Jas, koj ja otvoriv ovaa tema da kazam nesto
Ke objasnam nesto za tirolskoto so toa sto ke kazam kako jas go dozivuvam musicarenjeto.
Po mene musicarenjeto e eden djentlamenski akt vo koj ribarot svesno i dava prednost na ribata obiduvaji se da ja izmami ne na prirodni tuku na vestacki mamci.So samata taa postapka toj stanuva ednakoov del so prirodata,a ne se postavuva nad prirodata.
Znaeme site deka denes covekot moze mnogu lesno da izmami riba.Najraznorazni mamci,atraktivni boi i vibracii na vobleri,tehniki na sistemi,superiorni nevidlivi konci,fish founderi,skeneri,nekakvi elektricni uredi so posebna branova dolzina...... seto toa e nesto koe e nevozmozno za ribata da go predvidi.
Nesto koe me privlece kon ovaa disciplina i me otkaza od drugite e tokmu ednostavnosta.Pa duri i vo sistemot imas trska,konec i na kraj riba.Ja osekas na raka,ja vleces so raka ,ja popustas na raka.Nema pametni masinki,nema kocnici,nema tapi,nema olova ......samo eden obicen sistem.
Mnogu od musickite se "stari" po 100 i poveke godini,nema izmisluanje topla voda,enciklopedii pisuvaat za niv,gi izmislile tvorci koj se pocinati pred eden vek a funkcioniraat vo Makedonija i funkcioniraat i vo Anglija.Kaj dve pastrmki koj nikogas ne se sretnale.
Intrigata e vtoriot zbor za musicarenje a ne ribarenje.Doagas na voda,ja baras ribata kaj se javuva,potoa go baras insektot koj leta nad vodata,ja otvaras kutijata i ja baras najdobrata imitacija na realniot insekt,vrzuvas,poleka i priogjas,se boris so mnogu granki i prepreki i se obiduvas da go plasiras na najpriroden nacin,potoa se obiduvas da go zadrzis na vodata kako da ne e del od cel sistem tuku e edna bestezinska musicka koja plovi nad povrsinata na vodata......
E ova e musicarenjeto.
Namerno prekinuvam ovde zatoa sto do ovde jas sum potpolno ispolnet.Ponataka e nevazno fatil riba ili ne zatoa sto kako sto kazav ti i davas ramnopravnost na ribata,i davas izbor da moze da ti ja prepoznae imitacijata i da se povlece.Svesno toa go pravis.Nekogas ti si ja izmamil a ponekogas taa.Ama koga nema nisto da fatis si odis nakaj doma so idea deka sledniot pat ke bides pomudar,potivok,popretpazliv,poprecizen,porealen.E takov protivnik e zalno da go ubies.Nekoj koj ti ja ispolnil dusata so radost i adrenalin,nekoj koj ti ovozmozil unikatno iskustvo i cuvstvo koe nemoze da se sporedi so nisto drugo na ovoj svet, zasluzuva da mu bides blagodaren i na krajot da mu go poklonis zivotot kako izraz na malenkost a ne golemdjiluk.Ne me interesira dali na taa reka gi fakaat ribite so mrezi,so harpuni,vo zabrana,pod mera,na ziv mamec,vo golemi kolicini....tuku me interesira tokmu taa riba na krajot od konecot koja uspeala da se pezivee pokraj tolku destruktivnosti.
I uste nesto otkako ke ja pustis taa riba togas taa e za edno iskustvo pobogata,pak ti prednjaci i ke odis nakaj doma mislejki se koj as da go izvadis od rakav sledniot pat, zatoa sto sega imas mnogu potezok protivnik.
Nesto slicno imate vo crtanot MEGAMIND za edniot heroj koj e tazen zatoa sto nepostoi drug heroj koj ke mu bide ramnopraven protivnik. _________________ Podobro da si sam, otkolku da ne si so site
|