www.ribar.com.mk
http://mail.ribar.com.mk/forum/

Стара пченка како мамец (начин на припрема)
http://mail.ribar.com.mk/forum/viewtopic.php?f=96&t=861
Страна 13

АвторCOLON  Dimitar [Нед Jул 24, 2011 10:16 pm ]
Наслов на мислењетоCOLON  Стара пченка како мамец (начин на припрема)

јас ја киснам 2-3 дена зависи од времето ако е ладно и подолго време ја киснам.После ја варам додека не распукне,и ставам течен засладувач и ја замрзнувам.Пред три дена ставив да кисне во пластично шише од 10л. пченка со луто чили,ама нема да ја варам ке ја чувам така до есен,па ке видиме што ке биде.

АвторCOLON  Boris [Пон Jул 25, 2011 10:55 am ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: stara pcemka kako mamec(nacin na priprema)

Dimitar НапишиCOLON
jас ја киснам 2-3 дена зависи од времето ако е ладно и подолго време ја киснам.После ја варам додека не распукне,и ставам течен засладувач и ја замрзнувам.Пред три дена ставив да кисне во пластично шише од 10л. пченка со луто чили,ама нема да ја варам ке ја чувам така до есен,па ке видиме што ке биде.
Dimitar што очекуваш со ова со лутото чили ???

АвторCOLON  Dimitar [Пон Jул 25, 2011 12:44 pm ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: stara pcemka kako mamec(nacin na priprema)

Филип НапишиCOLON
Да го пржи крапот кога ќе врши голема нужда :D
Нај посакуван ефект ми е да ги одстрани малите крапчиња местото каде ловам,познато е дека малите риби не поднасат луто и ги избегнуваат зачинатите прихрани.Лично се уверив во тоа затоа што на Хот Демон немам риба помала од 3,5кг,кога малите крапчиња јадат на се живо само на демонот и на пченката која исто така ја чував ама со соја сос,несакаа да пипнат.

Денес ке ставам и 20кг. пченка со лук во прав 8-)

АвторCOLON  Dragan.S [Пон Jул 25, 2011 12:46 pm ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: stara pcemka kako mamec(nacin na priprema)

...По отстојување на пченката(киснење) од 24-48 часа,само ја варам до провривање,после тоа пак ја оставам да отстои додека не се излади,ја процедувам и третирам во зависност на која вода ќе ја користам и со каква боила ќе работам...мислам дека со што помалку вриење задржува повеке од своите нутаративни вредности и аминокиселински својства.....во секој можен случај највеќе ја сакам ситно мелена и добро избалансирана со другите состојки во миксот за боили :lol: .... ;)

АвторCOLON  JaneMK [Сре Дек 28, 2011 10:18 pm ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: stara pcemka kako mamec(nacin na priprema)

Starata pcenka e soliden mamec za bilo koja voda zaradi dolgogodishnoto hranenje iako ne mu e priroden mamec veke go ima kako instinkt za hrana.Jas ja pripremam na nacin da odstoji vo mlaka voda 24 sata i posle toa ja varam 3-4 saati.Odkoga ke pocne da raspukuva ja ostavam da se ladi i koga e mlaka sose vodata vo nejze dodavam atraktori.Ja poklopuvam i ja ostavam da docica odnosno donababri.Taka pcenkata najubavo vo sebe gi vcicuva site atraktori i zasladuvaci i osven kako primama vo ovoj slucaj e odlicen mamec

АвторCOLON  Krki [Сре Дек 28, 2011 10:25 pm ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: stara pcemka kako mamec(nacin na priprema)

А после тоа пакувањето тегла , кеса што понатака.

АвторCOLON  filip030682 [Сре Дек 28, 2011 10:31 pm ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: stara pcemka kako mamec(nacin na priprema)

Posle toa stanuvas rano na sabajle i ides po riba :mrgreen: ,sto ste zapnale site so toa cuvanje na pcenkata,sekoj mamec e najdobar svez a starata pcenka ja ima vo sekoj period od godinata taka da nema problem okolu spremanjeto na eden do dva dena pred odenje na ribolov

АвторCOLON  Krki [Сре Дек 28, 2011 10:35 pm ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: stara pcemka kako mamec(nacin na priprema)

Не е проблем идењето по риба начинот на чување.

АвторCOLON  Dimitar [Сре Дек 28, 2011 10:53 pm ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: stara pcemka kako mamec(nacin na priprema)

filip030682 НапишиCOLON
Posle toa stanuvas rano na sabajle i ides po riba :mrgreen: ,sto ste zapnale site so toa cuvanje na pcenkata,sekoj mamec e najdobar svez a starata pcenka ja ima vo sekoj period od godinata taka da nema problem okolu spremanjeto na eden do dva dena pred odenje na ribolov

Проблем е и тоа голем.Летно време одам скоро секој ден на риби,а плус одам и на работа и си имам други обврски.Така да немам време да варам на два дена пченка.Ама решив го проблемет после нова година моите ке купат нов фрижидер,а стариот ке биде само за боили,пченка и други житарици. :)

АвторCOLON  Krki [Сре Дек 28, 2011 10:56 pm ]
Наслов на мислењетоCOLON  Re: stara pcemka kako mamec(nacin na priprema)

Тоа се бара дали фридижер дали собна температура во пластични кутии во тегли ,замрзната ли а не сварија и после тоа тури и к.... кој како знае.

Страна 13 Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
https://www.phpbb.com/