Да го преформулирам прашањето, НА КОЈА ОД ОВИЕ АМИНО КИСЕЛИНИ
Alanine
Arginine
Aspartic acid
Cysteine
Glutamic acid
Glycine
Histidine
Isoleucine
Leucine
Lysine
Methionine
Phenylalanine
Proline
Serine
Threonine
Tryptophane
Tyrosine
Valine
НАЈПОВЕЌЕ РЕАГИРА КРАПОТ !!!!
Тој интровитот го користев некое време
мн. лош мирис и голема количина на некои амина кои се одбивни за крапот
Introvitot не е лош но треба многу да се внимава со него и неговото дозирање, затоа што е прејак!
е сега за амино комплексот
Alanine
Arginine
Aspartic acid
Cysteine
Glutamic acid
Glycine
Histidine
Isoleucine
Leucine
Lysine
Methionine
Phenylalanine
Proline
Serine
Threonine
Tryptophane
Tyrosine
Valine
Е сега, амино комплексот се дели на 3 дела во врска со тоа како крапот реагира на нив:
1ва група ВИСОКО АТРАКТИВНИ
Цистин, пролин, глутамик и аспартик киселини, аланин, глутамин, цитрик киселина и калциум хлорид
2ра група НЕУТРАЛНИ
Хистидин, лизин, леуцин, тирозин, глицин, аспарагин, метионин , изолеуцин, норвалин, содиум хлорид и сахароза
3та група ДЕСТИМУЛАТИВНИ
Триптофан, арганин, треонин, фенилаланин, серин, валин
според некој испитувања Cysteine важи за најдобар атракт кај крапот, но доаѓа до друг проблем... Cysteine-oт во слободна форма како што е наведен тука не се разредува во вода, така да бојлата не чури односно од неа не се испушта цистеинот. За разлика од слободниот цистин кои што не се растопува во вода, Л-Цистинот за кој што да се направи проаѓа низ хидролиза и цистин ХЦЛ се раствараат во вода одлично и овие 2 му даваат атракт на крапот.
L-amino acids
Although the use of conventional and unconventional plant protein sources as dietary fishmeal
replacers within aquafeeds is nutritionally feasible, the resultant feeds are generally much less
palatable to the farmed species. It follows therefore that to overcome these difficulties (at least in
terms of palatability) that these diets be supplemented with dietary feeding attractants and stimulants.
In this respect, like betaine, free amino acids are also high water soluble and easily diffused in
water. In particular, L-alanine, L-glutamic acid, L-arginine and glycine have been reported to have
dietary attractant properties; alanine, glutamic acid and glycine being non-essential amino acids, and
L-arginine being an essential dietary amino acid for fish. For example, Polat (1996) studied the early
amino acid metabolism of African catfish gariepinus) and reported that alanine was a very
important energy source in the fish, together with valine, serine, leucine and isoleucine. It follows
therefore that the addition of dietary free amino acids as feeding stimulants for fish (and especially fish
larvae) could also act as an important dietary energy source. Moreover, glycine is also an important
constituent of collagen and elastic tissues. However, it is important to note that individually L-alanine,
L-glutamic acid, L-arginine and glycine are not very effective in terms of attractive properties, but are
very effective attractants when mixed together with glycine betaine or inosine. For example, Mackie
and Mitchell (1985) summarized the results of various studies using dietary feeding attractants, and
reported the positive effect of mixtures of dietary free amino acids as feeding stimulants in rainbow
trout, O. mykiss (Adron and Mackie, 1978), European eel, Anguilla anguilla (Mackie and Mitchell,
1983), Japanese eel, A. japonicus (Takeda et al., 1983), sea bass, Dicentrarchus labrax (Mackie,
1982), red seabream, Chrysophyrys major (glycine betaine plus L-amino acids; Goh and Tamura,