www.ribar.com.mk http://mail.ribar.com.mk/forum/ |
|
Oriz . . . http://mail.ribar.com.mk/forum/viewtopic.php?f=96&t=4241 |
Страна 1 oд 1 |
АвторCOLON | Keltan [Пет Ное 29, 2013 1:02 am ] |
Наслов на мислењетоCOLON | Oriz . . . |
Kako brasno sum go koristel , odlicen e Ama ova mi izgleda ubava ideja . . . |
АвторCOLON | ico baits [Пет Ное 29, 2013 1:11 am ] |
Наслов на мислењетоCOLON | Re: Oriz . . . |
pakan li e orizov petel,, |
АвторCOLON | Keltan [Пет Ное 29, 2013 1:23 am ] |
Наслов на мислењетоCOLON | Re: Oriz . . . |
Mislis Pecan Izgleda . .. si mirisnal li takov oriz varen , petel ? |
АвторCOLON | marks [Пет Ное 29, 2013 1:37 am ] |
Наслов на мислењетоCOLON | Re: Oriz . . . |
Како бели црвчиња у ќечап. Оризот по мое, можеби е неправедно отсутен од крапските манџи. Како брашно според мајсториве бојлата би ти била бетонка и многу тешка. Мене лично, често ми е дел од миксот. |
АвторCOLON | ico baits [Пет Ное 29, 2013 1:59 am ] |
Наслов на мислењетоCOLON | Re: Oriz . . . |
ne varen, nego pukan kako u cokoladava so oriz, za toj zboruvam, zatoa i ja stvara taa rekcija go koristat za onie mixsoi,, gore dole, nabrzo i jas ke go prostudiram, ne sum go rabotel kako takov.. |
АвторCOLON | Keltan [Пет Ное 29, 2013 2:01 am ] |
Наслов на мислењетоCOLON | Re: Oriz . . . |
Da, ce bide betonka . . .Marks , ama samo ako stavaat po pola kilo na kilo miks A malku poteska nekogas e ubava rabota . . pa ne e se vo POP UP EVe sto veli kulinarskata nauka . . .. . . Energijata go dvizi svetot , decki ! A i krapot RIŽA (Lat. Oryzia sativa, engl. rice) Postoje mnogobrojne vrste riža. Spominje se njih više od 1000. No sve one se mogu podijeliti u dvije skupine: indijsku, u koju spadaju duguljaste vrste, te japansku, koja sadrži okruglastu rižu. Riža se prvobitno uzgajala u Indiji, no danas predstavlja najkorišteniju žitaricu svijeta. Kina i Indija prednjače u svjetskoj proizvodnji riže. Prilikom kuhanja riža dugog zrna se bolje očuva cijela i manje se ljepi, dok je riža okruglog zrna mekša, vlažnija i ima tendenciju ljepljenja. Riža, poput prosa, spada u lužnate žitarice. U usporedbi s ostalim žitaricama, riža ima najveću energetsku vrijednost. Smeđa, integralna riža je prehrambeno mnogo vrijednija od bijele riže. I kod ove je žitarice čovjek učinio svoju klasičnu pogrešku: plod, koji je u prirodi izrazito vrijedan i bogat važnim hranjivim tvarima, kroz procese rafiniranja se bitno osiromašuje, što dovodi do cijelog niza problema vezanih uz korištenje rafinirane hrane. Po hranjivoj vrijednosti , paraboiled riža spada imeđu integralne (smeđe) i bijele riže. Priprema se posebnim postupkom parenja i tlačenja da bi se sačuvale hranjivi sastojci. Naime, dok je riža još u ljusci, ona se namače, pari i suši kako bi se u tom procesu, prije ljuštenja, "natjerao" prelazak hranjivih sastojaka iz ljuske u jezgru. Stoga ukoliko recept zahtijeva bijelu rižu koristite rađe paraboiled. Bjelančevine iz riže važno je slagati i združivati s onima iz mahunarki, čime dobivamo cjelovit unos svih potrebnih aminokiselina. Riža je bogata i mineralima, naročito fosforom i kalijem, a sadrži i Mg, Ca, Mn, Fe, Cu, Zn i druge minerale. Od vitamina najviše ima vitamina E, posebice u klici, te skoro sve vitamine B skupine u ovojnici. Kod nas možete nabaviti: integralnu rižu duguljastog i okruglastog zrna, parbolied rižu, bio-integralnu rižu, rižine integralne pahuljice, rižine obične pahuljice, čoko-rižu, i to u pakiranom obliku i rinfuzo, te pakirani rižot fantasia i rinfuzo basmati rižu. |
АвторCOLON | Keltan [Пет Ное 29, 2013 2:03 am ] | |
Наслов на мислењетоCOLON | Re: Oriz . . . | |
ne varen, nego pukan kako u cokoladava so oriz, za toj zboruvam, zatoa i ja stvara taa rekcija
Pa gledaj uste ednas videoto bre zajko ,ubavo objasnuva covekot . .. go koristat za onie mixsoi,, gore dole, nabrzo i jas ke go prostudiram, ne sum go rabotel kako takov.. Pecan e posebna vrsta oriz , petel .Mislev toa me prasas . .. EKSTREMNO AROMATICEN |
АвторCOLON | Keltan [Пет Ное 29, 2013 2:15 am ] |
Наслов на мислењетоCOLON | Re: Oriz . . . |
Hm , mene mi se cini deka ona na videoto e ubava rabota ..dosta atraktori ima . . . . |
АвторCOLON | marks [Пет Ное 29, 2013 2:53 am ] |
Наслов на мислењетоCOLON | Re: Oriz . . . |
Bill Cotam бојла. 175 гр гриз 175 гр соја 80 гр ориз Пробај у вукојебина у ваков ориз (малку подварен) да лупнеш две сардини со лут томато сос. Нормално, без ароми, аддитиви, амино киселини. Има тоа сомовите и краповите по тебе на суво да тргнат. |
АвторCOLON | Dimitar [Пет Ное 29, 2013 10:26 am ] |
Наслов на мислењетоCOLON | Re: Oriz . . . |
Го користам 50гр. во микс исто и во прашкаста од оној како шо вика Ицо пукан што го има во чоколадата од тој ставам во прашкаста заради тој ап анд давн ефект,ама колку ставам не знам некаде околу 300гр мелен на 1кг друг компоненти. |
Страна 1 oд 1 | Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2 |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited https://www.phpbb.com/ |