Келтан, во многу работи се пронајдов во твојот текст , и јас како тебе преферирам да поминам
повеќе време во активно ловење отколку во подготвување на вечера или пак во дробење на
салата. Сакам денот кога одам на риболов да биди ден за риболов и затоа претежно одам сам
или најмногу со уште еден (сличен на мене) за разлика од моите другари кои исто така се
риболовци но тие сакаат да носат и 3-4 шишиња Туборг,0,5-0,7л ракија, калапче сирење за мезе , порамно место за да ги донесат колите до вода и сл. Не дека не го ценам и тоа , тоа е одличен начин за дружба но според мене (и од мое лично искуство) тоа не е баш "ден за риболов". Кога и да сум бил со друштво секогаш денот повеќе ми поминувал во дружба и
мезење , пиење и муабетење (што има и свои предности , се разбира
) , отколку во
ловење риба. Според мене добро е да се практикува и едното и другото , се доаѓа со искуството, со годините, и според мене секој момент поминат на вода е време за опуштање
било да е на едниот или другиот начин, независно од опремата , друштвото, условите и
можностите , кои според мене се индивидуална работа. Сум ловел до мајстори кои имале само
некоја стара фиберна прачка, конец стар 5-6 години и самоделска тапа и поминувале подобро
од нас кои колку-толку можеме да се пофалиме со нешто повеќе.... Значи кој повеќе, кој
помалку, кој понова ,кој постара ,кој поскапа, кој поеврина , опремата се разликува во финесите и во цената... НО ИСКУСТВОТО Е НЕПРОЦЕНЛИВО И БЕЗЦЕНЕТО !
Бистро!