Ne znam zosto nekoi clenovi na forumov kako reper ja zemaat situacijata na vodite u srbija ??
Ona sto nie go pravime sega vo srbija ce go pravat za 5-6 god.
Rabotata e da ucime od tugite greski.
Srbija ne im dozvoluva na Zdruzenijata da zemaat reviri. Tamo revirite gi zemaat firmi i rakovodat so niv. Celta e jasna - profit.
Vo Hrvatska ili Slovenija e obratno. Mnogu Zdruzenija i mnogu mali reviri. Sekoe drustvo dobiva po eden ili dva no nikako poveke. Se grizat za svojot revir i vo zavisnost od toa kolku i kako se grizat imaat poveke ili pomalku ribolovci na svoite vodi a spored toa i finansii da se grizat vo idnina.
Kaj nas sostojbata ja znaeme. Skopje so 5000 ribolovci ima od negriza sotreni reviri. Se zemaat 7 reviri a realno ne moze da se grizi ni za dve. So pomos na t.n. regionalni dozvoli do pred nekoja godna priklucuvase dva - tri atraktivni reviri kon svoite i prodavase dozvoli. Godinava koga toa e nedozvolivo ke ostane so svoite loso raboteni i zaradi negriza osakateni reviri.
Da, verojatno i so pomalku finansii ( koj i taka odea vo ???? ).
Pomalite Zdruzenija dobivaat sansa. Ako si go cuvaat revirot i poribuvaat ke imaat mnogu poveke ,, skopski ,, ribolovci so godisni ili dnevni dozvoli izdadeni od niv samite ( ne da gi cekaat - i neretko nikogas da gi docekaat ) obekanite pari od golemite Zdruzenija.
Golemite pak, moraat da se potrudat svoite reviri vo idnina da gi napravat sto e mozno poatraktivni, za da imaat dogodina poveke prodadeni dozvoli a so toa i poveke finansii za ostvaruvanje na svoite celi.
Da, mozebi ovaa godina ribolovecot ke bide finansiski osteten. No na ovoj nacin ke dobie ( vo idnina ) podobri reviri tuka, vo negova blizina.
Pa ajde bidete iskreni i kazete mi kolku pati ste akale po Grcija i ste trosele pari za benzin i zeleni kartoni i zaebancii na granica. Za eden den sum izvozuval 850 km. za da ribolovam 6 saati na nekoja grcka voda i na vrakanje mi se sklopuvale oci vozejki. I kolku cesto sum se prasuval ZOSTO ?
Zaradi ljubovta kon ribolovot.
Epa zaradi toa ke pravam se sto e vo moja mok da se opravi segasnata zabokrecina vo ribolovniot sport.