sekoja boila ima svoja namena, tocno deka nema pravila vo goleminata i ribata, no namenata e sosema drugo,,
1,, selektiranje na riba,,
2. prihrana na pogolema dalecina,
3. so nea odta pogolemi jadici,,rizikot e pomal za da izgubis riba.
4,stoi poveke vo voda,, samata golemina,,
5. pojaka.. po brzo ja naodga ribata,od samite sostoji vo nea,narocito so pva,,,
6...najbitno..po precizna e za hranenje ,, narocito ako si dobar so kobra , i vo nepovolno vreme,,,tezinata si go pravi svoeto,
sekogas sitnata riba se selektira so goleminata na mamecot, drga strategija nema, ama ne do toj stepen da mislite deka selektiranjeto e 100%..potesko gi zima krapce 2 boili 16.. mm ili 1 boila 14 mm pa za 10mm da ne pravim muabet,,samo go sprecuvas so goleminata da ne bide po strven za boilata i da se preorentira na positna hrana,koja tvojata golema boila da bide po ne napadnata od niv,
strategijata so selektiranje na ribata,, boilata i mamecot,, e i pricina sto morate na mestoto da rabotite so positna hrana, kade sto imamte posetenost od sitna riba, i da ja nasocite tamu, dodeka so boilata pokrupna izvlecete se malku ponapred,,zatoa sto od dlaboko stalno napadga krupnata riba, i tukla cekajte ja so istata dimenzija na boili so mala prihrana so pokrupni boili,,
za golemata boila narocito 18mmi 20mm ako e cist terenot dole , cekajta pokrupna riba na dno,, tuka nema promasaj, sto ne znaci i da imate trska nna pop ap, se e strategija u toj moment,, prviot udar ke vi go otvori patopt sto ponataka,,
radujte se koga imate narocito siten krap na mestoot,, mama i tata sigorno dolaze