www.ribar.com.mk

Вашите рибарски приказни...
Сега е точно : Пон Дек 23, 2024 10:30 pm

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна 123»
Автор Порака
 Наслов на мислењетоCOLON Штука на петти спрат
ТемаИспратеноCOLONНед Jул 10, 2011 12:14 am 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONВто Oкт 26, 2010 9:38 pm
МислењаCOLON1320
ЛокацијаCOLONStrumica
Сега ке пробам да копирам една тема од бугарски форум,за една крајно несекојдневна работа што ја има направено еден колега од Бугарија ;) Ќе ја преведам и поставам тука.Во кратки црти-човекот вкрстува во домашен аквариум машка и женска икра од штука и успешно доаѓа до мали штучиња,кои ги пушта во некое езеро.....Поттик до сите кои се занимаваат со акваристика,да пробаат да го повторат овој потег-може да е од непроценливо значење(секаде каде што има повеќе точки-............,ги ставав намерно и означуваат ново вклучување на човекот,во темата што ја беше пуштил на БГ форумот) :arrow: :arrow: :arrow: :arrow: :arrow:

Здраво пријатели,
веројатно ќе ви се стори лудои многумина нема да ми поверуваат,но сепак должен сум да споделам :D .
Во станот,излупив икра од женка штука и пробав да ја вкрстам со оплодена машка икра.
Се започна пред една недела,кога бевме со мојот колега и децата на едно платено езерце за штуки. И покрај тоа што штуката се мрестеше со полн интензитет-успеавме да фатиме триесетина штуки докај кило. Тоа што го забележав уште кај првата штука-беше икрата која и течеше,додека ја откачувавме од јадицата. Веќе на втората се замислив да направам еден луд опит дома во станот на петти спрат :lol: Без никаков труд и мака исстискавме една рака икра од штуката во празното кесе од прихраната што ја фрливме. Тешко дојде кога требаше да се фати мажјак,затоа што првите 5-6 сите беа женки. Но после нив се заредија неколку машки и материјалот за опитот веќе беше осигуран и сите штуки веќе си пливаа здрави и живи назад во езерото.
Икрата ја префрливме во кофата од мамците, дома ја исплавив со чиста вода, наполнив 4-5 литри проварена вода, пуштив за кислород едно мало компресорче за аквариум ,кога веќе настана оваа глетка...[ img ]q [ img ] Така на петтиот ден веќе започнаа да се лупат, на седмиот ги преместив во по-голема кофа, кадешто им ги ставив сите растенија од аквариумот на децата :mrgreen: , а и малко тревишта од пред зградата :lol: , затоа што забележав дека им е терсене во голата кофа. Самата кофа ја извадив на балконот,затоа што во кујната ми се виде малку топло. В моментот аматерската инсталација ми изгледа вака[ img ] Малите гадови :D стојат залепени на аквариумот.Уште не ги хранам .Секој ден им менам дел од водата со нова превриена и правам најразлични подобрувања. Има и проблеми- тешко се чистат мртвите зрна од икрата, кои ја расипуваат водата, па проблеми со температурата, па со жената,која се нешто ми брбори :lol: :lol: .Живот и здравје во моментот, кога ке ги пуштам во планираното езерце,ке напишам по поподробно...........................
Мојата лабораторија[ img ]
Така....[/quote]...................................
[ img ]
Веке се раздвижени и се хранат....
Овие се на една недела откако се излупени и прв пат се хранети пред 2 дена !
Нема по добра храна од живата артемија ![/quote]
Секој ден ги гледам се поподвижни и едвам ги чекам да запливаат. Артемијата е оставена и чекам да почне да се лупи. Се откажав да им давам јајце оти се валка водата а и зверчињата сакаат мрвки :twisted: :twisted: :twisted:.............................
Артемијата се излупи точно на време[ img ]
за да ги нахрани гадовите :D :finga: [ img ]
До тука е супер...............................
пресни слики од денеска..................................
[ img ]
[ img ]
Поздрави...............................
ми прави многу кеф да ги гледам како ја дробат артемијата - некои само си стојат и штракаат со главите на лево, некои на десно, а други со залет напаѓаат точно како големите. Толку малии, а веќе мангупи,хахах.Претпоставувам оти ги има над 1000................
Денеска ги пуштив-успешно 8-) 8-) 8-) .........!!!!!?????? :D
Денот започна со утринско прихранување. Ова е лапачката.. артемијата... црвенее...............
[ img ]
[ img ]
Последни фотографии од балконот....
[ img ]
[ img ]
Следи товарење во колата-новата ;) што ја имам од пред 2 дена ;) и гас накај езерцето
Пристигање,без жртви и поради тоа што водата беше со 3-4 степени пониска-следи прилагодување.....
[ img ]
[ img ].
За десет минути,дојде долгоочекуваниот момент...... :rolleyes: :finga: :mrgreen: :butthead: :oops: :lol:
[ img ]
[ img ]
[ img ]
И така бидна и тоа чудо....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Новиот им дом, дали е добар а.....??
[ img ]
Крај на првиот дел :finga: :finga: :finga: :finga: :finga:
Назад во колата и......
[ img ]
...........................................
И поради тоа што науката бара позадлабочени експерименти :lol: :lol: оставив за дома уште дваесетина зверчиња, за финален тест :rock:
[ img ]
Това што им црвенее во мевчињата е артемијата што ја лапаат- колку им туриш .... толку јадат.. немаат запирање :drinkers: :axe:
[ img ]
Имам и зверско видео,...............................................................
http://vbox7.com/play:c5395fea
Еве ги ајваните веќе по 3-4 сантима
[ img ]
[ img ]....................

Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Штука на петти спрат
ТемаИспратеноCOLONНед Jул 10, 2011 1:07 am 
Отсутен
Конструктивен
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Ное 04, 2010 6:17 pm
МислењаCOLON116
ЛокацијаCOLONGevgelija
alal da ti e brat <<<< Sekoja Cest>>>> ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;)

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONНед Jул 10, 2011 5:37 am 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONПет Ное 05, 2010 3:44 pm
МислењаCOLON1681
ЛокацијаCOLONСкопје
Навстина многу интересно :D

ВАРДАР Е ВАРДАР

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONНед Jул 10, 2011 1:30 pm 
Отсутен
Дружељубив

РегистриранCOLONСаб Maј 07, 2011 8:16 pm
МислењаCOLON1249
ЛокацијаCOLONБогданци
ovoj treba da dobie nobelova nagrada

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONНед Jул 10, 2011 11:07 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONВто Oкт 26, 2010 9:38 pm
МислењаCOLON1320
ЛокацијаCOLONStrumica
Млад Риболовец НапишиCOLON
Човекот наиде на страшно добри коментари на Бугарскиот форум ,и делото што направи може да го проба секој од нас кој е навлезен во акваристиката.А за икра-можеме да се потрудиме ;)

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПон Jул 11, 2011 12:16 am 
Отсутен
Дружељубив

РегистриранCOLONПет Maр 04, 2011 10:01 pm
МислењаCOLON2305
Poliz НапишиCOLON
Млад Риболовец НапишиCOLON
Човекот наиде на страшно добри коментари на Бугарскиот форум ,и делото што направи може да го проба секој од нас кој е навлезен во акваристиката.А за икра-можеме да се потрудиме ;)
zbori so Perun.Znam deka on ima akvarium koj e aktiven.Mislam deka ne bi bilo problem da se "izvedat" stuki vo akvariumski uslovi zatoa sto akvaristite uspevaat da izmrestat tropski ribi.isto taka pozelno e da ja izmeris i temperaturata na vodata vo vreme na mrestot kako i da zemes primerok od vodata za da mozat da se imerat PH i DH vrednostite.A mislam deka nabavkata na ikrata e najgolem problem zatoa sto treba da ja fatis vo onaa faza koga stukata planirala da ja isfrli od sebe t.e da ne e prerano.Malku se razbiram vo ovie raboti ama veke 3 god nemam akvarium pa ne mozam da pomognam.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПон Jул 11, 2011 1:27 am 
Отсутен
Конструктивен
Членски аватор

РегистриранCOLONСре Maј 18, 2011 11:08 pm
МислењаCOLON181
ЛокацијаCOLONСкопје
Е ова за Дојран и Преспа ИЗМИСЛЕНО :D
Р.Ѕ. Алал му вера на Бугаров :!:

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПон Jул 11, 2011 10:56 am 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONВто Феб 08, 2011 10:44 pm
МислењаCOLON4404
toa e cist dokaz deka koga se saka se moze se,a ne ko ovie nasite ribolovni zdruzenija od obicna rabota pravat naucna fantazija

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПон Jул 11, 2011 11:23 am 
Отсутен
Админ
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Oкт 07, 2010 10:26 am
МислењаCOLON4637
ЛокацијаCOLONSkopje
Одличен текст Полиз, ајде сега ред е на некој наш акварист, Полиз ќе донесе икра како што го сватив :) , а потоа со господ напред,.....на крај ако све биде како што треба може да ги крстиме некои од нив по членовите на форумот :D

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПон Jул 11, 2011 2:26 pm 
Отсутен
Ветеран
Членски аватор

РегистриранCOLONСаб Феб 26, 2011 4:07 pm
МислењаCOLON5851
ЛокацијаCOLONbitola
bravo na covekot a i relizacijata ke mu bidi 100% zasto kako sto gledam ezeroto gi ima tie trski
a ima i treva 100%
a za stuka ne mora do tolku da se tanci rabotata
treba edna akcija forumska da se napravi i koj kaj misli neka poribva
--mislam deka vo onie skoski ezerca-bari i na barite kaj pcinja-katlanovo sto bea slikani vo nekoj od temite ke ima uspeh

Кон врв
Покажи постара темаCOLON Сортирај по 
Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна 123»

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Кој е Присутен

Членови кои ја разгледуваат оваа тема: 1 and 0 гости

Вие Не може да поставите нова тема на овој форум
Вие Не може одговорите на теми на овој форум
Вие Не може да промените мислења на овој форум
Вие Не може да го бришите вашето мислење во овој форум

Оди доCOLON 

POWERED_BY