Najmalku ti treba oprema.oprema se pozajmuva ama treba da znaes da ja koristis.
Treba pred se instinkt.
Treba stabilnost i nervi
Treba znaenje i umesnost-citaj oskustvo
Boilata ke ja napravime ama treba da znaes da ja izrabotis.sekoja boila razlicno se razrabotuva,razlicno se hrani
Treba kondicija fizicka
Treba borben duh
Treba odsutnost na ego
Од цела тема прв пост што држи вода и не знам од каде тој заклучок на Диме(Спаива) дека треба баш таква опрема:
1 сет (4 трски) Daiwa AKN (Tournament) - 1500e
1 сет (4 машини) Shimano Ultegra XTC 14000 - 800e
1 тон (мантракуаки) јадици, пва, конци, плетеници, ситници - 200е
1 тон пари за превоз, натпревари, трошоци, прихрани, боили -1000е
Па јас за мене си пишувам, не за тебе. Не реков дека тебе или на било кој друг тоа му треба!!
Не крпам веќе, машинки немам 3 месеци...нема ни да има додека не купам асални.
А прашај го Јане каква опрема има, мислам и дека знаеш...така да, голем дел од работите погоре
сум ги совладал или ќе ги совладам. За тоа не ми требаат пари.
Ако го прочита мојот пост добро, ќе сфатеше што ми беше поентата...така да, знам јас што МЕНЕ ми треба!!
Лично на мене!!
Гачки дека ќе фрлиш со таа трска толку, или со таа боила така, или тИуе машини онака...ЈОК!
Пак ќе ти кажам, тоа е опрема што МЕНЕ и ЛИЧНО на мене ми треба. Го посочив моето искуство.
Кој како мисли, така нека тера...ако ти мислиш дека грешам, твое право.
натпреварувај со тоа што мислиш дека треба....не се мешам и не солам памет!!
Постот на Јане држи вода, ама прашај го колку пари на опрема има фрлено....?!?!?
Морал продавање веќе до бескрај...никој не е реален, апсолутно никој..исклучок 2-3ца.
Многу добро разбрав што сакаш да кажеш и ке те прашам.Дали Ти мислиш дека ако ги имаше тие или слични до тој ценовен ранк (тој квалитет)стапови и машинки ке ги извадеше тие риби кои ги изгубивте во лигата?Или сепак не е проблем опремата туку искуството и по малку среќата?Бидејки опремата која ја имате Ти и Тафта не е за потценување и Јане знам каква опрема има.
Јане лови со стапови(Пролоџик) моментално кои се горе доле во цена-квалитет колку и Спортексот и Чабот,за машинките не коментирам ама знам дека твоите машинки беа доста квалитетни и доста ловени машинки од многу крапџии и имаат многу позитивни оценки,Јане ловеше и со Центури ама
мислам дека во лига вадеше и губеше риби подеднакво и на двата модела,значи пак не е фактор ВИСОКИОТ квалитет на опремата за да бидеш успешен туку е битно искуството кога ловиш во такви неверојатни кршови каде што не знам каква опрема и да имаш ако немаш техника и искуство за џабе се и најскапата и најквалитетната опрема на цел свет.
За машинките не коментирам за таква машинка како Шимано Ултегра вреди да се дадат 150-200еу,бај да веј и јас сум загреан да купам такви во скоро време
Околу тие 200еу за ситнурии и тука пак е до искуство.На почеток кога почнуваш купуваш се и сешто и пробуваш,купуваш еден вид на јадици па не ги бидува.Купуваш друг па втор,трет и додека ги најдеш вистинските веке отишле 50-70-100еу.Купуваш подвез прв,втор итн и пробуваш секакви можни видови на системи додека го најдеш вистинскиот да не кажам универзален и оп отишле 10-20м. и купуваш нов па ајде потенок,подебел без скин со скин и овде веке одат 20-30еу.Купуваш клипсови,конуси и 300 други заебанции што коштаат и со тек на време доагаш до 2-3системи кои ке си ги користиш цела риболовна кариера
Земаш конци разно разни и додека најдеш кој е вистинскиот (Шимано Техниум)гледаш дека си дал многу повеке од тие 50еу колку кошта шиманото.Ова го кажувам од мое искуство бидејки знам колку пари имам дадено до пред некое време кога лутав за разика од сега кога за ефтини пари си земав три модела јадици,два подвеза,еден конец,3пак. сејфти,рингови,лидкор.
Горе наведеното важи и за боилите и хемијата која ја користиме.Со тек на време и искуство се сведуваш на 2-3 микса,5-6 ароми,2 амина,еден бетаин,уље,засладувач,робин ред и некој екстракт,атрактор,активатор.