Тоа езеро во Романија не било секогаш како што е сега и таму било дива лига и со години траела борбата помеѓу оние кои се нафатиле нешто да направат и сите останати кои им годела “дива лига“, имало куп тепачки и крв падната за да се опраи работата и тоа траело со години и години.....така што споредбата со езерото со крапови во Романија (сега) и Треска (сега) не е многу адекватна, или поадекватно кажано Треска допрва треба да го оди трнливиот пат за да стигне до состојбата каква што е “езерото со крапови од Романија“.....а прашање е и дали некогаш ќе стигне, затоа што зборуваме за две различни држави, различни закони, риболовни основи, луѓе и менталитет и конечно ...тоа е огромно езеро кое нуди поголем вид на риби, а Треска во СК е 5 км.пастрмска река.
Да заокружам,...
За домаќинско работење на Треска и Матка треба да има:
1. Функционални институции и спроведување на закон и ред, тоа значи дека на Матка треба да се срушат сите оние 10-15 куќички кои се изградени во национален парк во кои слободно си уживаат мрежарите, треба кога ќе се јавиш полиција да дојде и да поапси све живо што фаќа нерегуларно на Треска и Матка и никој “зуц“ да неможе да каже....да нема никакви пријатели, партии и врски
2. Откако би се исполнило ова под бр.1, или барем делумно исполнило, тогаш треба да се јави асален стопан (концесионер) кој треба да има поодршка од многу активисти и секојдневно да ратува на терен со разноразни риболовци, квазириболовци и рибокрадци
Treska so svojte 5km i so svojte pastrmki moze da bide podohodovna od ezeroto so krapovi vo Romanija. Edno potoce Savinj vo Slovenija ako ne se lazam imase prihodi poveke od 300 K evra godisno.Aj ke kaze nekoj " Slovenija e toa , EU" ali istoto nemoze da se kaze i za Bosna. I nivnite pastrmski reviri koj pominuvaat vo predeli kade naselenito e mesano , koe pukalo edno protiv drugo i kade letale glavi a denes gi imaat edni od najdobro cuvanite a i najposetenite reviri vo cela Evropa.
So sigurnost ti tvrdam deka kako politickata taka i ekonomskata sostojba a i vladeenjeto na pravoto i funkcionirnjeto na zakonot se na mnogu povisoko nivo kaj nas nego kaj niv. Treska e vo odlicna sostojba osven toa sto treba malku da se zacisti . Treska ima nekoj prirodni karakteristiki koj retko koja reka gi ima. Gi ima site uslovi na top musicarska reka, mi se slicio da vidam pastrmka od 2 kg na 3 metra od mene da zima suva musica od porsina, a toa i ne e taka cesta gledka na drugi reki. Znaci patot na Treska ne e voopsto trnliv, samo treba nekoj da go izodi.
Malku dobiv custvo deka i ti i Saso go branite Ribar potocno opravduvate zasto ne konkuriral za ovaa reka. Ako me imate svateno deka go stavam Ribar na tapet onda pogresno sum svaten. Ako Ribar nema vizija vo taa nasoka onda toa e negovo pravo i nemav nikakva namera da pokazuvam so prst. Ali mislam deka Ribar kako skopsko drustvo bi trebalo malku da se angazira okolu ovaa reka ako nisto drugo barem so svoj predlozi za menuvanje na statutot na ovaa reka, pr. drzavata da go raboti ovoj revir .
Sto drugo da kazam Crven, osve toa deka Treska vakva kakva sto e mozebi e pokvalitetna od "ezeroto so krapovi"(dokolku postoi nekoe merilo) i deka e revir koj mi lezi na srce i deka koga bi biral slovenska Sava ili skopska Treska onda Treska bi bila sekoj den vo nedelata a veruvam i na mnogu drugi potencijalni musicari posetiteli.
Uste vo Januar si kupiv avionska karta za vo Mart mesec so nadez deka ke ima Musicaski sobir i so toa lov na Treska. Na kraj nisto od toa i zavrsiv na Radika, da znaev nemase ni da doagam. Treska samo ja prosetav kolku da si zalecam rani sto ne mozam da lovam vo nea
.