Со самото пристигање на вода и завршените подготовки да ловиме најпрво го сондираме и маркираме местото каде што имаме намера да ловиме.
При оваа операција нема потреба да се брза, погрешно одбрано место многу често знае да донесе катастрофални резултати, загубено време, подготовки и така натаму.
Пристапуваме кон третиот дел од подготовките за ефикасен риболов , прихранувањето. Сега за тоа колку количински да се прихранува и со што мислам дека неможе да се каже точно затоа што тука влијаат многу фактори:
- време од годината кога сме по риба
- популација на крап во водата
- популација на друга риба која би можела да попречи за успешен риболов
Да кажеме дека успешно сме се пребориле и со оваа задача сега останува и последното , зафрлање на мамците колку е возможно по точно.
Кога се работи за точноста при зафрлање добро е за време на маркирање ако има можност да си набележиме некое примерно дрво или друг објект од другата страна на водата, нешто кое ќе го користиме како орјентир при зафрлање.
Ловиме примерно на 80м. оддалеченост и за да го запазиме тоа растојание при следното зафрлање може да користиме неколку начина (Јас ги користам и трите во зависност од ситуацијата)
- Првиот и најдостапен начин е откога ст зафрлиле , ста ја поставиле трската на место, линијата е затегната на најлонот пред машинката врзувате парче најобичен конец. Би нило добро да е со појарки бои . Овој едноставен маркер ке ни послужи и при следното префрлање, знаеме дека кога ќе се појави кончето дека сме на саканата оддалеченост.
- Вториот начин е да наместо со конец го обележите најлонот со водоотпорен маркер (ги има по книжарите, Јас користам бел
Ова е маркерот кој го користам
- Третиот начин го користам во крајна нужда а тоа е презафрлање со прикачен најлон на клипсот на шпулната. Секоја шпулна има клипс па пред вадење го закачувам најлонот на клипсот, мотам и при следното зафрлање најлонот се одмотува до клипсот.
Како што кажав ова го користам само во крајна нужда, едноставно несакам да го притискам многу најлонот .
Тоа би било од мене засега, ако некој користи уште некој друг метод нека го сподели тука со Нас.