www.ribar.com.mk

Вашите рибарски приказни...
Сега е точно : Пон Дек 23, 2024 10:14 pm

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ] 
Автор Порака
 Наслов на мислењетоCOLON ФИБЕР или КАРБОН??
ТемаИспратеноCOLONСре Јан 26, 2011 12:15 am 
Отсутен
Воздржан

РегистриранCOLONСре Јан 19, 2011 5:12 pm
МислењаCOLON14
ЛокацијаCOLONbitola
pozdrav od bitola.sajtot e odlicen gledam deka ima dosta iskusni ribari na forumot pa bi sakal nekoj ako mozi postrucno da mi objasni razlika pomegu trska za krap izrabotena od fiber i trska izrabotena od karbon.znam deka karbonskata e polesna od fiberot i deka poveke privlekuva elektricitet.osven ova nikoj ne znae da objasni poveke i da me ubedi da se podnovam so karboncinja.bi sakal da slusnam i mislenje za dam 3.60m 3.00lbs dvodelna izrabotena od fiber so mnogu eftina cena 900den.

Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: fiber ili karbon????
ТемаИспратеноCOLONСре Јан 26, 2011 2:06 am 
Отсутен
Конструктивен

РегистриранCOLONЧет Ное 11, 2010 3:27 pm
МислењаCOLON184
Огромно мнозинство на риболовни трски денес се направени од фиберглас, графит или комбинација на овие два материјали. Фиберглас се користи од порано, но бидејќи од двата материјала можат да се направат добри прачки и двата материјали си имаат предности по кои ги разликуваме.....!!!! Прачките се направени од многу слоеви на завиткување влакна, фиберглас или графитни материјали на заоблено тело. На слоевите се поврзани едни со други со квалитетен лепак и заштитени со посебни лакови. Со колку повеќе влакна е направена,прачката е посилна, и обратно.... Фиберглас прачките се пофлексибилни и обично нивното трање е подолго од графитните прачки, а графитните прачки се посилни, полесни, што ги прави миленици на рибарите кои најчесто сакаат риболов на големи риби, секој сака да има лесен,јак и еластичен стап со кој ќе може да се справи и со најголемиот капиталец. Слабости на графитните прачки:лесно кршливи и нежни и не треба да се биде до нив за време на грмотевици и под далекуводи затоа што тие се одлични спроводници на електрицитет,и нормално најголемата слабост им е цената ;) ...!!!
Значи се е во зависност од акцијата на трските со кои сакате да риболовите,тежината на исфрлувањето и дофрлувањето на подалечни дистанци.Денес на пазарот излегуваат се повеќе модели од спој на овие два матерјала,со што стануваат се подостапни за купувачот а нивните својства се подобруваат.Најпресудна работа во изборот е цената,кој колку е спремен да плати....Во секој случај,лично,подобар избор е купување на добар фиберглас отколку лош карбон....Фибер немам користено сем телескопски прачки,а за DAM-овите подобро да ти каже некој што ги има користено..!!!
Се надевам дека малку од малку ти помогнав во размислувањето,ама изборот мораш да го направиш сам,во зависност за каков риболов се спремаш и колку си спремен да оделиш од будџетот...поздрав!!!!!

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Јан 26, 2011 2:14 am 
Отсутен
Конструктивен

МислењаCOLON184
...до модераторот...

...мислам дека темата заслужува да се префрли во КРАПСКИ РИБОЛОВ....поздрав...!!!
Префрлена ;) ..........Poliz

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Јан 26, 2011 5:49 pm 
Отсутен
Воздржан

МислењаCOLON14
ЛокацијаCOLONbitola
Dragan ti blagodaram za odgovorot,da se nadovrzam na temata so karbonot imam iskustvo no samo pracki za ribolov na tapa dam 4.0m,5.0m i silstar 6.0m.Za vakov vid na ribolov dobro ja imam oseteno razlikata na karbon od fiber(cel den si so nea vo raka) no krapskiot ribolov e nesto sosema drugo.Dosega za krapski ribolov koristev teleskopi od fiber no se dosta stari i sakam da ja podnovam opremata so dvodelni parabolici.Vo vrska so toa sto go kaza za osetlivosta na karbonot minatoto leto na strezevo imase golemo nevreme so silen grad 90% od ribarite sto imaa karbonski trski imaa problemi so opremata,na nekoi na lice mesto im pukna trskata najcesto na vtoriot del,dodeka na drugite pri prvata kontra im se slucuvase istoto.Znaeme site koja e cenata na karbonot a koga ke pobaras del da kupis e togas im si vrace na istite onie od koi si ja kupil trskata,mnogu cesto delot ke te kosta kolku polovina trska.Bi sakal da slusnam i drugi mislenja na ovaa tema pozdrav od BITOLA do site forumasi RAZGELE!!!!!

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Јан 26, 2011 5:53 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONВто Oкт 26, 2010 9:38 pm
МислењаCOLON1320
ЛокацијаCOLONStrumica
vlade НапишиCOLON
...............osetlivosta na karbonot minatoto leto na strezevo imase golemo nevreme so silen grad 90% od ribarite sto imaa karbonski trski imaa problemi so opremata,na nekoi na lice mesto im pukna trskata najcesto na vtoriot del,dodeka na drugite pri prvata kontra im se slucuvase istoto..........
Не ми е јасно како од невремето почнале да пукаат сите трски...Сме ловеле и на време и на невреме :mrgreen: :mrgreen: па таква работа не ни се случила никогаш.Драган убаво кажа дека разликата меѓу карбонот и фиберот освен во тежината е и во еластичноста,која му е важна на секој крапџија за да може да зафрли на поголема дистанца и за да има посигурна борба со закачената риба ;)

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Јан 26, 2011 6:25 pm 
Отсутен
Воздржан

МислењаCOLON14
ЛокацијаCOLONbitola
izgleda ne se razbravme kako so treba trskite ne pukaa od nevremeto,tie bea iscukani so grad so golemina na kajsija vo takvi uslovi sekoj gledase da ja skrie glavata a ne trskata,mislam deka pak zavisi i od kvalitetot na karbonot ima karbon od 2000 pa nagore pozzzzzz

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Јан 26, 2011 6:50 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONСаб Ное 06, 2010 10:29 am
МислењаCOLON2030
ЛокацијаCOLONКочани
Другар имав параболици фибер и ги користев 5 години,сега имам карбон и едноставнио нема споредба во фрлање или во вадење на рибата.Така да зимај карбон и не му ја мисли.

Alliance Carp Team

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСре Јан 26, 2011 11:14 pm 
Отсутен
Конструктивен

МислењаCOLON184
.............Vo vrska so toa sto go kaza za osetlivosta na karbonot minatoto leto na strezevo imase golemo nevreme so silen grad 90% od ribarite sto imaa karbonski trski imaa problemi so opremata,na nekoi na lice mesto im pukna trskata najcesto na vtoriot del,dodeka na drugite pri prvata kontra im se slucuvase istoto........

Дебелината на карбонот кај телескопските трски е многу помала од кај крапските параболици,затоа имало пукање ...........!!!!

http://www.youtube.com/watch?v=lsh87axrgkk

...не можев да пронајдам краш тест за фибер,веројатно и нема....
...ама мислам дека се е јасно,нели ;)

Кон врв
Покажи постара темаCOLON Сортирај по 
Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ] 

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Кој е Присутен

Членови кои ја разгледуваат оваа тема: 3 and 0 гости

Вие Не може да поставите нова тема на овој форум
Вие Не може одговорите на теми на овој форум
Вие Не може да промените мислења на овој форум
Вие Не може да го бришите вашето мислење во овој форум

Оди доCOLON