na ova ezero koj nevadese bre petel.so duki go ubivavme krapot kaj hotel jugoslavija, pa do nego go napravija hotel evropa.
togas bitolcani bea pravite majstori za krap na ova ezero.kampuvaa po dva meseci I go tamanea.kako I pola makedonija....stara pcenka I klasje edinstven mamec, a neretko I na varena pcenka od prodsvaci na lice mesto pogotovo mlada pcenka
за болдираното Јане и ме потсети на една случка од тоа време крајот на 90тите , крај на август
петок попладне беше, гужва у пм , местата сите фатени пред Отешево а за под хотелот да не прајме муабет, тие нашите Мендо - мечката(бог да си го прости) Лулу и компанија со месеци не мрдаја од таму а околу нив публика ко на стадион
, разочарани се враќаме назад, пред Сирхан има едно земјено патче , на другар ми му викам спуштај се тука па ако најдиме место арно ако не Стрежево не ни бега
, првата позиција кога ќе се спуштиш по патчето кон езерото празна
, арно ама маркирана со 4 пластични шишиња одма пред тревите , помислив дека е мрежа , се соблеков по купаќи и во вода да видам што е , не е мрежа
, на другар ми му велам овде брат некој храни и лови сигурно, десно од нас на околу 200-300 м имаше една екипа па отидов да ги прашам за местово за да си немаме расправии, дечките беа скопјанчишта
, ги прашувам дали некој таму лови само кратко ми одговорија неееее! Супер, се враќам и одма влегуваме во вода да разгледаме и нахраниме ,длабочина пред тревите околу 2м идеалнооооо, лево одма до нас фамилија капачи , ги почекавме да си отидат и ги стегнавме прачките на КОЛЦИ, по 1ч удар ја витка прачката ти се чини 100 кила е а тој кутриот само 1,5кг (кој ловел на преспанско знај шо се борбени крапој), сабајлето иди кај нас едниот од тие скопјанчиштата и прашува како бе дечки , слабо му викам 6 парчиња само , ај бе ме дупиш вика, ете ги види в чуварка се , ги гледа и ми кажува дека имал вила во Сирхан и цело лето бил тука, тој ги ставил шишињата и го хранел местото уште од почетокот на јули и само едно мало крапче имал фатено па си рекол ебати местото
и пред 2 дена се преместил каде што беа сега, до неделата многу фативме
сите беа од околу 2кг еден само 3+ и неколку кинења