Таков вид на боили прв пат сретнавме во Романија и не само ние туку и повекето репрезентации кој учествуваа.Романците исклучиво и ловеа и крмеа само со боили.
За срека конкурентната фирма на која во последен момент им откажале љубов романците ги понуди во продажба.
Боила голимина 20мм но по слоеви се топи до 10мм.А за крмење до 25мм и затоа многу лесно кобрираа до 120-130м.Остава во тињата јака арома и крапот со леснотија ја наоѓа.
Нај вероватно начинот на спремање е ист како и класична боила само во нејзе нема јајца и не се вари туку се пресува.И при оттопувањето испушта ароматичен облак.Кој се разбира во слаткарство нешто слично како фонданот филот за торти.
И за 15-тина минути се отопува.
Само Романците во своите боксови имаа тајмери кој им беа наместени на 15мин.Ако за тоа време немаат удар одма префрлаа.
И уште еден многу важен момент.Обично кога е дното со тиња се практикува предвезот да е по долг од вообичаено,бар јас тоа го практикувам.За разлика од сите други романците имаа 15цм предвези,што значи ја оставаа боилата да пропадне и како почнува да се топи крапот со неговиот начин на хранење,со вшмукување и рецепторите што му се на мустаките многу лесно ја пронаоѓа.
Бугарите и Србите го посетувале езерото Корбу неколку пати и беа упознаени со таа стратегија, па не сличајно таков беше и конечниот пласман. Романија,Бугаријаи Србија.
А исто така многу важен момент беше тоа што Романците 7 месеци пред првенството вршеле прихрана на езерото исклучиви со таа боила.
Ако треба уште нешто за дообјаснување прашувајте.
Пошто во нашиот сектор беа веднаш до нас и не викаа за мерење успеав нешто да украдам и сликам.
_________________
И нај лукавите риби гладта ги носи на јадица.