Натпреварувач или спортски риболовец против Мајстор (по нашки) рекреативен риболовец.
2 поими кои немаат никаква допирна точка!! Што сфатив јас?
Лани ова време после купот на глобочица кога се напалив како млад мајмун каде ловев со опрема
која ја имав од вкупно од 200е (и тоа половична) каде ветар ми го бутна род подот, ми скрши еден параболик и 2 сигнализатора. Каде за време на слободен риболов скршив уште 2, каде Јане ми скрши уште еден и ми купи уште еден, и каде тој истот го скршив уште еднаш....видов дека ми треба опремааааа.
Добро, купив опрема со едвај скоцкани пари, купив тоа што можев, имав 2 солидни машини (окуми) и докупив уште една да бида 3. Параболици после 4 скршени ми беше да купам квалитетни ( да не се кршат пред се) и да не одам
зијан како што отидов со овие каде фрлив 150е за џабе!!
Купив 3 трски (половни) 250е, купив мантракуки уште 150 евра, 80 евра за уште една машинка, здрав род-под 100е.
Се на се сум полесен за 6 месеци скоро 700е за да имам се. Пази 700е за да имам комплет-сет за да ловам.
Арно ама, тој истиот може да ми брка работа за мој скромен кеф, на вратница, на беровско, глобочица, гого-мого и тука завршува приказната.
Купот на Црничани каде после 6 удари успеав да извадам еден од 10кг. ме подлажа уште повеќе за да прво коло
ме УДРИ РЕАЛНОСТА!!!!
Сите риби ги изгубив! И јас и Гоце...параболици се виткааа, конци пукаа, мшинките почнаа да покажуваат мани.
Од тегнење се заглувавше конецот на прстенот измеѓу пластиката, се јадеше, пукаше после 3 риба додека видам каде грешам изгуб 3 ГОЛЕМИ РИБИ. Гранките и условите беа немилосрдни. Условите бараа многу...јас неможев да одговорам. Следните 2 кола санирав дел од тоа, но недоволно....ниту 10%.
Значи моите Окуми (кој веќе ги немам), Параболиците мои кој се супер квалитет (се за праење кеф и уживање) за разлика од другите...не се за натпревари под такви услови!
Таа трска сум ја купил зошто ми било кеф и се само за мојот кеф. Не за натпревари.
Од тука доаѓа моето разочарување после лигата.
Залудно се пумпаме сите, треба инвестиција, треба работа треба труд!
Не се разочарав од резултатот кој секако не го заслуживме, се разочарав од фактот дека овој спорт е ЗАХТЕВЕН!
Овој спорт бара жртви исто како и еден најобичен спортист, тенисер, скијач итн. Ајде еден просечен споортист
кој сака професионално да се занимава со тоа.
Значи знам дека ми треба следново за да дојдам до резултат во лига, на светско првенство, на меѓународни купови итн...
1 сет (4 трски) Daiwa AKN (Tournament) - 1500e
1 сет (4 машини) Shimano Ultegra XTC 14000 - 800e
1 тон (мантракуаки) јадици, пва, конци, плетеници, ситници - 200е
1 тон пари за превоз, натпревари, трошоци, прихрани, боили -1000е
Да не зборам за резервни сетови, шатори, кади и гачки...и уште еден тон ситници, безброј скриени трошоци!!
Значи за да влезам серозно, тренирам, ловам по купови у старт ми требаат 3000-4000е. Само да почнам!!!
Епа људи, ја ово НЕМОГУ!!! Нек ми извини БАКА, али кад радим радим...ал 2 пут, је 2 пут!
Полека со време, кога ќе набавам од ова погоре што мислам дека треба, кога ќе влезам во кругот, кога ќе осетам
дека времето ми е дојдено ...ќе тргнам, ќе натпреварувам, ќе вложам во себе (зошто нема друг начин) и моите
залагања, инвестиции, индвидуални квалитети ќе ги покажам.
Дотогаш ќе се трудам да еволуирам, да напредувам, да се надградувам итн...
Кондиција, фрлање, време на вода...тоа ако се решам да го правам е најмалата работа.
Во тоа лежат оние 10%...натпреварувачкиот дух, пасијата, амбициите, желбите и тако даље...кажав во еден пост за ова.
Се друго поразлично од набројаното е мачју кашаљ!!!
Во Македонија од тоа што можев да видам досега, нема ни 3-4 ца спремни...
Лигата ќе ја направиме, се што бара човечки ресурси, ќе најдеме...индивидуалните квалитети и труд се проблем.
На тоа никако да се осврнеме нели...јас гарантирам, тука лежи зајакот!
Постов подолу на Келтан е додаток од друга тема...
So edna recenica . . . STO te natera voopsto da vlezes vo ovaa igra ? NE ZNAESE li unapred sto te ceka , kolku pari trebaat ?? deka so krckrc masinki i trski ne ja biva ?? AKO ne si znael , togas greskata ti e uste pogolema !Si se pustil vo nesto za sto nemas pojma sto te ceka .. . A AKo si znael i pak si se vpustil vo taa avantura togas sto da ti napisam ne znam . ..