tvrtko 1 pak so istite muabeti,
lani ja resivme temeva,zimava malce da podiskutirame okolu ishrana,naviki...na pstrmkata nema da bide loso.ova so tirolot e tema koja na site balkanski forumi e osudena so negativni kritiki,a nie sme mnogu nanazad od niv vo vrska so cuvaneto na salmonidnite vodi kako i svesta na ribolovcite,taka da kaj nas ke treba evoluiranje na dosta ribolovci kako bi ja resile ovaa dilema,taa evolucija ke se sluci otkoga ke ni se osiromasat vodite i konecno nekoj ke se svesti sto napravil i ke se pokae sto lovel so krapsko olovo so spin trska i so nimfi samo za da se pofali pred site kakov dobar ribar e,i kolku ribi toj e sposoben da fati so negoviot nacin na ribolov.
ribolovot na tirol sporeden so ribovot na musicarka e recisi ednakov na lovgija so karabin so optika vo sporedba so lovec so lak i strela,jasno e koj ima pogolemi sansi za ulov no i jasno e i koj ima pojaki instikti i znaenje vo vrska so lovot odnosno ribolovot.
Perun(Stole-Goran),ne e istiot "muabet",mozhe se sobrale 2-3(dva-trojca) i si kazhale nekoj zbor i ajde si definirale neshto ama toa ne odi taka i ne mozhe da pomine taka,ne e vasha lichna sopstvenost pa taka da pomine.Okolu ishranata i navikite na pastrmkata,shto tuka bi diskutirale osven deka nekoi subjekti so zagaduvanje na vodite go doveduvaat opstanokot na pastrmkata(osven da probame da ja navlecheme pastrmkata na druga hrana da izigruvame nutricionisti)sekoja chest na KRAPDZIITE,gi naviknale nivnite celni ribi na drug vid i forma na ishrana,jas lichno ne bi se zamaral so toa,pobitno mi e da pastrmskite reki ostanat chisti a se drugoto okolu hranata i navikite na pastrmkata si go regulira prirodata so svojot diverzitet.Mozham da se slozham samo deka treba pogolema kontrola na pastrmskite reki od tie shto si imaat zadolzhenija za toa i da gi sproveduvaat na delo.Jas kje dadam skromen pridones so toa shto kje reagiram i na vakov nachin(preku forumov) i so trubenje na instituciite zadolzheni za sproveduvanje na propishanoto pa ako treba i poekstremno.
Kazhuvash za negativnite kritiki kon VELICHESTVENIOT,mozhe da postojat takvi ama deka se osuduva tuka ne bi se slozhil.Kazhi mi kade(vo koja drzhava,region)e zabranet ribolovot so VELICHENSTVENIOT vo sistem so veshtachki mamec-mushichki??
Ne e vistina deka so VELICHESTVENIOT se izlovuva povekje riba odkolku so frchkanje,frchkalist koj dobro mozhe da rakovodi so frchkalkata(FLY ROD) i dobro ja chita vodata i dobro se dvizhi po rekata,mozhe da ima odlichni rezultati.
Na krajot od kraishtata jas ne te teram niti ti sugeriram da ti ribolovish so "LAK I STRELA",toa si e tvoj izbor i zhelba pa poveli-uzhivaj si,samo vozdrzhuvaj se od komentari i klasifikacii.
Dozvolen mamec za ribolov na pastrmkata e:blinker,vobler i VESHTACHKI MUSHICHKI(vo set do 3 broja)so propishana dolzhina na ribata i propishana kolichina kako i dozvolen period za ribolov na pastrmkata.
THE END
:saso: