Znam deka postojat vakvi alki koj pri odreden otpor se otvaraat i dokolku e voblerot zakacen, ne go gubis neko tuku samo trokrakata. Ne sum gi koristel no mislam deka nema potreba od ova.
A sto ako zakacam nekoe
somce od 10 kila a
alkata mi e za otpor od, na primer 7 kg.
Ma podobro neka odi nekoj vobler jabana otkolku da izgubam nekoe dobro parce.
Saso , mi se cini deka voopsto ne ste razmisluvale KAKO toj sistem trska -konec - masinka - vobler -alka - tokuka funkcionira
I sto koga dojde somce od 10 kila a alkata ili konecot ti nosi samo 7kg ? Sto ce pravis , ce go digas vo vozduh so trskata pa da popusti alkata ? Koj problem imas ako e alkata samo 7 kg ? Koj vo slatkovoden ribolov zategnal kocnica na 5 kg moze li da mi kaze nekoj ? I zosto i na koja trska bi ja zategnal tolku ?
Vidi , somce deset kila a alka od 7 kila ima vrska i ce popusti alkata SAMO ako somceto go DIGNES vo vozduh .....Vo voda nikogas nema da dojdes do tolkavo opteretuvanje ....
Zemete bre decki ednas trskite koj gi koristite , imate , spinerdzii krapzii site vie .Provnete konecot niz okca , vrzete vagata za nego , drugiot kraj vrzete za nesto pojako , odalecete se 5-6 metra i zapnete zdravo trskite ....a ako go nema vagickata onaj del sto ostanuva na maksimalnata tezina koja se postignala neka nekoj kolega GLEDA kolku kg vlecete . Samo vnimavajte da ne preterate i da pukne nekoja pa jas da vi bidam kriv . .. Napravete go TOA pa vratete se ovde da muabetime za toa .Samo ce se iznenadite SITE od krapcii do spinerdzii koga videte KOLKU silni ste Vie i kolku teret krepat trskite vo tie momenti ....
PS . Imam nekade pakovanje takvi alki , ama nikogas ne gi staviv ... .99% od voblerite sto sum gi gubel bile ili zdravo namotani na granka preku reka , ili klunot zaglaven pomejgu kamenja , koga zapnala trokuka se sum vadel zatoa sto pod 30 lb PP ne sum ni koristel , a najcesto 50lb . . Inace toa e legura titanium nikel .... popoznat kako celik so memorija .............