Kirca isto taka imas i bezboen celuliden lak neznam kade moze da se najde eve eden mal tekst:
e vako
,
1)celuloid moze da se nadje po kojekakvim hemijskim industrijama, mestima gde se pravi kanc materijal. to je plastika od koje smo,bar mi, pravili tzv, dimne bombe ili shistavce, kad je uvijes u alu. foliju i zapalis ona dimi dosta. mada i bezbojni lak za brodove zavrsava stvar.
dobar je i kao impregnacija-potopis vobb 2-3puta pre bele boje kao zastitu. pa posle ide bela. ja belu pravim od celuloidnog bezbojnog laka i dodajem "titandioksid" dok ne dobijem zeljenu jacinu bele boje,tj. kad umocis vobb max 2 puta da ga bela skroz pokrije, da bude neprovidna. mada bela i lak treba da ti se slazu tj. da budu na istoj bazi. ako je lak-nitro i bela treba da bude.
2)plocice obradjujes testerom za tehnicko ili ga obelezis necim ostrim pa lomis,kao staklar staklo, a posle sve to smirglom obradis finije.alternativa celuloidu za kljun je bilo koja providna plastika koja se ne lomi lako. opasno je samo ako nabijes glavu u teglu sa lakom ,uradish se i sednes za volan
.
3) git se kupuje u radnjama gde i razne farbe,prodavac neka ti objasni postupak i razmere mesanja gita i katalizatora koji uvek dobijas uz git. otprilike ide 3% kataliz u odnosu na git i dobro se promesa,oko minut se mesa. a onda brzo napunis kanal sto bolje pa ubacis zicu i postavis je kako zelis da stoji tj. kao na slikama, potom ono gita sto je izaslo vratis ponovo u kanal, stavis olovo vratis ponovo git sto je izasao, sacekas da se dobro stvrdne i ostavis da se osusi dobro. potom ga dobro osmirglas da bude glatko, prvo sa grubom pa onda sa finom smirglom.
pazi oko zice, zica bilo koja koja ne rdja, celicna, ali je bitno da kad je savijes ostane u polozaju u kojem si je savio. i nemoj preterivati sa debljinom pogotovu kod malih vobb.
a da si retard za hemiju , nisi ja sam uvek imao keca
.
hvala prlu za pomoc oko objasnjenja za git.
Sekoj razlicno gi pravi nekoj gi zastituva so filer za drvo slicen kako sto go koristat avto lakerite,nekoi so smoli,nekoi so kako sto ti pisav so celuliden lak i taka natamu.Ako ti treba uste materijal pisi ke ti pustam za citanje tamam dodeka vlezeme u EU ke iscitas...