Znaci kako sto kaza Besim musicarenjeto doagja od Makedonija( kako geografski poim).
Sigurno togas ne fakjale so snjur i muharica ama poentata e deka lovele za prvpat na vestacka mucicka. Od togas opremata trpela mnogu modifikacii a i samite musicki.
E sega dali e tirolot i operilot vleguvaat vo musicarenje kako nekoja podgrupa. NE.
Ne zatoa sto jas taka sakam tuku zatoa sto taka zaklucil svetot.
Dali jas imam nesto protiv ovie dve? Nemam ama istite ne gi dozivuvam kako kolegi musicari. Edinstveno sto mislam deka se najblisku do stanuvanje na "vistinski" mucicari ili vo svetot poznati kako Fly fishers. I zatoa se dobredojdeni na forumov ( i vo musicarskiot razdel) za da razmenuvame iskustva.
Inace vo nekoj zemji musicarenjeto e tolku razvirno sto koga ke kazes ribar se podrazbira deka si musicar. Edna anegdota: bile amerikanci na poseta na rodnini/prijateli vo Makedonija. Domakinot se fali deka e ribar i inspirirani od ova pri vrakanje vo Amrika amerikancite odlucile da mu pratat poklon na domakinot. Domakinot dobiva musicarska masinka i neznae sto da pravi so nea. Dve takvi se prodadoa vo Sara- sport.
Ne sakam nikogo da navrdam a i da izgleda prepotentno.
h,
Na krajot na kraistata i onie sto fakjaat so mrezicki izgledaat kako ribari.
Imat trska vo raka, cizmi, kapa,odat vo ribolovni prodavnici kako i nie, gi podmackuvaat masinkite kako i nie, i koga ke izleze od doma i vika na zenata: OTIDOV JAS PO RIBA, isto kako i nie.
Chitaj vaka:Niti sum navreden lichno(nema zoshto).Za mene sekoj shto lovi na veshtachka mushichka e mushichkar,a kakva tehnika kje upotrebuva,ostanuva samiot da si odluchi,a tuka me nervira prepotentnosta shto se javuva kaj nekoi "mushichari",a i nachinot na koj zafrlaat(tuka mislam na delot so gazot i kolkovite)ili prosto kazhano i tuka treba da se ima stil kako zafrlas.