Zoki rib.prikazni НапишиCOLON |
tvrdam deka amurot ne se mresti vo nasi vodi.bidejki i prakticno e mozno toa samo so hipofiZikacija vo mrestilista...mali primeroci na amur vo nekoja voda se samo ako se doneseni ili od prenaseleni mrestilista bile visok i se stavaat vo nekoja voda..kako sto pravat vo ungarija,...mozno i vo nekoi nasi vodi..
Prvin uslovi za mrest na amur..treba da bidat slicni kako vo rekata amur od koja poteknuva..taka da ...ne kazuvam deka nema prilagoduvanja no mnogu evolutivni godini mora da pominat i da se nesto nametne kako nova osobina na nekoja ziv.vrsta...
Mozebi ke vi bide jasno deka vo mavrovo e izvaden karas so mlec..taka da generalno vo 1 milion primerioci moze da se desi nesto kako mutacija no ne kako osobina na vrsta...
Колку мене ми е познато до 2003 во Македонија немало вештачко мрестилиште на Амур. Наваму незнам, но не ми се верува да некој имал вишок подмладок, па тукутака го фрлил во некое езеро. Апсурд на нашето поднебје (Нема Ништо Бадијала).
Мажјак на карас? Да ама на кој карас? Златен или Сребрен?
Сребрениот Карас е БАБУШКА и се само женки. Златниот си се мрести колку знам.
Инаку рибите се раѓаат бесполни и покасно се сексуално сепарираат. Мажјаци и Женки. Не е непозната појава кај рибите во текот на животот да си го сменат полот.
Подсети се на темата
МРЕСТ на РИБИ од значење за Рекреативно-Спортски Риболов
viewtopic.php?f=54&t=2275&start=0
П.С.
- Пред десетина години проструја информација дека и во Велика Морава е фатен МАЖЈАК на Бабушка