A Vie pak veruvate vo se sto ce procitate vo nekoe spisanie ? Nema sansi taka da ulovite som,prikazni,majtapenje e toa! Koristam jas cesto i ''zvecka'' na podvezot kade se pijavicite,boilata.konjostipot,ali samo pobrzo da go donese somot do hranata,a toa ne moze da bide najlon ,razberete! Zosto togas nikogas ne mi ja napadnal ''zveckata'' dolu,narocito koga onie amerikanci ce gi istrgaat pijavicite? I da,sum probal i jas taa glupost,a i sapun za bricenje i toa vo momenti koga somot bil aktiven...znaci na drugata ''normalna'' mamka udira a na ovie kerefekii ne.Ama sekoj neka pravi kako saka,ako ima vreme za gubenje hehe! Povelete na prolet na ulivot na Crna vo tikvesko,rado bi sakal da go vidam toa cudo da ulovi i ako ulovite i edno ligavce taka,jas trskite ce gi okacam na zid...
Bukata go privlekuva,da ama sto koga ce dojde do izvorot? Nema,miris,nema vkus? Sto ima ? Cirkus!! Nego cisto za sporedba,klenot,ako dobro se secavam ima okolu 25-6 receptori za miris vo ustata..a somot tamu nekade oklu 150,plus so celo telo,preku kozata moze da pocustvuva vkusot,mirisot.ne dzaba nekoi go narekuvaat jazik sto pliva.razmislete malku
Kako somot a kako klenot doajdza do hrana ,mislam kako ja pronajduva....
Zastiten vo keseto od positnite ribi?? Da ama i od setilata na somot!! Kako funkionira eden som,ste razmislile li? Ajde vaka,prvo da razgranicime dve raboti..ZVUK e edno VIBRACIJA e nesto sosema drugo(iako dvete se slicni) AMA ovde ne zboruvame za vibracii(koi gi proizveduva sekoja riba dodeka pliva(Loven vobler?? ) Koga lovi riba ,glavno setilo mu e stranicnata linija,preku nea ja ''prati''tragata.Ame ovde pisuvame za konjostip so negoviot karakteristicen miris,koj e i edinstvenoto nesto sto somot ce go registrira kako potencijalna hrana ! Kakvo grebenje po celofan,aman