www.ribar.com.mk

Вашите рибарски приказни...
Сега е точно : Пет Ное 08, 2024 7:50 pm

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «1ELLIPSIS1112131415ELLIPSIS18»
Автор Порака
ТемаИспратеноCOLONПон Феб 15, 2016 11:54 am 
Отсутен
Модератор
Членски аватор

РегистриранCOLONПет Феб 18, 2011 11:50 pm
МислењаCOLON8361
ЛокацијаCOLONSkopje
Lepi, iskreno, videava sto gi pravis se ubavina.
Znam kolku trud vlozuvas i kolku go sakas ova ezero.
Sekoja cest za tebe.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПон Феб 15, 2016 12:00 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Дек 02, 2010 7:49 pm
МислењаCOLON1985
... фала ти другар :)

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПон Феб 15, 2016 8:11 pm 
Отсутен
Модератор
Членски аватор

РегистриранCOLONПет Дек 09, 2011 2:36 am
МислењаCOLON2536
ЛокацијаCOLONСтруга
Lepi, se slozuvam so Saso, sekoja cest za videava, uzivam koga gi gledam, a i imam namesteno da mi stignuva izvestuvanje na mail koga ke objavis ti video.
E sega ovaa pastrmka ne mi izgleda kako Ohridska, ima silni boi, krupni tocki .... mene mi izgleda kako recna. Ako si ja snimil vo OE najverojatno e dojdena od Drim, pa ke ja vikas Struska pastrmka, a ne Ohridska :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПон Феб 15, 2016 10:53 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

МислењаCOLON1985
... мило ми е шо мојте видеа ве бендисвет :lepi: е сега прво разјасни ми го то која е таја „РЕЧНА“ Пастрмка па после мојме да прајме муабет понатака ;) а делба на Охридска ил Струшка немат, една е Охридска Пастрмка со латинско Име Salmo Letnica :D

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONВто Феб 16, 2016 9:29 am 
Отсутен
Мушичар
Членски аватор

РегистриранCOLONСре Oкт 27, 2010 7:55 am
МислењаCOLON11616
ЛокацијаCOLONСкопје
И мене не ми е јасно. Според последното објаснување на Лепи, езерската пастрмка (во случајов охридска) има крстчиња наместо кругови. Ако оваа е со кругови, тогаш е речна ;) Плус, снимана е во истечна вода

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONВто Феб 16, 2016 11:31 am 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

МислењаCOLON1985
... Филипе, ако до сега не си научил дека „РЕЧНА“ Пастрмка не постојт не вервам дека некогаш во животот ќе сватиш! Сите Пастрмки се жители во Реки, или тука се мрестат а живеат во езера или мориња. То шо некој си ги викат некој Пастрмки „РЕЧНИ“ е од незнаење за кој вид на Пастрмка се работит. Сите Пастрмки во светот си имет латинско Име и по тоа Име се вршит поделба на врстите.

Твоето незнање доведуват до празни коментари, чисто да напишиш текст или само да провоцираш. Време ти е да почниш некој работи да ги учиш, но познавајќи те колку толку, се сомневам дека некогаш ќе научиш!

П.С.1 Охридската Пастрмка е вид на ПОТОЧНА Пастрмка со округли дамки и немат врска со ЕЗЕРСКА Пастрмка која имат црни дамки во вид на крст или како буквата х!

П.С.2 Ми е мака шо трошам нон стоп време за тебе и твоето незнаење ама и мислам дека требит некој од надлежните на форумоф да реагират, пошто ова ојт во безкрај, напорен си човеку!

П.С.3 Ако не знајш прашај. А ако не сакаш некој да ти кажит, тогаш имаш доволно литература да се едуцираш на ова поле, пошто глеам сакаш да станиш рибар. Но чисто се сомневам дека на тој шо ја пишел таа литература немат да му пишиш писмо!

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONВто Феб 16, 2016 12:55 pm 
Отсутен
Мушичар
Членски аватор

МислењаCOLON11616
ЛокацијаCOLONСкопје
Лепи, да беше некој со диплома од аквакултура или слично, да те послушав. Ама ти си дечко од Охрид кој сака да лови клен во мрест, така да толку од твоето знаење :)

А охридската пастрмка ќе биде поточна кога Охрид ќе се преименува во Крива Паланка, таму има една Крива река која тече како поточе над градот :)
Lepi НапишиCOLON
П.С.1 Охридската Пастрмка е вид на ПОТОЧНА Пастрмка со округли дамки и немат врска со ЕЗЕРСКА Пастрмка која имат црни дамки во вид на крст или како буквата х!
За повеќе да научиш, доволно е да ја прочиташ риболовната основа за О.Е, напишана од луѓе со дипломи во соодветна област ;)
ЦитатCOLON
АВТОХТОНИ ВИДОВИ
Salmo letnica Karaman (Salmo letnica typicus) - Охридска пастрмка
(пештанска форма)
Опис и распространетост
Охридската пастрмка е изразито езерски ендемичен вид риба, длабинска и реликтна риба, па се развива и живее во длабоките слоеви вода исклучиво во Охридското езеро. Имајќи ги во предвид начинот на живот и уште некои карактеристики, познавачите разликуваат струшка, пештанска и летна форма на овој вид риба. Согласно новата класификација овие форми (подвидови) кои во литературата се опишувани и како “раси” се издигнати на одделни видови. Така што денес, согласно новата класификација, би требало да разлликуваме неколку вида на пастрмки кои се изведени од видот S. letnica.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONВто Феб 16, 2016 4:23 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

МислењаCOLON1985
:D Охридската Пастрмка е од фамилијата Поточни Пастрмки и точка ;) а то шо постоело Струшка, Пештанска, Летна и не знам каква друга форма, кажвит самиот збор, форма, а не различен вид на Пастрмка! ... и пак ќе ти речам: не вервам дек капираш :mrgreen: секоја чест на некој стручни лица :lepi:

П.С. Покрај Salmo Letnica во Охридско Езеро имат уште 2 врсти на Пастрмки кои немет никаква врска со Salmo Letnica ;)

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONВто Феб 16, 2016 4:33 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

МислењаCOLON1985
Филип НапишиCOLON
Ама ти си дечко од Охрид кој сака да лови клен во мрест, така да толку од твоето знаење :)
... да, јас сум дечко од Охрид, и сум за забрана на лов на секој вид на риба која е во мрест! Доколку е дозволено од надлежните некоја риба да се ловит за време на мрест немам никаков проблем да ја ловам!!!

Поздрав, ојдов на риби, поточно на Крап :) Па здравје ако фатам ќе ти пратам слика да видиш како изгледат таква Риба :D ај ;)

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONВто Феб 16, 2016 4:37 pm 
Отсутен
Мушичар
Членски аватор

МислењаCOLON11616
ЛокацијаCOLONСкопје
Lepi НапишиCOLON
:D Охридската Пастрмка е од фамилијата Поточни Пастрмки и точка ;)
Пак не читаш што ти пишале научниците :mrgreen:
Филип НапишиCOLON
ЦитатCOLON
Salmo letnica Karaman (Salmo letnica typicus) - Охридска пастрмка
Охридската пастрмка е изразито езерски ендемичен вид риба

Кон врв
Покажи постара темаCOLON Сортирај по 
Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «1ELLIPSIS1112131415ELLIPSIS18»

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Кој е Присутен

Членови кои ја разгледуваат оваа тема: 27 and 0 гости

Вие Не може да поставите нова тема на овој форум
Вие Не може одговорите на теми на овој форум
Вие Не може да промените мислења на овој форум
Вие Не може да го бришите вашето мислење во овој форум

Оди доCOLON 

POWERED_BY
Преведено на Македонски од : nescafe, Read Here Forum