www.ribar.com.mk http://mail.ribar.com.mk/forum/ |
|
Нејзиното Височество Кобасица http://mail.ribar.com.mk/forum/viewtopic.php?f=63&t=1231 |
Страна 1 oд 3 |
АвторCOLON | Stole [Вто Ное 22, 2011 3:02 pm ] |
Наслов на мислењетоCOLON | Нејзиното Височество Кобасица |
Се за риба се за риба ајде нешто поинкаво Деновиве бидејќи не одам на работа, ме фати некој вирус и ме држи еве 8-9 дена. ( носот тече како Вруток, очите солзат повеќе од оние во песната на Маја Оџаклиевска “ Многу солзи исплакав“. Луѓе давајте совет, Пијам лекови ама слабо фајде, сите текстилни марамчиња ги “урнисав“, хартиениве ми го одраа носот а и ги трошам по 10 за 5-10 мин, спас најдов во еден помек чаршав за кревет (дома одам како полу шеик од Катар... со бел чаршаф преку едно рамо... голем е ама затоа има солидна запремина) но да не гњавам со мој проблем. Е што ми беше муабетот: Имајки вака време на претек, ги прочитав скоро сите репортажи од риболов од колегите постирани на сајтов, особено оние со слики или видеа или само репортажи. До кој заклучок дојдов: 1. Во најголем процент сликите се од уловените риби. 2. Втори слики по застапеност се од “ѓезмето“, а во нив во најголем процент доминира Нејзиното Височество КОБАСИЦАТА ( литературно Колбас). Се конзумира пржена во тавче, печена на скара, “надената“ на стапче и печена, дури една имаше и “кашика“ на себе, а во еден пост Нејзиното Височество беше оставена на “чување“ кај куче. 3. Мојата дилема е, а воедно сакам и да чујам повеќе мислења: КОИ КОБАСИЦИ СЕ НАЈДОБРИ (домашни, домашни со праз, крањски, кумановски ( не од Бељаковце), домашни чадени, домашни од парчиња месо, тенки, дебели и.т.н и.т.н) 4. На крај сметам дека ако некоја има доволен број на гласови ( полуквалификувано мнозинство ) да ја прогласиме за “ЗВАНИЧНА РИБАРСКА КОБАСИЦА“ без која нема одење по риба. За највкусна риба (иако има мал број слики) се изјаснуваме, еве и втора можност. Бујрум изјаснете се |
АвторCOLON | DEAN [Вто Ное 22, 2011 3:11 pm ] |
Наслов на мислењетоCOLON | Re: Нејзиното Височество Кобасица |
кркај антибиотици и иди направи урино култура!! |
АвторCOLON | bube [Вто Ное 22, 2011 3:44 pm ] |
Наслов на мислењетоCOLON | Re: Нејзиното Височество Кобасица |
Pij RINOSTOP apcinja. Mislam deka gresis,poveke ima sliki od gezminja otkolku od ribi. |
АвторCOLON | Krki [Вто Ное 22, 2011 4:08 pm ] |
Наслов на мислењетоCOLON | Re: Нејзиното Височество Кобасица |
Za mene ima edna mesara na bunjakovec tamu se odlicni a i prilepski kuter moze i kranjska. |
АвторCOLON | $DARE$ [Сре Ное 23, 2011 5:33 pm ] |
Наслов на мислењетоCOLON | Re: Нејзиното Височество Кобасица |
Колбас е ствар на вкус................а за вкусеви не се дискутира !!! |
АвторCOLON | Stole [Сре Ное 23, 2011 6:37 pm ] | |
Наслов на мислењетоCOLON | Re: Нејзиното Височество Кобасица | |
Колбас е ствар на вкус................а за вкусеви не се дискутира !!!
$DARE$Потполно си во право, јас не побарав дискусија... само изјаснување на кого што му се допаѓа и од каде се снабдува. Мене најубави ми беа едни тенки потсушени кои висеа на ченгел (производ на Промес и кои ги јадев така “живи“) а кои за жал ги укинаа бидејки според некој правилник морало да бида пакувани. Пробав некои од Веро (со парчиња месо,топки-ЛОШИ) едни кумановски... немаа “гушт-лезет“, едно време добивав едни кичевски СУПЕР беа ама производителот престана со работа.. и.т.н .и.т.н. со еден збор кажано ОСТАНАВ БЕЗ САГЛАМ “ПРИХРАНА“кога одам по риба“. Значи целта ми беше да добијам информација за нешто убаво, вкусно и квалитетно. Ти благодарам на вниманието. |
АвторCOLON | Poliz [Сре Ное 23, 2011 6:55 pm ] |
Наслов на мислењетоCOLON | Re: Нејзиното Височество Кобасица |
Домашна колбаса-полнета во домашни услови ,праз,буковец обавезно,свинска со телешко за шмек.... докажана работа.Каков Мик,каков Промес тоа се купува само во очај,кога нема домашно производство.Во Струмица во секоја месара има домашни колбаси(ама не се и зима од секаде)ако не правиш ти,земи од некој од доверба |
АвторCOLON | kompir99 [Сре Ное 23, 2011 6:56 pm ] |
Наслов на мислењетоCOLON | Re: Нејзиното Височество Кобасица |
Mik Sveti Nikole imaat interesen kolbas so kaskaval...mmmm koga ke se rastece merak za makanje...)) |
АвторCOLON | Млад Риболовец [Сре Ное 23, 2011 7:08 pm ] |
Наслов на мислењетоCOLON | Re: Нејзиното Височество Кобасица |
ima kaj mene vo dukan edni domasni od strumicki majstor po 220 kilo poubavi mislam deka nema,za skara se super,a ne se losi i przeni ama sepak nisto ne moze da gi zameni kremenadlata i rebroto |
АвторCOLON | Stole [Сре Ное 23, 2011 7:14 pm ] | |
Наслов на мислењетоCOLON | Re: Нејзиното Височество Кобасица | |
Домашна колбаса-полнета во домашни услови ,праз,буковец обавезно,свинска со телешко за шмек.... докажана работа.Каков Мик,каков Промес тоа се купува само во очај,кога нема домашно производство.Во Струмица во секоја месара има домашни колбаси(ама не се и зима од секаде)ако не правиш ти,земи од некој од доверба
ПОЛИЗ,ВИ ЗАВИДУВАААААААААААААААААААААААААААААААААМ. |
Страна 1 oд 3 | Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2 |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited https://www.phpbb.com/ |