с пъстръмка на някои реки. Почти всеки месец се правят неформални срещи в София, както и в някой други градове. В Търново - четвъртък.В Пловдив - в сряда.. Въбоще ,мога да кажа, че живеем в интересно от мухарска гледна точка време.
Както на всякъде - има хубави и н е толкова хубави неща. И тук си имаме проблеми с рибокрадците. И тук се делиме на групи.. "Балкански синдром"
, но в общи линии нещата се развиват. Надявам се все по-добре. По отношение на информацията за реките и ревирите..къде как се лови - доста деликатна тема е. Обикновено не се споделя свободно в порстранството. Имаме негативен опит! За това не казваме имена на реки. Снимаме така ,че да не се познава от кое место е хваната рибата... Мислим си ,че това помага в борбата срещу рибокрадците. Ако се споделя информация - само лично!
Надявам се да ти отговорих на въпросите. Някои неща от вашия език не са ми много ясни и от време навреме ще питам. Надявам се това да не е проблем. От време навреме прескачам до Македония, че имам работа по вашите очни клиники и кабинети. Имам чудесни слики от Охрид, Радика, Матка - ама все туристически..на место рибарски ;-(.
Ще се радвам да се запознаем лично. Ако се сбирате някой ден може да пуснеш едно съобщение, да знам. Ако успея да мога да дойда. С Надица и Игор се познавам задочно.. покрай наш общ приятел Тео Атанасов, който живее в Германия.
Поздрави,
Д-р Косьо