www.ribar.com.mk

Вашите рибарски приказни...
Сега е точно : Пон Дек 23, 2024 12:17 am

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2




Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «12
Автор Порака
 Наслов на мислењетоCOLON Re: AROMI VO KRAPSKIOT RIBOLOV
ТемаИспратеноCOLONПон Aпр 02, 2012 10:33 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONСаб Maр 19, 2011 11:55 am
МислењаCOLON1040
ЛокацијаCOLONBitola
Godinava, koga reshiv da se zanimavam so krapskiot ribolov mislev deka se e luk i voda.Slusham vamu, gledam tamu i si velam i pomisluvam:de bre shto galama krevaat ovie, pa za edna riba ke napravam vaka, ke napravam taka i resen problem.ARNO AMA ne bilo taka kako jas shto sum mislel.Denovive poveke bev na drugi forumi otkolku na nashiot :oops: i veruvajte krapskiot ribolov ne e ni blisku od toa shto sum jas go zamislil.A deka ima razlika pomegju aroma i atraktor ima i toa golema.Denovive treba da mi go preinstaliraat kompjuterot i mislam deka ke se sredi makedonskiot jazik, pa ke objavam eden tekst od profesionalen krapski ribolovec - vo koj ke razjasnat i razgranicat mnogu raboti.


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: AROMI VO KRAPSKIOT RIBOLOV
ТемаИспратеноCOLONПон Aпр 02, 2012 11:01 pm 
Отсутен
Ветеран

РегистриранCOLONНед Jул 10, 2011 1:06 pm
МислењаCOLON5485
Овде црпам некој информации што не значи дека се точни и ловни али темата е ароми а може и миксови па малце околу ова за алхохолните ароми за пролет.......
http://ribolovacki.blogspot.com/search/ ... %20recepti

_________________
[ img ]


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: AROMI VO KRAPSKIOT RIBOLOV
ТемаИспратеноCOLONВто Aпр 03, 2012 12:01 am 
Отсутен
Модератор

РегистриранCOLONВто Aвг 02, 2011 7:02 pm
МислењаCOLON3043
ЛокацијаCOLONСкопје
Има 3 основни бази на ароми, и тоа: Алкохолна база, Пропил Гликол/Глицерин, Масло.

Алкохолните ароми најчесто се користат за ладните месеци затоа што многу полесно се мешаат со ладната вода одколк другите бази. Со тоа и нај не трајни се во топла вода, но тоа незначи дека не се ефективни.

Пропил Гликол(ПГ) или Глицеринска база на ароми се користи најчесто во потоплите месеци но и моќе да се користи и во ладните месеци затоа што (ПГ) и Глицеринот се видови на алкохол кој потешко се раствораат во вода, и имаат поголема специфична тежина од водата па така во првите саати прави слој околу хранилиштето за потоа да почне да се издига во повисоките словеи на водата а и со тоа ширејки се.

Третата база на масло се користи во топлите месеци затоа што маслото не се раствара во водата туку почнува да се шири хоризонтално при тоа да се загрее и да почне да формира емулзија која тоне и се шета низ водата цело време.

Постојат и комбинации од овие бази кој се наменети да се дополнат во своите недостатоци, како на пример алкохол+масло формираат вид на арома која го покрива скоро секој слој од водата каде што е мамецот.

За аромите речици и нема правило која кога треба да се користи затоа што се се сведува на како е третирана водата со ароми и колку рибата таму е навикната на една или друга.

Имено постојат многу произведувачи на ароми, меѓу кој едни од најдобрите се Solar, Richworth, SBS, CCMoore, Nutrabaits, Rod Hutchinson ... Сите овие произведуваат (мешаат видови на ароми) кој се произведени од големите светски производители како Firmenich и Esarom.

Сум ги користел сите од горенаведените форми но најголем впечаток ми оставиле:
Solar:(Естерите се алкохолни)
Esterblend 12
Squid & Octopus
Caramel Toffee
Ester Cream

Nutrabaits:(Елит гамата скоро сите се ПГ)
Salmon Elitte

CCmoore: (скоро сите се ПГ)
Frankfurter
Squid
Smoked Herring

Rod Hutchinson: (ПГ)
Mulberry Florentine

Сум користел и ароми за кондиторски производи од Етол Словенија, и тоа Банана, Јагода, Путер, а од Есаром Валила Крем, и тоа во концентрација од 1:1000, и се дозира од 6-10мл на 10 јајца микс.
Обично кондиторските ароми се продаваат во големина од 1 литар т.е ако се густи 1кг, и во јачина од 1:1000.

Цените на етол се движат од 1000 ден литар до 2950 денари.

Од лично искуство за кондиторските ароми можам да кажам дека споредено со ароми на јагода, банана, путер, ванила, чоколадо итн. специјализирани за крап на комерцијални води не сум увидел разлики.

Исто имам користено и прашкасти ароми од еасром кој се наменети за сладолед, и функционирале ненормално добро во пролет и есен, Притоа се супер за прашкасти дипови, со додавање на шелатин 30% и 30% нишесте, перфектно се прави сув дип.

Притоа до ден денеска користам кондиторски ароми и исто така и специјализирани ароми од реномираните фирми.


Поздрав,
Мартин.

_________________
ЗСРРК Мак Дам
ico baits НапишиCOLON
Dodeka se fakate za glupi raboti okolu ribolovot, koj kolkav ribar e, koja e voda komercijala i jezovir, svatete deka kompletno toneme u ovoj sport


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: ATRACTORI..TECNI,,PRASKASTI..
ТемаИспратеноCOLONСре Aпр 04, 2012 11:39 am 
Отсутен
Админ
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Oкт 07, 2010 10:26 am
МислењаCOLON4637
ЛокацијаCOLONSkopje
Бидејќи и Сергеј се согласи дека веќе има тема за овие дисксуии, мислењата од ароми се споени во оваа тема


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: ATRACTORI..TECNI,,PRASKASTI..
ТемаИспратеноCOLONПон Сеп 10, 2012 6:55 pm 
Отсутен
Ветеран
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Oкт 06, 2011 10:30 pm
МислењаCOLON6506
ico baits НапишиCOLON
.........................ajde zajci..sega da ve vidam.................... :D :D :D

.......................koj se podobri,,za koga i kade.... nacin na upotreba i koi se funkcii gi vrsat oni,,, ;) i kako moze da se zaebes so niv,,, :D :D :D

........................................... :D :D :D :D start :D :D
Ce se zaebes taka sto ce gi kupis bre petel .Atraktor za mene e se sto e hrana a e topivo vo voda :D

_________________
[ img ]
Како лови Келтан крапови ? Оди до реката и вика: ‘‘Ти , ти, и ти – надвор !‘‘.


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: ATRACTORI..TECNI,,PRASKASTI..
ТемаИспратеноCOLONПон Сеп 10, 2012 7:45 pm 
Отсутен
Ветеран
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Oкт 06, 2011 10:30 pm
МислењаCOLON6506
Atraktor se 50 grama lebni troski zaprzeni so nekolku kapki maslo i staveni vo miksot.Atraktor e ribinoto maslo od apteka,iako nema miris .... atraktor e mlekoto vo prav . . .

_________________
[ img ]
Како лови Келтан крапови ? Оди до реката и вика: ‘‘Ти , ти, и ти – надвор !‘‘.


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: ATRACTORI..TECNI,,PRASKASTI..
ТемаИспратеноCOLONПон Сеп 10, 2012 10:47 pm 
Отсутен
RIP
Членски аватор

РегистриранCOLONСаб Ное 13, 2010 9:30 am
МислењаCOLON9475
Se e atraktor,sekoja promena na hemizmot vo vodata za ribata e atraktor prashanje e samo kakov-dobar ili losh

_________________
Rodjen da peca,Nateran da radi


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: ATRACTORI..TECNI,,PRASKASTI..
ТемаИспратеноCOLONВто Сеп 11, 2012 9:53 pm 
Отсутен
Ветеран
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Oкт 06, 2011 10:30 pm
МислењаCOLON6506
Pa ako sme go narekle atraktor znaci i deka e toa ,deka ja mami ribata i togas nema los polos dobar nedobar.Ima pojak ,poslab ..mozebi :D
Atraktor za mene e i sekoe predigest ribino brasno ili LT zero 30 brasno . ne samo poradi hranlivosta i proteinite koi gi sodrzat imaat uste nesto a toa e topivi se vo voda ...Atraktor se i parcenca suv kromid koi otpajgaat od boilata ... mozebi najdobar se aminokiselinite , so koi ne mozes da preteras ..sibaj kolku ti prima boilata i kolku ti e dzebot dlabok,pod uslov da se bez miris... moze i bilderski se razbira :D

_________________
[ img ]
Како лови Келтан крапови ? Оди до реката и вика: ‘‘Ти , ти, и ти – надвор !‘‘.


Кон врв
Покажи постара темаCOLON Сортирај по 
Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «12

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2


Кој е Присутен

Членови кои ја разгледуваат оваа тема: 8 and 0 гости


Вие Не може да поставите нова тема на овој форум
Вие Не може одговорите на теми на овој форум
Вие Не може да промените мислења на овој форум
Вие Не може да го бришите вашето мислење во овој форум

Оди доCOLON 

POWERED_BY
Преведено на Македонски од : nescafe, Read Here Forum