Ајде колеги да почнеме по ред, успеав вчера да прочитам се што е напишано од вас за овие две недели. Во репортажата што ја спремам ќе биде објаснето и опфатено за нашиот настап на ова светско првенство а овде ќе напишам и ќе полемизираме околу други ситуации.
Ако приметивте на онаа фотографија што ја пратив со фрижидерите на плин на екипата на Белгија беше пријавена неправилност оклу дозволениот начин на ловење. За што стануваше збор, после неколку успешно извадени риби прво јас а после Васил се залепивме позади нивниот бокс и видовме иако тие вешто го скриваа тоа дека после извадена риба вадат од фрижидерот нешто како топка го закачуваат на оловото и фрлааат во вода. Пријавени беа од друга репрезентација за чуден и неправилен начин па така веќе вториот ден на состанокот на капитени се разговараше за овој настан. Белгиците објасниа дека користат смрзнати топки во кој се наоѓа целиот предвез- значи боила на влакно, јадица и целото завиткано во смрзнати партикли и само го закачува предвезот и се фрла во вода. Жири комисијата одлучила дека ова е дозволено
со објаснување дека во правилникот на ФИПС нема дека е забрането користење на смрзната топја од партикли???? Е сега претседателот рече ова е дозволено сега а ние капитените треба да одлучиме дали ќе биде дозволено за наредната године или пак не и да се вметне во правилникот на ФИПС кој еднаш во годината се прави измени или се дополнува. Се гласаше поединечно и освен ние балканците ( Словенија, Босна, Хрватска, Србија, Македонија) понатака ЈАР и уште неколку беше 10-9 во однос да се дозволи!!! Останааа да се изјаснат уште Украина кој капитен беше отсутен на овој состанок. Утредента бевме известени дека и Украина е ЗА па така остана 11 према 9 и дека во правилникот ќе се вметне дека е дозволено користење на смрзнати партикли во топка каде ќе биде сместено СЕ и јадица и боила!!!!
Белгијанците тврдеа дека на овој начин ловат веќе 15-ет години и до сега никој не им дал замерка и како минатата година во Романија никој немал против да боилата и јадицата бидат прекриени со паста.