Ова тема ја отварам за јас да споделам но и другите колеги ако сакаат која опрема не ја менуваат во торбицата,ранецот со која одат по риба (пливка) може и спин бидејки се по компактни техники.
Зборуваме за клучна опрема и додатна (со исклучок на трска и кепче кои сметам дека НЕМА ПОТРЕБА да се објаснува зошто се носат по риба) јадење,вода,облека и слично си е друга приказна и таму диктира годишното време.
Јас ќе ви ја покажам опремата која секогаш е во ова формација и потребно е само да се стави на рамо со што буквално се што ти треба ти е тука и нема изговори од типот "заборавив да го ставам у торба" целиот систем тежи 2.550 грама.
Има случаи кога носам елек место торба но тоа е кога донесувам свесна одлука дека во тој случај подобро ќе ми биде елек и имам време да ја претурам опремата иначе вака си стои 99% од времето.
Ова е опрема која според мене е совршена за тоа мене што ми треба и во моментот не гледам ништо што би додал или одземал.
Прво слика од торбицата и дел од опремата која е наместена од надвор со што може по брзо да се земе и да не зафаќа место во и така малиот простор во торбата.
На самиот каиш од прекурамката има на едната страна гербер мултитул и од другата страна батериска ламба на едниот джеб се закачени пар ракавици и нож на другата нема ништо.Во едниот страничен џеб прва помош во другиот разни кеси и чуварка.
Исто така на предниот дел имам залепено рефлективна трака во случај да ја џитнам негде торбата навечер или се движам пешки/чекам возило покрај пат навечер.
Ова подолу е целосната опрема која е внатре.
1.Легитимација и дозвола
2.Соларен Полнач
3.Двоглед (Не секогаш но поголемиот дел од времето стои внатре)
4.Нож
5.Ракавици
6.Батериска Ламба
7.Гербер
8.Наглавна ламба
9.Прва помош
10.Електричен Кантар
11.Петарди бидејки поефтино од носење сигнален пиштол за плашење диви кучиња (До сега ме немаат нападнато но нека стојат)
12.Изолир трака
13.3 начини на палење оган
14.Кутија различни пливки
15.Чуварка
16.Разни пластични кесиња (За собирање ѓубре)
17.Мешавина пакетчина јадици
18.Желка со различни необични ситници (ептен големи или мали јадици,трокуки,олова,гумички,вртилици,мушици,ампули итн )
19.Различни видови на олова (Обично класично со од 0.40 до 2грама и 2 пакетчина 0.25 и 0.15 за по фино штелување.
Некој од овие преклопни ножеви се наоѓа внатре ги менувам но секогаш има 1
Капа со ламба на неа монтирано не преферирам да ја носам освен ако знам дека ќе останам на ноќен риболов но за секој случај стои другата во торбицата
Трска носам Carson Phantium 6m и машинка Silstar Tiny Matrix и некое кепче од Cormoran кое целосно отворено е должина 180цм,а целосно склопено околу 35-40цм
За тежина го користам кантарот,а за должина планирам да си обележам на трската и да ја користам како алатка за мерење риба.
Трската едино ја менувам кога одам за Гевгелија кај роднини таму имам друг сет со кој пецам и секогаш таму стои,а торбичето го носам со мене.
Баш ме занима другите колеги што носат со нив и што сметаат дека треба да додам или извадам од употреба.