www.ribar.com.mk

Вашите рибарски приказни...
Сега е точно : Пон Дек 23, 2024 5:58 pm

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «12345ELLIPSIS13»
Автор Порака
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Sloboden krapski ribolov - za svoja dusa
ТемаИспратеноCOLONНед Ное 24, 2013 4:20 pm 
Отсутен
Ветеран
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Oкт 06, 2011 10:30 pm
МислењаCOLON6506
risteto НапишиCOLON
Bobi_Brada НапишиCOLON
Погоре :ico: напиша во стил дека крапот е во вир на река. Не се слагам со него.

Да во вир но на почеток на сезона, но потоа почнува да талка по цела река, по храна.
Во вирот ке одмори, ке се исунча, но не се храни тамо. Храната ја бара кај навеќе ја има,
а тоа е текот на реката. Струјата. Од друга страна кога нивото на водата ке опадне и
температурата се качи над 20 и троа степени и крапот скоро цело време е во главната
струја или тука негде околу нејзе. Во струјата има и повеќе кислород (иако не му е
потребно многу кислород но не значи дека не му треба) а водата сама си ја носи храната.

Па Велешани го измислија ловењето на крап на брана во сред река (колтук). Во полу брзак
се прави доста широка брана и водата скоро се заезерува. Редовно се храни и . . .
И успехот е загарантиран

Со болдираното апсолутно не се сложувам , пред 2 недели на Црна - рапеш во еден плиток вир забележав баш како се сунча едно крапче, полека со клечење му се приближив, на јадичката ставив едно зрно шеќерац и зафрлив преку крапчето (2,5 гр. тапа 0,16 конец јадичка 10) за чудо воопшто не се исплаши , полека повлеков и му ја донесов јадицата пред него и одма лапна , во водата изгледаше дека е мало крапче но по 10мин борба испадна дека е 2+
http://i1174.photobucket.com/albums/r60 ... 442d8e.jpg
Sledniot pat kamen frli mu na glava . . .nema da trepne so oko . Samo senka da ne ti vide ...frlaj kamenja , lupaj so drvo vo voda kolku sakas ...moze samo pobrgu da ti dojde . . . najseriozno :D

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONНед Ное 24, 2013 4:23 pm 
Отсутен
Ветеран

РегистриранCOLONВто Ное 08, 2011 12:17 am
МислењаCOLON10473
pa isto zborime,, znaci stabilnosta e pred se, normalen vodostoj itn,,,

porano krap loveveme pred kozjak da go pustat u maj mesec poisle zabrana, juni se mrestese i jadese do kraj na oktovri,,,ama imase red ne kako sega so nekontroliran vodostioj,,

u normalen i mal vodostoj kako porano sekogas krapot e po kanalite, znaci ne e bitno koga i kako udira nego e tamu,,

mnogu pati sum lovel noke , a 90% od udarite se na izlezot od kanalot ili virot koj i normalno e da u poplitko izleze da se hrani kako sekoja riba, zatoa rano nautro najveke skokovi ima sekogas vo dolniot de na metata od pricina sto nokta bile pokoncetrirani tamu,,,,

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONНед Ное 24, 2013 4:47 pm 
Отсутен
Уредник
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Maј 24, 2012 11:03 am
МислењаCOLON2236
ЛокацијаCOLONСкопје
Ова ке излезе како броењето на години. Пред Христа и по Христа.
:crazy: Риболов пред Козјак и риболов по Козјак :hit_head:

( :howitz: многу работи во меѓувреме се сменети)

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONНед Ное 24, 2013 5:50 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONСаб Ное 06, 2010 10:29 am
МислењаCOLON2030
ЛокацијаCOLONКочани
Keltan НапишиCOLON
Jasno mi e sto pisuvas Dimitar .Bi te zamolil da napravis edna doza od ovaj recept .AMA doslovno prati go uputot ..TOA e najvazniot del , varenjeto posebno ...odprilika 4 MINUTI da vrijat , ne se sekiraj sto ce ispari od niv . . . ce go vides rezultatot na voda ne pod nos ..! Napravi i testiraj na sledniot ribolov na edna trska , samo PVA i edna na vlakno ,NIKAKVO dipanje ne dojga vo obzir ! Probaj i javi kako si pominal . .ti garantiram deka ce se iznenadis i toa mnogu :D
Od sreda ke pocnam da priharnuvam edno mesto na gradce i tamu sum raat nema okolu mene ribari(krapdzii)pa taka da mozam da testiram na taa pozicija imam prostor da napravam dve hranilista,i bas na edno ke napravam od tvojot recept i edno so mojata boila od 27 razni brasna,i ke probam vo plan sum dva dena da kampuvam tamu ako me posluzi vremeto....Znaci okolu mene nema koj da me sece osven samiot jas sam da se presecam,ke podelam edno hraniliste so tri trski na moja boila i na edno 300m drugo hranilipte so 2-3 stapa na tvoi boili,pa ke spodelam...

Kako i da e si stojam na toa deka eftina ednostavna boila ke raboti dobro na kratki stazi i na mesta (vodi) na koi ne se lovi ili pak mnogu retko nekoj lovi so 99% izbalansiran i kvaliteten miks.
Primer za toa e mojot koj mi se sluci pred poveke godini i ovoj sea ovaa sezona i lani.Drug primer od tatko mi.Pred nekoja godina lovese na Pisica samo so ednostavna boila i na pcenka i samo toj lovese na boila toj period i pominuvase ekstra,duri i me zaebavase deka dzabe si ja tupam glavata so miksovi i hemii..Se dodeka ne se pojavi eden decko so stokmena boila i mu ja prezema celata riba posle toa zema od moite boili (koi pak ne bea nesto strasno) koi gi koristev jas za gradce i pak pocna da faka po nekoja riba.

Ovaa sezona isto tatko mi redovno odese na Knezevo.Diva voda na koja pocna da se lovi od lani mislam...strogo se lovi na pcenka,mislam deka tatko mi prv pocna da lovi na boila tamu samo za da ne go jadat sitni krapcinja mi pobara da mu napravam boila 14mm i toa miks cetiri krala(Martin mislam deka go napisa nekade) plus so 150-60gr zolta pticja,betain,esterblend,sliva i cherry amino i pocna da vadi ubavi ribi..Ama siguren sum deka dogodina ako nekoj pocne da lovi so podobra boila sigurno ke faka poveke odkolku na ovaa cetiri kralja :) Bas ke napravam od tvojata i od mojata i ke pravam eden vikend tamo i zdravi i zivi ke vidime sto ke se sluci dogodina mislam deka bas taa voda moze da bide merilo.

Druze,primerot so drugar ti od Holandija ne e reper za toa deka eftina i ednostavna boila raboti podobro otkolku nekoja si skapa i komplicirana(izbalansirana).Jas pravam sporedba na tvojata i na nekoja domasna so 27-8 razni brasna vo nea ribni i drugi,a ne so nekoja gotova sto i tie sto ja pravat ne znaat sto ima vo nea,opsto poznato e deka tie se napukani boili i rabotat samo na vodi so mnogu riba(komercijali).

Alliance Carp Team

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONНед Ное 24, 2013 6:24 pm 
Отсутен
RIP
Членски аватор

РегистриранCOLONСаб Ное 13, 2010 9:30 am
МислењаCOLON9475
edno znam e deka nema pravilo za niedna voda :lepi: :lepi: :lepi: :lepi: :lepi:

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONНед Ное 24, 2013 6:26 pm 
Отсутен
Ветеран
Членски аватор

МислењаCOLON6506
Ne Dimitar , so mojata boila nemoj da prihranuvas pred vreme.Na tvoeto hraniliste pravi sto sakas ... so moite boili samo koga stignes na voda . . . da lovis samo .Pva , mamec . . i rastrakaj po nekoja boila na posiroko od mamcite na sekoe prefrlanje .I ne gi menuvaj mamcite na jadice se dodeka ima boila , ako treba dva dena ista neka stoi , OK :D
I ako fatis riba a boilata stoi . . .istata nazad vo voda samo dodaj PVA kesa so 10/15 boili . . .... :volku_golema:

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONНед Ное 24, 2013 6:31 pm 
Отсутен
Ветеран

МислењаCOLON10473
mnogu pva bre petel 15 kom,, 4 trski 6 pati da gi preflis u 24 casa , si nahranil edno kilo boili :D :D

3 dena ti kako sto odis 3 kila :lol: :lol:

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONНед Ное 24, 2013 6:33 pm 
Отсутен
Ветеран
Членски аватор

МислењаCOLON6506
A zosto da prefrlam bre petel , trae na vlakno dva dena moja boila.Ne , 1 kg nosam za tri nojcevanja bre zajko .... :D

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONНед Ное 24, 2013 6:34 pm 
Отсутен
Ветеран

МислењаCOLON10473
pa ne razbiras,, misli malku,, ako te zaredat udari moras da prefrlas :D \

eve imas 30 udara u 24 casa :lol: :lol:

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONНед Ное 24, 2013 6:38 pm 
Отсутен
Ветеран
Членски аватор

МислењаCOLON6506
Pa ako imam tolku udari bre petel ..zavrsi ribolovot pred vreme :lollol: Ednas vo zivotot go vidov toa... i ne vo 24 sata nego vo eden edinstven saat :D nekolku casa pred nevreme koe se pameti cel zivot i si srecen sto si go peziveal . . . :head_bang:

Кон врв
Покажи постара темаCOLON Сортирај по 
Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «12345ELLIPSIS13»

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Кој е Присутен

Членови кои ја разгледуваат оваа тема: 5 and 0 гости

Вие Не може да поставите нова тема на овој форум
Вие Не може одговорите на теми на овој форум
Вие Не може да промените мислења на овој форум
Вие Не може да го бришите вашето мислење во овој форум

Оди доCOLON 

POWERED_BY