www.ribar.com.mk

Вашите рибарски приказни...
Сега е точно : Пон Дек 23, 2024 6:32 pm

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «12345ELLIPSIS13»
Автор Порака
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Sloboden krapski ribolov - za svoja dusa
ТемаИспратеноCOLONНед Ное 24, 2013 3:35 pm 
Отсутен
Воздржан

РегистриранCOLONПон Maј 06, 2013 12:28 pm
МислењаCOLON42
ЛокацијаCOLONbogdanci
Млад Риболовец НапишиCOLON
Не правиш хранилиште, хм?
Може ли да ми кажиш колку удари во серија си имал во еден риболов..?
Како ја задржуваш рибата на местото, каде што се зафрлени трските?
20 боили еден клен, како што кажуваш дека имате капиталци или пак желките ќе ги изедат :? :? :? :?
zika,nekni zboruvavme na ovaa tema ne zaboravaj-se raboti za sloboden ribolov...drugoto ke ti go kazam licno...1.mesto 2.prezentacija 3.mamec... znaes veke
ico baits НапишиCOLON
do nekade i keltan ima pravo koe vazi za na reka i pecanje so malku hrana,,

e sega toj sto neznae sto e recen krapski riboov i ne treba da komentira,,

eve eden pr,,najprost,,, se mestis na pozicija na reka krapovite ti se pod tebe u virot,, kolku hrana treba da se frli :?: :?: prasanje,, so mnogu odma se seces,,,

problemot e eden na ezerata,, sekoj se mesti na pozicija sto i neznaci deka taa pozicija u momentot ima riba, moze e na 500 m odalecena ribata od tebe,, ovde ne e, ovde ti e pod gz krapot i kontrolirano hranenje i pratenje na dvizenjeto na ribata e biten faktor za dobar rezultat,,so malku hrana rezultatot e pogolem,,,
e na ova mislam zile... :D

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONНед Ное 24, 2013 3:40 pm 
Отсутен
Ветеран
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Oкт 06, 2011 10:30 pm
МислењаCOLON6506
Dimitar НапишиCOLON
Keltan НапишиCOLON
Prodolzenie od mene utre . . . So konstruktivni postovi povelete
Не не треба Солар за да се фати крап,се фака и на глиста,пченка,пченица,тесто итн..Ке се фака и со твојот микс..така едноставен,но на дива ама баш дива вода како твоја Црна река каде многу ретко се лови на боила(бар јас така мислам) и ако околу тебе на радиус од 1км нема други рибари кои ловат со некоја,по скоцкана боила,убаво избалансирана со добра комбинација на рибни брашна и други квалитетни состојки не хемија,туку други квалитетни брашна...На времето пред повеке години и јас цело лето си тепав со слична таква боила,се додека карши мене не се појави еден познат крапџија со екстра добра боила,добро избалансирана е тогаш кај мене на еден крап тој имаше пет, и после некое време кај мене немаше ни тит,а тој продолжи да си ги фака..
Лани и оваа одина се случи исто само се сменија уогите.Лани на улив се вадеше по некој крап на таква боила како твојот пример,кога почнав јас да прихранувам со малку подобра боила,рибата почна од многу рибари да удира само кај мене или барем кај мене удираа риби од 3-4-5кг додека кај другите 0,500-1кг.Оваа година исто карши мене и до мене лево-десно си вадеа крапчиња од 1-1,5 и си беа задоволни додека јас не прихранував два дена и во еден ден имав удар на еден крап околу 10кг и два помали,додека кај другите ги немаше ни тие од 1кг.
Даниел беше сведок кога бевме заедно колку рибари имаше,а риби излегоа само кај нас и тој ги слушна коментарите на рибарите што ни доагаа на гости за тоа што се случува кога почнувам да прихранувам со квалитетна боила,дека они ибаво си тепале крапчиња ама јас коа почнам да прихранувам демек наводно рибата и ја одвлекувам далеку и затоа кај нив неќе.
Jasno mi e sto pisuvas Dimitar .Bi te zamolil da napravis edna doza od ovaj recept .AMA doslovno prati go uputot ..TOA e najvazniot del , varenjeto posebno ...odprilika 4 MINUTI da vrijat , ne se sekiraj sto ce ispari od niv . . . ce go vides rezultatot na voda ne pod nos ..! Napravi i testiraj na sledniot ribolov na edna trska , samo PVA i edna na vlakno ,NIKAKVO dipanje ne dojga vo obzir ! Probaj i javi kako si pominal . .ti garantiram deka ce se iznenadis i toa mnogu :D

E sega , imam eden dobar prijatel koj zivee vo Holandija i e strastven ribolovec na krap .nekolku pati godisno ide vamu samo za Vrpsko i krapovite tamu :D Nosi so sebe i gotovi boili i miksovi so site nisani ..ne bira kolku kosta..ne mu pretstavuva nikakov problem da kupi 10kg najsakpi boili od najskapi firmi ...more posebni za diva voda , more takmicarski ..pa za reka .. blabala . I znaes sto ? JOK , ne se pokazale do mene :D nekoe sitnooo krapce samo :D

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONНед Ное 24, 2013 3:47 pm 
Отсутен
Уредник
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Maј 24, 2012 11:03 am
МислењаCOLON2236
ЛокацијаCOLONСкопје
Погоре :ico: напиша во стил дека крапот е во вир на река. Не се слагам со него.

Да во вир но на почеток на сезона, но потоа почнува да талка по цела река, по храна.
Во вирот ке одмори, ке се исунча, но не се храни тамо. Храната ја бара кај навеќе ја има,
а тоа е текот на реката. Струјата. Од друга страна кога нивото на водата ке опадне и
температурата се качи над 20 и троа степени и крапот скоро цело време е во главната
струја или тука негде околу нејзе. Во струјата има и повеќе кислород (иако не му е
потребно многу кислород но не значи дека не му треба) а водата сама си ја носи храната.

Па Велешани го измислија ловењето на крап на брана во сред река (колтук). Во полу брзак
се прави доста широка брана и водата скоро се заезерува. Редовно се храни и . . .
И успехот е загарантиран

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONНед Ное 24, 2013 3:51 pm 
Отсутен
Ветеран

РегистриранCOLONВто Ное 08, 2011 12:17 am
МислењаCOLON10473
petel prilepski,,,ne e do dozata , ne e do receptot, ima mnogu faktori,.

i sto ako zamesi od receptot tvoj i ne fati riba, so praime posle, ke ima plukanje,,,

iskustvo imam golemo so dobri boili sto prodavav na ljudge sto mislat deka boilata e specijalitet za krapot.. toa mi e najgolema greska u zivotot.......

treba i da se sraboti so nea, vreme drugi faktori itn ,,ribolovot e dobar koga mnogu kocki ke se namestat,,ne e do tvojot recept veruj.....

za bobi brada,,, krapot na vardar e kaj sto go hranis i tamu go pecas,, on e tuka okolu ili vnatre u kanalot,, se znae na reka koi i kakvi se metata za krapski ribolov,,

najprost pr,, otidi rano na razdenuvanje site na gradi ripaaat, pposle izvesno vreme se pikaat u kanilite kade so hranata VRZ GLAVA IMA JA FRLAS,, prasenjeto e kolku i sto frlas u taa situacija.....

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONНед Ное 24, 2013 4:01 pm 
Отсутен
Ветеран

МислењаCOLON10473
Bobi_Brada НапишиCOLON

Да во вир но на почеток на сезона, но потоа почнува да талка по цела река, по храна.
Во вирот ке одмори, ке се исунча, но не се храни тамо. Храната ја бара кај навеќе ја има,
а тоа е текот на реката. Струјата. Од друга страна кога нивото на водата ке опадне и
температурата се качи над 20 и троа степени и крапот скоро цело време е во главната
струја или тука негде околу нејзе. Во струјата има и повеќе кислород (иако не му е
потребно многу кислород но не значи дека не му треба) а водата сама си ја носи храната.

Па Велешани го измислија ловењето на крап на брана во сред река (колтук). Во полу брзак
се прави доста широка брана и водата скоро се заезерува. Редовно се храни и . . .
И успехот е загарантиран

brana praveveme na mesta pred kanalite kade gorniot del e plitok i naednas padga vo golema dlabocina,,tie mestA SE VIKAAT ..

VEA...

se kovaa sipki gorniot del za da se smiri mestoto i da se lovi so tapa na vozenje, no sepak on e u kanalot na mala voda i sekoja riba se gru[ira i hrani na pogolemi i posigurni dlabocini,,,,,,,zatoa i tamu se peca.....

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONНед Ное 24, 2013 4:02 pm 
Отсутен
Ветеран
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Oкт 06, 2011 10:30 pm
МислењаCOLON6506
ico baits НапишиCOLON
petel prilepski,,,ne e do dozata , ne e do receptot, ima mnogu faktori,.

i sto ako zamesi od receptot tvoj i ne fati riba, so praime posle, ke ima plukanje,,,

iskustvo imam golemo so dobri boili sto prodavav na ljudge sto mislat deka boilata e specijalitet za krapot.. toa mi e najgolema greska u zivotot.......

treba i da se sraboti so nea, vreme drugi faktori itn ,,ribolovot e dobar koga mnogu kocki ke se namestat,,ne e do tvojot recept veruj.....

za bobi brada,,, krapot na vardar e kaj sto go hranis i tamu go pecas,, on e tuka okolu ili vnatre u kanalot,, se znae na reka koi i kakvi se metata za krapski ribolov,,

najprost pr,, otidi rano na razdenuvanje site na gradi ripaaat, pposle izvesno vreme se pikaat u kanilite kade so hranata VRZ GLAVA IMA JA FRLAS,, prasenjeto e kolku i sto frlas u taa situacija.....
E do recptot kako ne e ..probal ne mi se bendisa i zaminal bre petel ...od OVAA nema zaminuvajne zajko . . . probal i ce se navlece kako na treva :D
Rekov da proba na edna trska , ostanatite negovi boili i negovo hraniliste ...Se razbira deka ima i drugi faktori ..ama koga pocnat da lovat negovite boili ce vide KAKO i sto lovi mojata .....

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONНед Ное 24, 2013 4:07 pm 
Отсутен
Ветеран

МислењаCOLON10473
nema vrska receptot,, jas eden vikend pred izvesno vreme imav 11 udari na krap, fativ 7,ubavi ribi, naredniot so istata hrana ista pozicija 100 komada mi ripnaa vrz trskite imavme samo 3 udari od mali krapcinja od 2-3 kg,,,,
sekogas hranata ne e reper za dobar ribolov,, ima i mali nijansi koi treba da gi citas u odredena situacija,, samo koj da gi procita toa e problem,,a i vremeto e golem faktor za krapskiot ribolov,, moze iznenaduvacki no na vardar juzen vetar krapot go razdvizuva definitivno, na ezerata e obratno... i ovaa vlijae mnogu..

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONНед Ное 24, 2013 4:09 pm 
Отсутен
Конструктивен
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Јан 12, 2012 9:48 pm
МислењаCOLON496
ЛокацијаCOLONBitola
Bobi_Brada НапишиCOLON

И успехот е загарантиран

Со болдираното апсолутно не се сложувам , пред 2 недели на Црна - рапеш во еден плиток вир забележав баш како се сунча едно крапче, полека со клечење му се приближив, на јадичката ставив едно зрно шеќерац и зафрлив преку крапчето (2,5 гр. тапа 0,16 конец јадичка 10) за чудо воопшто не се исплаши , полека повлеков и му ја донесов јадицата пред него и одма лапна , во водата изгледаше дека е мало крапче но по 10мин борба испадна дека е 2+
http://i1174.photobucket.com/albums/r60 ... 442d8e.jpg

dreaming about it.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONНед Ное 24, 2013 4:10 pm 
Отсутен
Модератор

РегистриранCOLONВто Aвг 02, 2011 7:02 pm
МислењаCOLON3043
ЛокацијаCOLONСкопје
Нормално храната се адаптира према колку и кај се рибите.. подобро е да храниш малце и често од колку се на куп со тамче камионче да исфрлиш..

@ tomb -
Па и на слободен риболов пак е натпревар со природата и другите кој ловат до тебе..

@Keltan -
Нафркани му се боилите на другар ти холанџанот.. нека направи лабава боила и лабава хемија со малце плус протеини па тогаш ке е релевантно.. тие боили се за тие води таму може тата мата.. за тука се Ѓон..

Ото другарот мој и на Јане ни донесе едни 20мм боили кој важат таму громовник.. тука тит немавме.. ТИТ.. тек после 2 години коа ги изветреавме.. тек тогаш почнаа да работат..

@Ico -
Така си е како што пиша.. тоа што го зборевме заедно дека кога имаш лабава боила полесно ке ја јаде таа.. плус фактор време и ветер..

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONНед Ное 24, 2013 4:17 pm 
Отсутен
Уредник
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Maј 24, 2012 11:03 am
МислењаCOLON2236
ЛокацијаCOLONСкопје
А бе :ico: е одев во детали за колтук позиција, но од прилика тоа е тоа. Од друга
страна јас сум скопјанец, а не велешанец. Оваа техника сепак е ваша мајсторија.

Инаку по мое искуство крапот на Вардар, Демир Капија јаде најчесто од сабајле до
кај 09:00 и во сред пладне. Навечер само на здраво рането место и да биде ептен
мирно на брегот. Не сум го ловел ноќе но пријатели (од Вардар ми се фалат - или
подобро кажано се жалат) дека по стемнување многу им удирал и останувале без
стапови (абе само што ке задремеш и, и толку - нема стап) . . .

:hit_head: (зборам за време додека Вардар беше релативно стабилен)

Кон врв
Покажи постара темаCOLON Сортирај по 
Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «12345ELLIPSIS13»

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Кој е Присутен

Членови кои ја разгледуваат оваа тема: 2 and 0 гости

Вие Не може да поставите нова тема на овој форум
Вие Не може одговорите на теми на овој форум
Вие Не може да промените мислења на овој форум
Вие Не може да го бришите вашето мислење во овој форум

Оди доCOLON 

POWERED_BY