Сега ке пробам да копирам една тема од бугарски форум,за една крајно несекојдневна работа што ја има направено еден колега од Бугарија
Ќе ја преведам и поставам тука.Во кратки црти-човекот вкрстува во домашен аквариум машка и женска икра од штука и успешно доаѓа до мали штучиња,кои ги пушта во некое езеро.....Поттик до сите кои се занимаваат со акваристика,да пробаат да го повторат овој потег-може да е од непроценливо значење(секаде каде што има повеќе точки-............,ги ставав намерно и означуваат ново вклучување на човекот,во темата што ја беше пуштил на БГ форумот)
Здраво пријатели,
веројатно ќе ви се стори лудои многумина нема да ми поверуваат,но сепак должен сум да споделам
.
Во станот,излупив икра од женка штука и пробав да ја вкрстам со оплодена машка икра.
Се започна пред една недела,кога бевме со мојот колега и децата на едно платено езерце за штуки. И покрај тоа што штуката се мрестеше со полн интензитет-успеавме да фатиме триесетина штуки докај кило. Тоа што го забележав уште кај првата штука-беше икрата која и течеше,додека ја откачувавме од јадицата. Веќе на втората се замислив да направам еден луд опит дома во станот на петти спрат
Без никаков труд и мака исстискавме една рака икра од штуката во празното кесе од прихраната што ја фрливме. Тешко дојде кога требаше да се фати мажјак,затоа што првите 5-6 сите беа женки. Но после нив се заредија неколку машки и материјалот за опитот веќе беше осигуран и сите штуки веќе си пливаа здрави и живи назад во езерото.
Икрата ја префрливме во кофата од мамците, дома ја исплавив со чиста вода, наполнив 4-5 литри проварена вода, пуштив за кислород едно мало компресорче за аквариум ,кога веќе настана оваа глетка...
q
Така на петтиот ден веќе започнаа да се лупат, на седмиот ги преместив во по-голема кофа, кадешто им ги ставив сите растенија од аквариумот на децата
, а и малко тревишта од пред зградата
, затоа што забележав дека им е терсене во голата кофа. Самата кофа ја извадив на балконот,затоа што во кујната ми се виде малку топло. В моментот аматерската инсталација ми изгледа вака
Малите гадови
стојат залепени на аквариумот.Уште не ги хранам .Секој ден им менам дел од водата со нова превриена и правам најразлични подобрувања. Има и проблеми- тешко се чистат мртвите зрна од икрата, кои ја расипуваат водата, па проблеми со температурата, па со жената,која се нешто ми брбори
.Живот и здравје во моментот, кога ке ги пуштам во планираното езерце,ке напишам по поподробно...........................
Мојата лабораторија
Така....[/quote]...................................
Веке се раздвижени и се хранат....
Овие се на една недела откако се излупени и прв пат се хранети пред 2 дена !
Нема по добра храна од живата артемија ![/quote]
Секој ден ги гледам се поподвижни и едвам ги чекам да запливаат. Артемијата е оставена и чекам да почне да се лупи. Се откажав да им давам јајце оти се валка водата а и зверчињата сакаат мрвки
.............................
Артемијата се излупи точно на време
за да ги нахрани гадовите
:finga:
До тука е супер...............................
пресни слики од денеска..................................
Поздрави...............................
ми прави многу кеф да ги гледам како ја дробат артемијата - некои само си стојат и штракаат со главите на лево, некои на десно, а други со залет напаѓаат точно како големите. Толку малии, а веќе мангупи,хахах.Претпоставувам оти ги има над 1000................
Денеска ги пуштив-успешно
.........!!!!!??????
Денот започна со утринско прихранување. Ова е лапачката.. артемијата... црвенее...............
Последни фотографии од балконот....
Следи товарење во колата-новата
што ја имам од пред 2 дена
и гас накај езерцето
Пристигање,без жртви и поради тоа што водата беше со 3-4 степени пониска-следи прилагодување.....
.
За десет минути,дојде долгоочекуваниот момент...... :rolleyes: :finga:
:butthead:
И така бидна и тоа чудо....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Новиот им дом, дали е добар а.....??
Крај на првиот дел :finga: :finga: :finga: :finga: :finga:
Назад во колата и......
...........................................
И поради тоа што науката бара позадлабочени експерименти
оставив за дома уште дваесетина зверчиња, за финален тест :rock:
Това што им црвенее во мевчињата е артемијата што ја лапаат- колку им туриш .... толку јадат.. немаат запирање :drinkers: :axe:
Имам и зверско видео,...............................................................
http://vbox7.com/play:c5395fea
Еве ги ајваните веќе по 3-4 сантима
....................