Ванчо колега,
Кога почнував со крапскиот риболов ја избегнував темата "Крапска хемија" од причина што ми беше една од
најнеомилените теми за дискусија и тема која ми се креваше коса. Најискрено!
Скришно си ја избегнував тематиката и сеуште се потпирав на пченката која посекако е незаменлива и есенцијална храна
за крапот кој и ден денес ја користам. Дали како прихрана, дали како спод микс па дури и како мамец.
Како прминуваше време, како одев на вода и како тоа полека еволуирам...сфатив дека од ова нема бегање.
Си седнав, си прочитав, се информирав...истражував, споредувава и кога ги сумирав грото информации и начини
ЈАС ЛИЧНО и со ничива помош седнав и напшив состојки кој ќе бидат мои и по логика на нештата вистиснки.
По логика на нештат мислам на состојки кои и те како се неизбежни за една боила...што како сврзни елемнти, што како растворливи-топливи итн...
Откога го направив мојот прв микс, одма почнав со експериментирање на хемијата.
По логика на нештата ниедна боила неможе да се замисли без аминокиселина, арома и засладувач итн.
Е сега, тука влегуваш во еден свет на магија кој само ти и никој друг неможе да ти помогне.
Може да ти сугерира, но неможе да ти помогне. Тука работи твојата имагинација.
Што ми е поентата...Јас кога почнував размислував како тебе.
Чекав да ми кажат микс, да ми сервираат дел од нивните тајни и да ми заштедат пари.
Талкав, талкав и како се повеќе навлегував во оваа преоблематика...се појасно ми стана една работа:
ЗАЛУДНО Е СЕ ДОКОЛКУ ЈАС НЕ ЗНАМ ШТО ПРАВАМ!!!
Што ако ми кажат кога не знаеш што е што? кое за каде? колку за каде? каква за кое време? за која вода? итн...
Најтешкото од се и е прблем број 1 е што неможеш во Македонија ништо да набавиш, ниту 20% од хемијата.
Читај и експериментирај...Ако сакаш да навлезеш е една работа, а доколку сакаш да останеш мајстор за дива вода...остани!
Ќе бидеш збунет многу, но ако си упорен и одиш да го пробаш тоа што ти си ги направил...САМО НЕБОТО Е ЛИМИТ!
Дражот и успехот на твојот личен производ е НЕИЗМЕРНА САТИСФАКЦИЈА.
И запамти...крапскиот свет е бесконечен!
Ти го разбирам гневот погоре, но не маргинализирај другарче....со труд и ти ќе имаш свои тајни.
sto se odnesuva za boila bez aminokiselini i zasladivac, nemam staveno u jajcata
mnogu god..moze i bez niv..PROBAj...
SO AMINO KISELINI SAMO SI MESAM KOMBINACII xa dobro razreduvanje petel na aromite........
vanco e u pravo za se sto napisa, samo podobro e da lovi na CENKA, boilata e skapa rabota